Beszélgetések: elsőként Ábel Anitával

Ábel Anitát az egész ország ismeri. Ha nem is Anitaként, Julcsiként biztosan. Mágenheim doktor kicsi lányából mára felnőtt, sikeres nő lett.

Ábel Anitát az egész ország ismeri. Ha nem is Anitaként, Julcsiként biztosan. Mágenheim doktor kicsi lányából mára felnőtt, sikeres nő lett. Anitát a fogyókúra rejtelmeiről kérdeztük.

Szinte minden reggel találkozhatunk Önnel az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában, a Reggeliben. Mivel telik a "Reggeli-mentes" ideje?

Két darabban kaptam szerepet a Vidám Színpadon, a Paprikás csirke címűben és a Charlie nénjében. Ezen kívül rendszeresen szinkronizálok, illetve különféle műsorokban lépek föl szerte az országban.

Több interjúban olvashattuk, hogy rendszeresen fogyókúrázik. Hogyan viseli el a fogyókúra lelki terheit?

A fogyókúra és diéta számomra egy borzalmas szó. Minden fogyókúra tiltja a "jó" ételeket, amiknek a hiányát nehéz elviselni. Egy hasonlattal élve, abban az esetben, ha egy rendszeresen kocsival közlekedő embert eltiltanak az autótól és a tömegközlekedési eszközök használatára kényszerítik, akkor minden valószínűséggel szenvedni fog. Ugyanilyen hatást vált ki az ember szervezetétől, ha megvonják tőle a csokit, a süteményt, a fehérkenyeret vagy a szalámis zsömlét, illetve minden olyan ételt, amit szeret. Az önmegtartóztatás nagyon nehéz fizikai terhet ró az emberre. A munkámból adódóan, ráadásul rendszertelenül is étkezem, ez a szokás a mindennapokban sok nehézséget jelent. Mindezek mellett vegetáriánus is vagyok, ami a hazai étkezési szokások mellett nem könnyű. Naponta egyszer étkezem, délután kettőkor. Nem fogyasztok húst, így fehérjeforrásnak marad a szója és a sajt. Tésztát, krumplit és a süteményt egyáltalán nem eszem.

Mennyire sikerül betartania ezt a fajta étrendet?

Ez az étrend egyfajta életformává vált nálam. Sajnos, nagyritkán előfordul, hogy nem tudom betartani. Ilyenkor belecsúszom egy-egy nagyobb lakomába és előfordul, hogy eszem süteményt, vagy iszom alkoholt, ha úgy tartja kedvem. Nyilvánvaló, hogy a fogyókúra nagyon idegőrlő dolog. Sok nő számára nagyon nehezen elfogadható tény, hogy egész életében figyelnie kell arra, mit eszik. Az én esetemben még jobban oda kell figyelnem az alakomra. A képernyő előtt ülő emberek nehezen bocsátják meg, hogyha a színész vagy a műsorvezető elhízik, esetleg rosszabbul néz ki.

Mi az Ön módszere, sikeres fogyókúrájának titka?

Tapasztalatom szerint sok fajta módszert kell kipróbálni. Nagyon szerencsés az, aki elsőre megtalálja a sikeres receptet. Talán nincs is ilyen. Az én módszerem a koplalás és a sport, a rendszeres testmozgás. Csak úgy tudok lefogyni, ha minimális szintre csökkentem a napi kalóriabevitelt, körülbelül 500-600 kalóriára. Emellett nagyon megválogatom, hogy mit eszem. Persze ez nem jelenti azt, hogy mások számára is ez az ideális. Az édesanyám például a káposztalevesre esküszik. Szerinte ettől lehet fogyni. A másik nagyon fontos dolog a sport, a rendszeres testmozgás. Tapasztalatom szerint hiába sikerül lefogyni kínkeservesen pár kilót, sport nélkül könnyen visszajön.

Lehet csak sporttal fogyni?

Véleményem szerint egyértelműen nem. A sikerhez drasztikusan át kell alakítani az étkezési szokásokat. Ezt szorosan kiegészítve minimum hetente háromszor el kell járni edzőterembe. A testmozgás nem csak fogyaszt, hanem egyaránt karbantartja a lelket és testet. A mozgás és a jó társaság csökkenti a rosszkedvet, a depressziót. Talán így sok betegség is megelőzhető!

Sok riport, újságcikk szól az egészséges életmódról, a bio és a reformkonyháról. Hogyan viszonyul ehhez a kérdéskörhöz? Ön szerint egyfajta divat az egészséges életmód, vagy igenis oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra?

Szerintem az európai kultúrának nagyon fontos része az egészséges életmód, sajnos, itthon inkább divat. Magyarországon először minden a divattal kezdődik, csak később szövődik bele a hétköznapokba. Talán egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk az életvitelünk javítása érdekében, például ha zsír helyett olajjal főzünk, már nagyon sokat tettük. A böjtök és tisztító napok is sokat számítanak. Segítenek kiüríteni a szervezetet a felgyülemlett felesleges anyagoktól. Mindemellett szeretném ismételten hangsúlyozni a sport fontosságát. Csak a kettő együttesével érhetünk el sikereket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció