Barátkozni járnak az orvoshoz az idősek

A családorvosok azt mondják, hogy naponta körülbelül tíz magányos beteggel találkoznak. Sőt, minden 25. doktorhoz ennél több egyedülléttől szenvedő ember látogat.

Egy kutatás szerint - amelyet a magányosság megszüntetését célzó, Campaign to End Loneliness kezdeményezés keretein belül végeztek - a 65 éven felüliek felének a televízió a fő társasága. A korcsoportra jellemző továbbá, hogy az orvoshoz fordulók tizede azért megy a rendelőbe, mert egyedül van, nem pedig azért mert tüneteket tapasztal. A kampány célja, hogy a családorvosok társaságot "írjanak fel" a magányos betegeknek, mégpedig önkéntesek közreműködésével.
A munkacsoport tagjai 1 007 családorvoshoz juttattak el kérdőíveket. Háromnegyedük úgy nyilatkozott, hogy naponta legalább öten azért mentek el hozzájuk, mert magányosak voltak. "Túl sokan érzik magukat magányosnak, és fogalmuk sincs, mihez kezdjenek ez ellen. Így inkább elmennek az orvoshoz. Tudom, hogy rengeteg doktorban frusztrációt kelt a tehetetlenség, de igenis lehetőség van a cselekvésre. Eljött az ideje, hogy elkötelezetten megszervezzük a közegészségügyi óvintézkedéseket, amelyek a magányos embereket célozzák" - mondta Kate Jopling, a kezdeményezés koordinátora.

A Nagy-Britanniában végzett felmérés alapján a majdnem 3 millió 65 éven felüli szenved a magánytól. Ötödük csak néha, de 13 százalékuk állandóan egyedül érzi magát. A legmagányosabb hely London, míg a legkevésbé magányos az északkeleti régió.

Az idősek nagyon vágynak társaságra

Az idősek nagyon vágynak társaságra


Az idősek csaknem ötöde gyakran egy hétnél tovább is egyedül van, barátokkal és családtagokkal való kapcsolattartás nélkül. Több mint tizedüknél ez az időintervallum több mint egy hónap. Sokkoló, hogy az idősek fele - több, mint ötmillió ember - a televíziót tartja fő társaságnak, 9 százalékuk pedig teljesen elzárva él a társadalomtól.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag