Beszélgetések: Béres Alexandra

A HáziPatika.com vendége ez alkalommal egy igazi fitnessz-királynő volt: Béres Alexandrával beszélgettünk.

Névjegy

Béres Alexandra 1976. május 7-én született. Korán, hatévesen kezdett el sportolni. Mintegy 12 éven keresztül kitartott a ritmikus sport gimnasztika mellett - OB-bronzérmes is volt -, ekkor ismerkedett meg a fitnesszel. Fél évig párhuzamosan űzte mindkét sportágat, majd végleg az újdonság mellett döntött. Mint mondta, kissé már "öregnek" érezte magát a sok tini között. `94-ben újra fitnessz OB-t nyert, rá egy évre EB-bronzérmes. 1996-ban világ- és európabajnok, `99-ben újra a kontinens és az ország legjobbja, ekkor be is fejezte aktív pályafutását. Azóta fitnesszközpontot üzemeltet, de jobbára oktatással foglalkozik.

Mit jelent az Ön számára az egészség, mire gondol, mikor ezt a kifejezést hallja?

Ilyenkor testi-lelki harmóniára gondolok, ami alatt azt értem: jól működik a szervezet, nem vagyok beteg és a fittségi mutatók rendben vannak.

Összefügg a test és a lélek? Lehet valaki egészséges sok sportolás mellett, ha a lelkével nem foglalkozik?

Természetesen szorosan összefügg a kettő. Ha valaki sokat sportol, akkor előbb-utóbb, mivel a mozgás közben levezeti a feszültséget, a lelkével is foglalkozik. Így a sport vonzza a lelki egészséget is. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy sokat kell sportolni, és akkor lelkileg is minden rendben. A sport mellett törekednünk kell arra, hogy lelkileg is kiegyensúlyozottan éljünk, mert akkor a munka, az alkotás is jobban megy.

Hogyan kapcsolódik az egészséghez a táplálkozás? Mik a tapasztalatai?

Két dolgot kell összekapcsolnunk, amennyiben a testünk egészségért akarunk tenni valamit: az egyik a sport a másik a táplálkozás. Mind a két fogalom fontos, kb. fele-fele arányban.

Ha körbenézünk egy kicsit a táplálkozás terén, akkor az Ön számára melyik a legszimpatikusabb? Inkább a vegetáriánus vagy "bio", vagy ehetünk nyugodtan magyaros ételeket?

Mindig abban hiszek, hogy ha valaki megszokott valamilyen étkezést, akkor azon ne változtasson, ne térjen el. Mivel élsportoló voltam, nem tudtam volna vegetáriánus módón táplálkozni, mert akkor nem vittem volna be megfelelő mennyiségű fehérjét, pedig a fitnesszben nagyon fontos. Ebből következik, hogy nem lettem vegetáriánus. Ennek ellenére elfogadom és tiszteletben tartom, ha valaki ilyen elvek mentén étkezik. A különféle étkezési szokások tiszteletben tartása mellett a legfontosabb szempont az egyensúly megtartása. Bármit fogyaszthatunk, de azt mértékkel tegyük. Legyen meg a fehérje-szénhidrát-egyensúly, kerüljük a zsíros, nehéz ételeket. Nyugodtan lehet magyaros ételeket enni, amiket zsírmentesen is elkészíthetünk. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ha valaki diétázni kezd, attól még legyenek ízélményei. Annál rosszabb nincsen, mint amikor valaki rááll egy diétára és közben íztelen ételeket fogyaszt, pedig nem szükségszerű. Érdemes megtanulni, hogyan lehet ízletes, diétás ételeket főzni.

Milyen napi menetrendet tart elfogadhatónak egy irodában dolgozó nő számára? Milyen naponta végezhető sporttevékenységet ajánlana?

Fontos a napi ötszöri étkezés a megfelelő anyagcsere miatt. Ha van lehetősége, hogy elmenjen ebédelni, akkor tegye meg. Az irodában ülő emberekre jellemző, hogy egyszerre esznek sokat, ami kifejezetten káros a szervezetre. Mindenki azt mondja, hogy nincsen elég ideje a sportra, de szerintem az embernek arra van ideje, amire szánja. Nem akkor kell elkezdeni, amikor már késő. Sok negyven éves jön hozzám, akik korábban azt mondták, hogy nem fontos a sport, nem kell odafigyelni a testükre, nem foglalkoztak vele. Nem hitték, hogy egyszer megbetegedhetnek. Ilyenkor már nagyon nehéz visszahozni egy egészséges szintre a szervezetet. Egy átlagembernek heti három alkalommal egy-egy órás mozgás bőven elég. Azt viszont, hogy milyen sportolási tevékenységet választ, mindenkinek saját magának kell eldöntenie: olyat, amit szívesen csinál. Nem feltétlenül kell a fitneszt választani. Ha valaki unalmasnak találja a konditermet, akkor menjen inkább futni vagy úszni. Sokan választják a videokazettákat, amit én csak azoknak szoktam ajánlani, akik valamiért nem tudnak elmenni otthonról, pl. kismamáknak vagy szégyenlőseknek.

Evezzünk kicsit más vizekre. Miben változott meg az élete, amióta ismertebb lett? Mi benne a jó, és mi a rossz?

Nagyon kevés dologban változott meg az életem. Nekem ugyanazok a barátaim, ugyan azt csinálom. Talán most már nincsen annyi dolgom, mint a legelején. A különbség, hogy régen nem volt, most pedig van autóm, és korábban sok időt vett el az utazás. Ami biztos, hogy megváltozott az az, hogy ha most van egy ötletem, akkor könnyebben meg tudom valósítani. A lehetséges szponzorok, vagy együttműködő partnerek meghallgatnak, és nem küldenek el rögtön. Megnyíltak előttem olyan kapuk, amik eddig zárva voltak. Tapasztalatom szerint minden egyensúlyban van, így az ismertségnek is megvan a maga előnye és hátránya. Az biztos, hogy most nagyobb elvárásokat támasztanak velem szemben, tehát soha nem lazíthatok. Tőlem mindig elvárnak egyfajta küllemet, színvonalat. Nem lehet leállni, bár én sem szívesen tenném meg.

Fellépett a Mámor című musicalben a Thália Színházban. Mennyire tetszett a színházi világ? Gondolkodott már abban, hogy elmozdul ebbe az irányba is?

Tetszett, nagy kihívás volt, és sokat tanultam belőle. A rengeteg befektetett munkáról nem is beszélve. Ennek ellenére nem szeretnék elindulni ebbe az irányba. Nagyon élveztem, és ha még egy ilyen felkérés érkezne, akkor biztosan elvállalom. Most készíthettem először olyan koreográfiát, ami a színpadtechnikának köszönhetően pontosan úgy is jelent meg, ahogy azt én elképzeltem. Más fellépéseknél ez nem így van, mert különféle helyeken szerepelünk. Sokszor nincs színpad vagy nem ilyen színvonalú, felszereltségű. A gyakorlásra és a felkészülésre sincs ennyi idő, mint itt volt.

Mondhatjuk, hogy hasznos és sikeres mellékvágány volt?

Igen, ez a mellékvágány szorosan hozzákapcsolódik az életemhez és az eddigi munkámhoz. Állandóan készítek koreográfiákat a gyerekeknek versenyekre, fellépésekre. Sokszor kérnek fel, hogy segítsek. Most sem csináltam mást, a többlet a színházi légkör volt benne.

Talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy szinte mindent elért a fitnessz terén, amit lehet. Mi jelent még kihívást, milyen célkitűzései vannak ezen a téren?

A fittnessz terén valóban mindent elértem, így itt már nincsenek különösebb vágyaim. A tanítványaim is már több korcsoportban bajnokok. Nem tartom fontosnak, hogy az összes létező versenyt megnyerjenek, inkább azt, hogy jól érezzék magukat és szeressék, amit csinálnak. Azaz álmom, hogy minél több ember menjen el sportolni. Szeretném, ha minél többen élnének egészséges életet Magyarországon. Mindig öröm látni, amikor negyvenévesek jönnek sportolni, mozogni.

A magánéletben milyen célokat tűzött ki magának? Gyerekek, tanulás?

A férjemmel együtt szeretnénk gyerekeket, de csak úgy két-három év múlva. A Testnevelési Egyetemet már befejeztem, emellett a mesteredző vizsgát is letettem. Szeretnék majd PHD-képzésen is részt venni, amire most fogok jelentkezni. Majd szeretnék dietetikusnak tanulni, de egyelőre ez nem fér bele az időmbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció