Babonából tesznek jót az emberek?

Kutatók szerint sokan azért tesznek jót, mert arra számítanak, hogy az "univerzum" ezt meghálálja nekik azzal, hogy pozitív irányba terel olyan dolgokat, amikre az egyén egyébként nincs hatással.

A Psychological Science című lapban nemrég megjelent tanulmányból kiderül, hogy az emberek sokszor úgy vélik, jócselekedeteik révén közelebb kerülhetnek valamilyen vágyott célhoz, amelyre amúgy semmilyen befolyásuk nincsen.
Sokan átélték már, hogy amikor egy állásinterjú után a telefonhívásra várnak, vagy egy laboreredmény miatt idegeskednek, magukban fogadalmat tesznek, hogy amennyiben a dolognak pozitív végkifejlete lesz, a jövőben rendesebbek, becsületesebbek lesznek. Amint arról Benjamin Converse, a Virginia Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik vezetője beszámolt, Jane Risen és Travis Carter társszerzőkkel, akik mindketten a Chicago Egyetem Üzleti Iskolájának munkatársai, arra voltak kíváncsiak, valóban jellemző-e az emberek többségére, hogy alkut próbálnak kötni az univerzummal.

Az univerzum meghálálja?

A kutatók azt feltételezték, hogy egy fontos eredményre, egy tőlünk független végkifejletre várakozva hajlamosak vagyunk jócselekedeteket végrehajtani abban bízva, hogy "hálából" az univerzum is tesz majd számunkra egy szívességet. Ennek érdekében egy kísérlet keretében egyes résztvevőket arra kértek, írjanak egy olyan fontos dologról, melynek végkifejlete egyelőre még ismeretlen a számukra, míg mások azt a feladatot kapták, hogy írják le egy átlagos napjukat. Miután a résztvevők számára azt sugallták a kísérletet vezetők, hogy maga a vizsgálat már véget ért, megkérdezték őket, lenne-e aki még szívesen áldozna az idejéből arra, hogy egy olyan munkában segítse a laboratóriumot, melynek következtében éhező emberek juthatnak elegendő táplálékhoz, illetve tartósan beteg gyerekeknek tudják egy-egy kívánságát teljesíteni.

Amint arra a kísérlet vezetői számítottak, azok, akik valamilyen kedvező végkifejletre vártak - például pozitív terhességi tesztre, vizsgaeredményre, valamilyen bírósági tárgyalás lezárására - jóval lelkesebben jelentkeztek az önkéntes munkára. Ugyanezek a jelentkezők, abban az esetben, ha az önkéntes feladat valamilyen szórakozásra vonatkozott, nem pedig mások megsegítésére, már nem szívesen maradtak, ami azt bizonyítja, hogy ezek az emberek kifejezetten valami jót akartak tenni másokkal.

Hisznek abban, hogy a jó emberekkel jó dolgok történnek

Egy másik kísérletben, ahol a kísérlet végén pénzbeli adakozásra kérték fel a jelentkezőket, szintén hasonló eredmény született, itt is azok voltak adakozóbb kedvűek, akik vártak valamilyen eredményre, amibe nekik maguknak már nem volt beleszólásuk. További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy azok, akik valamilyen jócselekedetet vittek végbe, sokkal bizakodóbbak voltak az áhított eredményekkel kapcsolatban, sokkal optimistábban néztek a jövőjük elé, mint korábban, ami arra utal, hogy a többség hisz abban, hogy a jó emberekkel jó dolgok történnek.

A szerzők felhívták rá a figyelmet, hogy míg sokan úgy képzelik, azok, akik nagyon várnak valamire, nagyon bíznak egy pozitív végkifejletben, gyakran önzővé válnak, hiszen csak a saját vágyuk köti le minden figyelmüket, a kísérlet ennek épp az ellenkezőjét bizonyította. Akik egy tőlük független dolog kimenetére várnak, adakozóbbá, mások problémájára nyitottabbá válnak, hiszen sokkal jobb érzés azt érezni, hogy teszünk valamit a dolgok érdekében, nem pedig csupán ölbe tett kézzel várakozunk.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+25, +34 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos idő lesz, számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag