Beszélgetések: Friderika

A "Beszélgetések" rovatunkban a bársonyos hangú Friderikát kérdeztük a karácsonyi készülődésről, az ünnepekről, a családról, a "meg nem született gyermekéről" és sok minden más érdekes dologról.

A "Beszélgetések" rovatunkban a bársonyos hangú Friderikát kérdeztük a karácsonyi készülődésről, az ünnepekről, a családról, a "meg nem született gyermekéről" és sok minden más érdekes dologról.

Hol fogod tölteni az ünnepeket, hol tartasz a bevásárló listádon?

Gyereknek nagyon szerettem a karácsonyt. Kicsi koromban meglepetésnek számított, manapság egyre kötelezőbbé válik. Nem szeretem a karácsony előtti időszakot, a vele járó állandó zsúfoltságot, közlekedési gondokat. Minden kereskedő úgy gondolja, ekkor kell megszabadulnia az árukészletétől. Idén a családdal és a barátokkal egyetértésben szabotáljuk ezt az időszakot. Ebből csak a szüleink kivételek, velük megünnepeljük a karácsonyt. Így ajándékot sem veszünk, maximum egy kis figyelmességet. Én szívesen ajándékozok, de inkább később, mikor nem számítanak rá, ekkor az öröm is nagyobb.

Az ünnepekre elutazunk a párommal a Balaton mellé. Tavaly is ott töltöttük ezt az időszakot, és nagyon jól éreztük magunkat. Mind a ketten szeretjük a víz közelségét. Ilyenkor ezen a környéken csönd és nyugalom honol. Az ember teljesen kikapcsolhat a városi rohanásból. Mindenkinek nagyon tudom ajánlani. Számomra a karácsony a fényhez, a világossághoz való ragaszkodást jelenti. Ebben az időszakban a legrövidebb a világos órák száma. Így az emberek szívesen gyújtanak lámpát, gyertyát, vagy világítják ki a házukat, ami nagyon hangulatos tud lenni. Ha itthon maradnánk, akkor szinte minden nap egyik vendégségből mehetnénk a másikba. Mindenütt ugyanazt az ételt ehetnénk, amit a háziasszonyok egész napos sütés-főzéssel készítettek el. Én a karácsonyt szabadon és nyugalomban szeretném eltölteni. Fontos, hogy időt szánjunk egymásra, a beszélgetésre, a társasjátékra is.

Mi a legemlékezetesebb karácsonyi emléked?

Volt egy nagyon emlékezetes karácsonyunk, amikor is az ünnep második napján az apukám meggyújtott egy csillagszórót a fa alján. Természetesen annak rendje módja szerint az egész lángra kapott. A szüleim rohantak a fürdőszobába és vödrökkel locsolták a karácsonyfánkat. Azt hiszem, ez örök emlék marad számomra.

Idén jelent meg a Hazatalálsz című albumod, amely a sorban az ötödik. Mire számíthatnak a rajongóid a jövő évben?

Jelenleg nem tervezünk új lemezt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem lesz több. Bízom a jövőben, de nem akarom erőltetni az éneklést, a muzsikálást. Szeretném, ha minden lemez azért születne meg, mert van mondanivalóm, vagy mert tudok még fejlődni szakmailag. Jelenleg független vagyok bármilyen kiadótól, így nem is kötelezhetnek rá. A Hazatalálsz című album nagyon sikeres volt és egy nagy lépcső az életemben. Sokat fejlődtem általa.

Hogyan telik egy átlagos napod?

Abban az esetben, ha koncertturné van, akkor csak a zenéről szól a nap, huszonnégyórás elfoglaltság. Egy új album megjelenését követő időszak nagyon nehéz minden művész számára. Ilyenkor egyik fellépésről rohanunk a másikra, interjúkkal és TV fellépésekkel megtűzdelve. Természetesen a médiamegjelenéseket és a fellépéseket egy menedzsment intézi, de a zenész nélkül nem megy. Az 1994-et követő egy év nagyon nehéz volt. Sokszor azt sem tudtam, hol fekszem le, és hol kelek fel. Ezek a túlságosan is intenzív évek mára csendesebbek lettek. Egyfajta konszolidált polgári élet alakult ki körülöttem.

Sokunkat érdekelhet, milyen folyamatnak köszönhetően alakulnak ki azok a dallamok és dalszövegek, amik később felkerülnek a lemezre. Hogyan lesz egy gondolatból, érzésből dalszöveg, zene?

A lemezeimet egy csapattal együtt készítem. Az elejétől a végéig ott vagyok minden fázisnál. A zeneszerző által megkomponált dallamokra mindig eszembe jut egy-egy dalszövegtéma, majd ezt leírom pár sorban. A dalszövegíró ezt használja fel és írja meg a szöveget, majd közösen öntjük formába. A kész szöveget és dallamot még csiszolni kell, hogy minden egyes sor kiénekelhető legyen. Csapat munka ez, ahol minden egyes tag nagyon fontos láncszem. Szerintem a legfontosabb egy előadó számára, hogy az elkészült lemezt sajátjának érezze. Csak így tudja a leghitelesebben előadni.

Milyen mértékben határozza meg az egészség, az egészséges életmód az életedet? Fontosnak tartod az étkezési, egészségügyi kultúrát?

Amikor megfázom, rengeteget foglalkozom az egészségemmel. Ezen a téren nem mondhatom magamat valami túl modernnek. Nem nagyon szoktam biós dolgokat főzni. Lehet hogy ez hiba, de azért odafigyelek, hogy ne zsírral, hanem olajjal főzzek, hogy kerüljem a nehéz, túl zsíros ételeket. Nagyon szeretem a zöldséget, gyümölcsöt és az ezekből készíthető salátákat. Nem vagyok vegetáriánus, véleményem szerint az embernek szüksége van a húsra, az állati fehérjékre is. Imádom az édesapám főztjét, ami jó magyaros és csípős. Nem vagyok válogatós, szívesen kipróbálok bármilyen újat, például a kínait.

Az egészséges életmód alatt én azt értem, hogy nem használok gyógyszert, csak nagyon végső esetben. A természetes gyógyulás híve vagyok. A szervezet képes meggyógyítani önmagát. Ha fáj a fejem, akkor lefekszem aludni, megfázás esetén egy jó forró citromos tea, maximum C-vitamin. A gyógyszer letompítja az embert és sok esetben függőséget alakíthat ki, amit én nagyon nem szeretnék. Természetesen, komoly baj esetén én is orvoshoz fordulok.

Ezek szerint nem vagy beteges?

Szerencsére nem, ami nagyon jó dolog. Véleményem szerint a fizikai betegség szorosan összefügg az ember mentális alkatával. Egy depresszív, frusztrált ember, akinek több problémával kell megküzdenie az életben, könnyebben sebezhető vagy betegszik meg. A magamfajta, örökké jókedvű, pozitív gondolkozású, az életben mindig jót váró embernek könnyebb egészségesnek maradnia.

Mennyire egészíti a ki a sport az egészséges életmódot? Sportolsz valamit?

Feltétlenül szükséges a mozgás. Fontos, hogy az ember rendszeresen átmozgassa a testét. Az elmúlt évben úgy gondoltam, elég lesz csak annyi, hogy a kutyával együtt magamat is megsétáltassam. De sajnos ez nem vált rendszeressé. Majd elkezdtem tornázni, amit mára nagyon megszerettem. Jelenleg hetente kétszer járok szteppre, vagy tornára, ez az időbeosztásomtól függ.

A kutyádra visszatérve, egy korábbi interjúdban olvastam, hogy sokat jártok kirándulni. Ez most így van?

Igen rendszeresen szoktunk, de csak tavasztól őszig. A spánielem már kilenc éves, így ki kellett volna alakulnia egy sétálási rendszernek. Sajnos szegény nem szereti a sötétséget, a telet, ilyenkor eléggé lusta. Amikor télen kimegyünk a Margit-szigetre sétálni, azonnal vissza akar szállni a kocsiba. Egyszerűen nem lehet rábeszélni a sétára. Tavasszal viszont felbátorodik. Imádja a vizet, azonnal beleugrik, és szeretné megfogni az összes vízimadarat.

Másik területre evezve, sok hazai énekessel ellentétben neked van saját hivatalos internetes honlapod. Minek köszönhetően jött létre?

A honlapom idén májusban indult el. Nem panaszkodhatom a látogatottságra. Sokan kérdezhetik, hogy miért com végződésű. Ez annak köszönhető, hogy egy cég már lefoglalta a hu végződést. Ennek köszönhetően várható egy angol nyelvű verzió is. Sok külföldi látogatót regisztráltunk, volt, aki Japánból, Új Zélandról nézte meg az oldalt, de van egy Los angelesi lány is, akivel a honlapomnak köszönhetően levelezek. Itt lehetőség nyílik arra, hogy kérdést tehessenek fel nekem, amikre én rendszeresen válaszolok. A honlapnak közel háromezer látogatója volt, ebből közel tíz százalékukkal levelezem is. Van akivel már a negyedik-ötödik levélfordulatnál tartunk, nagyon élvezem.

Otthon a saját gépeden írod a válaszokat, vagy van aki segít ebben?

Kizárólag otthon és saját kezűleg válaszolok a kérdésekre. Az internet egyre népszerűbb és nagyon sok lehetőséget biztosít. Szeretném felhasználni ezeket. Sajnos a kereskedelemi rádiók - hozzá kell tennem, nem tudom milyen okból - nem szívesen játsszák a dalaimat, így az Internet egy plusz kommunikációs lehetőség. Az oldalon megtalálhatók a dalszövegek és néhány letölthető zene fájl is.

Mennyi időt töltesz internetezéssel, van kedvenc oldalad?

Volt egy időszak, amikor nagyon sok időt töltöttem a neten. Amikor hazértem, az első dolgom volt, hogy bekapcsoljam a gépem. Kíváncsi voltam, ki küldött nekem levelet. Azonban nem szeretem a függőségeket, így ezt nagyon szigorúan csökkentettem. Most a heti egy-két napnál tartok, a levelek számától függően. Minden levélre válaszolok, ami néha éjszakákon át tartó gépelésbe torkollik. Az internetet szinte csak levelezésre használom. A honlapom készültekor megnéztem más zenészek oldalát kiindulási pontként. Ezen kívül néhány autós cég oldalát böngésztem át, mert ezek nagyon érdekelnek.

Még nincs gyermeked, mikorra tervezed az elsőt?

Eddig úgy hozta a sors, hogy nem született gyerekem, de nagyon szeretnék. A gyerek egy ajándék, amit ki kell érdemelni, remélem jövőre már nekem is megadatik ez az öröm.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: