Befolyásolja a gyerekek fejlődését, ha depressziós az apjuk

A depressziós apák gyermekei az átlagosnál nagyobb arányban szenvednek érzelmi és viselkedésbeli zavaroktól, noha az összefüggés okai még nem teljesen tisztázottak. Ha mindkét szülő érintett, a gyerekek még nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

"Eddig megválaszolatlan kérdések sokasága merül így fel arról, hogy vajon milyen hatásoknak van egy depressziós apa mellett kitéve a gyermek" - mondta el egy tanulmány szerzője, dr. Michael Weitzman, a New York-i Egyetem Orvosi Iskolájának gyermekgyógyász és környezet-egészségtan professzora.

Korábban számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy az anya mentális állapota - különös tekintettel a szülés utáni depresszióra - milyen hatással van a gyermekekre. Arra utaló jeleket is találtak, hogy az apák betegsége is befolyásolja a kicsik fejlődését, ám ezt a témát eddig még nem vizsgálták alaposabban.

A 2004 és 2008 között végzett kutatásba 22 ezer 5-17 éves gyermeket és szüleiket vonták be. A gyerekek 7,5 százaléka mutatott valamilyen érzelmi vagy viselkedésbeli problémát: ez az arány a fiúk, a fehérek a 12 éven felüliek és a dohányzó szülővel élők között volt a legmagasabb. A depressziós anyák gyermekeinek 20 százalékán fedezték fel a betegség tüneteit, az apák esetében ez az arány 16 százalék volt. Két érintett szülővel a gyerekek 25 százalékán volt megfigyelhető a hajlam.

A számok nem mutatják meg, pontosan hogyan függ össze a két dolog. Lehet, hogy a depressziós szülő hat a gyermekre, de az is előfordulhat, hogy a folyamat fordítva játszódik le: a mentálisan beteg gyermek betegíti meg a szülőt. Ha az első eset áll fenn, az azt is jelentheti, hogy ezek a szülők nem tudják mindig a gyermekek érdekeit tartani szem előtt. Dr. Rahil Briggs, az Albert Einstein Orvosi Egyetem docense így fogalmazott: "A depressziós szülők nem tudják megtanítani gyermekeiknek az érzelmek helyes kezelését, amely elégtelen szociális és érzelmi fejlődéshez vezethet."Dr. Christopher Bellonci, a Tuft Orvosi Egyetem pszichiátere és docense szerint a felfedezés nagyobb tudatosságra ösztönöz, hiszen megmutatja, hogy a depressziós férfiak nagy része nem magányosan él.

A tanulmány online és a Pediatrics című lap decemberi számában jelenik meg.

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag