Betegségek a friss Oscar-díjas filmekben

Idén két olyan filmet is Oscar-díjjal jutalmaztak, melyek súlyos betegségeket mutatnak be. Vajon mennyire hitelesek ezek, hogyan mutatják be a betegségeket, mennyire tér el a film a valóságtól?

2014-ben két olyan film is Oscar-díjat kapott, melyben súlyos betegségeket mutatnak be. A Mindenség elmélete Stephen Hawking ALS-es (amiotrófiás laterálszklerózis, Lou Gehring-betegség) fizikus életét mutatja be, míg a Megmaradt Alice-nak egy Alzheimer-kóros nyelvész történetét meséli el.
A két film főszereplői, Eddie Redmayne és Julianne Moore megkapták a legjobb színésznek, illetve színésznőnek járó aranyszobrot. Egy harmadik film is a gyógyíthatatlan betegségekről szól: a Csillagainkban a hiba két daganatos tinédzser szerelméről szól. A Jennifer Aniston főszereplésével készült Cake pedig a krónikus fájdalom és a gyógyszerfüggőség témájával foglalkozik.

A film összetart?

Akár a felére is csökkentheti a válások számát, ha a párok romantikus filmeket néznek együtt és a látottakról beszélgetnek is; sőt ez a módszer legalább olyan hatékony, mint a párterápia. Hogyan tartja össze a kapcsolatot a film? - ide kattintva megtudhatja!

Azt tudjuk, hogy a filmkészítők általában meglehetősen nagy szabadsággal kezelik a tényeket, és a drámai hatás érdekében készek feláldozni vagy eltúlozni a kevésbé érdekes elemeket. Mennyire igaz ez a fenti filmekre? Mennyire hitelesen mutatják be ezek a betegségek lefolyását, a betegek, a családtagok, illetve az orvosok viselkedését?

A Mindenség elméletével kapcsolatban dr. Jeffrey D. Rothstein, a Johns Hopkins University ALS-sel foglalkozó kutatóintézetének vezetője kiemelte, hogy a film nagyszerűen mutatja be a betegség korai szakaszának jellemzőit, például azt, hogy a betegek gyakran megbotlanak, elesnek vagy elejtenek tárgyakat az izmok gyengesége miatt. Ahogy a filmben is látható, a betegek egyre lassabbak, a kézírásuk olvashatatlanná válik, nehezebben fognak. "Redmayne nagyszerűen mutatja meg azt a frusztrációt, amit a betegek éreznek, mikor egyszerű, hétköznapi feladatokat sem tudnak elvégezni.

Mi az az amiotrófiás laterálszklerózis?
Melyek a tünetek, hogyan kezelhető?Az is megfelelő, ahogyan a gégemetszést ábrázolják, ez a lépés elengedhetetlen a légzéshez, azonban a beszéd képességének tragikus elveszítéséhez vezet. A film emellett nagyon korrekt módon mutatja meg azt a lelki terhet, amelyet az ALS a családtagokra és szerettekre ró" - mondta dr. Rothstein. A szakember szerint a film fő hibája az, ahogyan a diagnózis közlését ábrázolja: "Nem valószínű, hogy bármilyen orvos a folyosón álldogálva közölne a betegével egy ilyen súlyos és tragikus hírt."A Megmaradt Alice-nak című filmről dr. Kristine Yaffe, a University of California neurológusprofesszora, az Alzheimer's Association szakmai tanácsának tagja azt mondja, hogy a címszereplő Julianne Moore nagyszerűen mutatja be az Alzheimer első tüneteit, a betegséggel összefüggő tagadást, az élet visszaszerzésére tett kísérleteket. "Nagyon pontos például az, ahogyan a filmen látjuk a szavak keresgélését, az időnkénti memóriazavarokat és a pánikot, amikor korábban ismerős helyzetekben nem tud mit kezdeni a beteg" - mondja a szakember.

Mi történik az agyunkkal Alzheimer-kór esetén?
Itt megnézheti, kattintson a videóra!

A betegség súlyosbodása azonban túlságosan gyorsan zajlik. Ami a filmben alig egy év alatt következik be, az a valóságban évtizedekig is eltarthat. A nézők a film alapján úgy gondolhatják, hogy a betegséget képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják, pedig ezeket csak a diagnózis pontosításánál alkalmazzák. A betegség genetikai hátterére vonatkozó jelenetek pedig egyáltalán nem reálisak és túlságosan leegyszerűsítettek.

A Csillagainkban a hiba című romantikus filmet Steven Gonzalez elemezte, akinél 12 évesen diagnosztizáltak leukémiát, jelenleg pedig daganatos tinédzserekkel foglalkozik. "Nagyon tetszett a filmben, hogy a karakterek többé-kevésbé lazán állnak a betegséghez. Az a tapasztalatom, hogy a daganatos betegek képesek viccelődni a saját betegségükről. De az is pontos, ahogyan az időnkénti érzelmi összeomlásokat ábrázolja.

Túlélőként a film vége is megragadt, hiszen azt sugallja, minden pillanatot ki kell élvezni és abból kell kihozni a legtöbbet, ami megadatott nekünk" - mondja. "Azonban a daganatos betegségek nem olyan szépek és tiszták, mint amilyennek ez vagy bármilyen más film bemutatja. Az érzelmek mellett a testünk is súlyos traumákon megy át, és ez bizony sok mocsokkal járhat, amit nem szívesen mutatnak meg."

A Cake című film egy krónikus fájdalommal és gyógyszerfüggőséggel küzdő nő furcsa kalandjait mutatja be. Jennifer Aniston karaktere megszállottja lesz a terápiás csoportjába járó egyik nő öngyilkosságának, és mindent megtesz azért, hogy többet megtudjon az esetről. Dr. Charles Kim fájdalomspecialista szerint a film nagyszerűen mutatja be, milyen bonyolult és sokrétű betegség a krónikus fájdalom. "Ezt a betegséget nehéz megérteni, és sokan még mindig úgy gondolják, hogy csak tünet, nem pedig egy önálló kórkép. A filmben nagyszerűen ábrázolják a betegekre jellemző viselkedéseket, például a gyógyszerek 'gyűjtögetését', a depressziót, a másoktól való elszigetelődést, a függőségeket, az alvászavarokat.

A krónikus fájdalommal küzdő betegek hajlamosak arra, hogy túladagolják a gyógyszereiket vagy szakmai felügyelet nélkül szedjenek gyógyszert vélt vagy valós problémáikra. Az öngyilkosság is igen gyakori a körükben, mintegy háromszor annyian vetnek véget önkezükkel az életüknek, mint a társadalom egészséges tagjai" - mondja dr. Kim. "A drámai hatás érdekében sok dolgot azonban eltúloztak, például az extrém viselkedést a gyógyszerek megszerzéséig vagy a hallucinációkat."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag