Beszélgetések: Schobert Norbert

Schobert Norbertet, hazánk koronázatlan fitnessz királyát kérdeztük az egészségről és a táplálkozásról alkotott véleményéről, tapasztalatairól.

Az utóbbi években a Duci tréning és Hősök Tornájával ismertté vált fitnessz edző fontosnak tartja a rendszeres orvosi kontrollt, de nem tud megbékélni azzal, amikor egy egészségtelenül élő orvos az egészséges életmódról beszél pácienseinek. Véleménye szerint a mozgás, a táplálkozás és az egészséges életmód összefüggő fogalmak, nem tudnak egymás nélkül létezni. Természetesen az akaraterő és a megfelelő kitartás hiánya nélkül még Norbi sem tud csodákat művelni a mozogni, vagy fogyni vágyóval.

Az utcán elhalad Ön mellett két beszélgető ember, a fülét csak egy szó üti meg: egészség. Mi az első dolog, ami eszébe jut róla?

Elsőre mindenképpen két másik fogalom: a mozgás és a táplálkozás.

Mit ért a mozgás alatt?

A közérzet és a fizikai állapotunk javításának érdekében kifejtett rendszeres, akár napi, célirányos tevékenységet. A reggeli rohanásban, a busz utoléréséért kifejtett futás ugyanakkor számomra nem sorolható ide, bármennyire is megcselekedjük minden reggel. Véleményem szerint a testmozgás szempontjából ez nem hatékony. A mozgás alatt a fitnesszt értem, ami nem feltétlenül teremben való ugrálást jelent, hanem inkább egy mindennapos, karbantartó mozgást.

Ön szerint mennyit kell mozognia naponta egy átlagos embernek ahhoz, hogy fizikálisan jó kondícióban legyen?

Az ajánlott mennyiség napi fél óra, ennyi mozgás mindenkinek elég kell, hogy legyen. A mozgáshoz nem kell feltétlenül eljárni valamiféle edzésre, harminc perc alatt bárhol mozoghatunk, a konyhában, a tárgyalóban, a mellékhelységben, reggel vagy akár otthon este, a tv előtt. A lényeg a rendszeres és célirányos mozgás.

A másik fogalom a táplálkozás volt, pontosan mit ért ez alatt?

A táplálkozás esetében nem vagyok a nagy megkötések híve. Inkább odafigyeléssel, tudatos táplálkozással lehet célokat elérni. Hiába sportol valaki nagyon sokat, ha mellette mértéktelenül fogyaszt csokoládét, cukros ételeket, italokat vagy fehér kenyeret, akkor nem fog lefogyni. Ilyen esetekben napi 10-12 órát kellene aktívan mozogni, ami lehetetlenség és egészségtelen is. Itt kapcsolódik össze ez a két fogalom. A rendszeres mozgás mellett csökkenteni kell a cukor, a só, a liszt és a zsír bevitelét. Itt meg kell említenünk, hogy a nagy mértékű gyümölcsfogyasztás is cukorbevitelnek számít. Sajnos, ezt sokan elfelejtik, mert a köztudatban csak az van, hogy a gyümölcs egészséges. Véleményem szerint a napraforgó olaj helyett jobb, ha olíva olajat használunk, ami jót tesz a szívnek, csak arra kell ügyelnünk, hogy alacsonyabb hőfokon kell sütnünk vele. Ehhez hozzá kell tennem az italfogyasztási javaslatokat, mivel a táplálkozásba ez a témakör is beletartozik. Tehát a sok cukros, szénsavas üdítőital és a különböző gyümölcslevek is károsak, hizlalóak. Ide tartoznak a száz százalékos gyümölcslevek is, mert óriási cukortartalommal bírnak, sajnos manapság az igazi gyümölcshöz nagyon kevés közük van, így a vitamintartalmuk is borzasztóan kevés. Az ilyen fajta termékek reklámjai nagyon befolyásolják a róluk kialakított képünket, és azt hisszük, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztásával minden rendben van, egészségesen élünk.

Személy szerint a natúr táplálkozásra esküszöm, a friss zöldségre, gyümölcsre vagy a friss húsra egy kis fűszerrel. Ital tekintetében az ásványvízre, szénsavas vagy szénsavmentes, teljesen mindegy. A fő probléma a táplálkozással, hogy úgy gondoljuk, kétfajta étel van: egészséges és egészségtelen. Ami egészséges az nem hizlal, ami egészségtelen az hizlal. Pedig ez nem így van. Tapasztalataim szerint négy fajta táplálék létezik: van egészséges, ami hizlaló és nem hizlaló, illetve egészségtelen, ami hizlaló és nem hizlaló. Ezt a négyet kell az embernek megismernie, ezekről bővebben is írtam a hamarosan megjelenő könyvemben.

Mi a véleménye a jelenleg hazánkban annyira divatos "bio" kultúráról?

Nekem nagyon jók a tapasztalataim a "bio" boltokról, pártolom őket. A natúr ételek sokkal jobbak, mint a mesterségesen előállítottak. Itt meg kell említenünk, hogy mindenkinek ismernie kellene az élelmiszereket, ahhoz, hogy ne az alapján döntsünk, hogy a boltban az van ráírva, hogy "bio". Sajnos sok esetben, ha ráírják egy termékre, hogy "bio", vagy fitnessz, akkor az emberek ész nélkül megveszik, és fogalmuk sincs arról, hogy mit nyernek vagy veszítenek ezek fogyasztásával.

Az óráin a mozgás mellett a táplálkozásra is felhívja a figyelmet?

Igen, minden órámon el szoktam mondani a tapasztalataimat a táplálkozásról és az egészséges életmódról. A mozgás és a táplálkozás összetartozik. Természetesen a cél eléréséhez a kitartás és az akaraterő is szükséges. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne érte volna el a célját, ha rendelkezett evvel a két tulajdonsággal. Ha az egészségről van szó, akkor nem lehet hazudni.

Mennyire fontos az orvosi kontroll? Milyen gyakran szokott orvoshoz járni?

Nagyon fontosnak tartom az orvosi kontrollt. Sajnos azonban nagyon sokszor látom, hogy az orvos, aki a betegének szaktanácsot ad, harminc-negyven kiló súlyfelesleggel, akut dohányzással, egészségtelen táplálkozással, cukorbajjal, magas vérnyomással és hasonló emberi betegségekkel küzd. Abban az esetben, ha 120 kilós edző lennék a második infarktusom után, valószínű, nem lennék hiteles. A fitnessz-edző mesterségének címere a saját teste, így az orvosnak saját egészsége. Az orvosoknak is egészségesen és példamutatóan kellene élniük. Ebben az egyben nagyon tetszik a jelenlegi egészségügyi miniszter reformja. Minden vendégemet háziorvosához szoktam elküldeni először. Nem az én feladatom, hogy a betegségekre gyógyírt adjak, vagy hogy engedélyezzem a sporttevékenységet, így mindenképpen szükség van az orvosra. Több orvos barátom van, akikkel rendszeres kapcsolatot tartok fent, és több esetben kikérem a véleményüket. Ezen kívül megpróbálok a fitnessz világában minden szakkönyvet elolvasni.

Milyen gyakran jár orvoshoz?

Hála Istennek nem kell túl gyakran orvoshoz járnom. Maximum az influenza szokott ledönteni a lábamról. Van egy 12 évvel ezelőtti gerincsérülésem, ami egy versenyen történt balesetnek köszönhetek. Ekkor két platina lemezt építettek a derekamba, amit rendszeresen kell szakorvossal kontrolláltatnom. Ez motiváció is egyben, mert ha elhíznék, akkor nagyon fájna a gerincem a csigolya eltolódás miatt. Így személyes tapasztalatom van abban, hogy milyen megterhelést jelent a gerinc számára a súlytöbblet.

Van internetes oldala, a www.norbi.hu. Hogyan viszonyul az internethez, milyen oldalakat szokott nézegetni? Mennyire használja az e-mailt?

Igen van egy oldalam, amit az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam. Terveim szerint nem sokára fel fogom újítani. Rendszeresen látogatom az egészségügyi portálokat. Ezen kívül szeretem begyűjteni a szép autós képeket. Viszont képtelen vagyok órákat ülni a képernyő előtt. Az e-mailre kitérve, bűncselekménynek tartom azt, hogy minden következmény nélkül bármelyik e-mail címre kéretlenül reklámlevelet lehet küldeni. Amennyire jó, hasznos és gyors dolog maga a találmány, annyira tragikusak a kéretlen reklámlevelek. Olyan ez, mintha valaki büntetlenül megtehetné, hogy mint egy adott cég képviselője bejön a lakásodba, engedély nélkül bekapcsolja a TV-t, és betesz egy videó-kazettát, amin a saját reklámjai vannak. Pont ilyenek az internetes direktmailek is. Volt idő, amikor minden nap tele volt a postaládám az ilyen levelekkel. Másrészt ez gazdasági bűncselekmény, mivel a saját pénzemen töltöm le a leveleket. Felháborító, hogy valaki az én pénzemen mer reklámozni! Sajnos, itthon nincsen törvényileg szabályozva ez a kérdés.

Van-e kedvenc étele, amit szívesen fogyaszt?

A rántott karfiol, még hozzá úgy, hogy tönkölylisztbe van forgatva, zabkorpában panírozva és olíva olajban kisütve.

Ezt el is tudja készíteni?

Igen, de a párom szokta.

Mi a legnagyobb álma, amit meg szeretne valósítani?

Két nagy álmom van. Az egyik, hogy 2002-ben megnyithassam a Norbi fitnesszt. A másik, hogy minél több embert nyerjek meg a fitnessznek és az egészséges életmódnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: