Bántalmazott nők: hogyan lépnek ki a kapcsolatból?

Mi sem egyszerűbb, mint kisétálni az ajtón, nem? Az Illinois Egyetem új cikke szerint a bántalmazott nők valójában egy ötlépcsős folyamaton mennek keresztül, ami minden szinten bonyolult lehet a helyzet tisztázatlansága miatt.

"Amikor egy nő kilép a kapcsolatból, sokszor nincs tisztában a család határaival. A párja azután is részét képezi az életének, vagy sem? A házastársa lehet, hogy fizikailag jelen van, de pszichológiailag nem elérhető. Nem törődik a gyerekekkel, nem figyelmes a párjával.

"Az is lehet, hogy a nő fizikailag ugyan távozik, de megmarad a lelki kötődés. Hiányzik neki és szeretné, ha a gyerekek kedvéért újra eggyé válna a család" - mondta Jennifer Hardesty az emberi és közösségi fejlődéstan adjunktusa. "Ez a küszködés világosan látható a nők rajzain, amit a távozás különböző szakaszaiban alkottak. Ez egy nagyon zavaros időszak. A helyzet nagyon is kettős. Ahhoz hasonlítható, mint mikor a gyermekünk kollégiumba költözik. Nem lakik otthon, de mégis kötődünk hozzá érzelmileg. Mikor hazalátogatnak, ügyet sem vetnek ránk, inkább a barátaikhoz mennek. Mindig nehéz megállapítani a határokat, mikor új élethelyzetbe kerülünk."

A cikk egyedülállónak értékeli Lyndal Khaw doktori disszertációját a kétértelmű határok Prochaska és DiClemente a változás állomásai modellbe való beépítése terén. Khaw a modellt 25, különböző háttérből származó bántalmazott nő esetére alkalmazta. A határok kétértelműségét a távozás ötlépéses modelljében azonosította. "Az első két szakaszban a nők elkezdenek érzelmileg leválni a kapcsolatról. Olyan kijelentéseket hallani tőlük, hogy már nem törődnek a társukkal" - mondta Khaw. A harmadik szakaszt általában a bántalmazásos esetek felhalmozódása jellemzi, és az, hogy az erőszak észrevehető hatást gyakorol a gyerekekre. "A nők előkészítik a távozást, például keresnek egy helyet, ahova mehetnek, vagy titkon pénzt halmoznak fel. Ez a lépés nagyon fontos, mert itt már tesznek is valamit a távozás érdekében. A negyedik szakaszban akcióba lépnek, ilyenkor figyelhető meg az ún. előre-hátra jelenség, mert a távozás után az érzelmek gyakran visszatérnek. Tisztán akarnak látni. Fizikailag és lelkileg is újra kapcsolatba akarnak lépni" - mondta Hardesty.

Az utolsó szakasz, a fenntartás, ezt akkor érik el, amikor már hat hónapnál több időt töltöttek külön. "Még ezután is felbukkanhat a határok kétértelműsége, ha a volt házastársuk nem akarja elengedni őket. A bíróság által elrendelt láthatások miatt továbbra is fennállhat a bántalmazás, illetve a nő továbbra sem látja világosan a bántalmazó szerepét az életében" - mondta.

Korábban Khaw és Hardesty arra használták fel a modellt, hogy megnézzék, az egyes nők miken mennek keresztül. A határok kétértelműségével kiegészítve azonban sokkal összetettebb képet kaptak a folyamatról. "Kilépni egy kapcsolatból sokkal több annál, mint hogy elhatározzuk: változtatunk. Többről van szó, mint hogy az asszony úgy dönt, a biztonsága fontosabb. Mások is szerepelnek a történetben. A bántalmazó döntései befolyásolják az egyes szakaszokban megtett lépéseket. A gyerekek is erőteljes hatással lehetnek a nőre, mind a kapcsolat lezárása, mind az újrakezdése irányában" - mondta Hardesty.

Fontos, hogy a szociális munkások, a frusztrált családtagok és barátok megértsék a távozás folyamatát, tette hozzá. "A menhelyek munkatársai a biztonságra ügyelnek, és olyan kézzelfogható igényekre, mint a munka és a lakhely. Nem segítenek abban, hogy a nők érzelmileg is leváljanak. Úgy viszont nehéz lezárni a múltat, hogy nem oldották meg a párkapcsolati kérdéseket."
A kétségbeesett barátoknak és rokonoknak meg kell tanulniuk egy folyamatként szemlélni a távozást. Fel kell ismerniük, hogy ezt nem igazán gyorsíthatják fel. Fontos, hogy tudatosítsák a bántalmazott nőben a kockázatokat olyan kérdésekkel, mely arra vonatkozik, hogy nem lett-e durvább a párjuk az utóbbi időben, esetleg nem tart-e otthon fegyvert.

Mikor bántalmazott baráttal vagy rokonnal beszélgetünk, mindig emeljük ki a biztonság fontosságát, de a saját érdekünkben tartsuk szem előtt, hogy a távozás egy folyamat, amin az áldozatnak egyedül kell végigküzdenie magát" - mondta.

Hardesty elmondta, hogy mikor a leválás fizikailag és érzelmileg egyaránt végbement, csökken az egészségügyi problémák és a depresszió mértéke.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag