Az oxitocin újabb pozitív hatását írták le

Azt már eddig is tudtuk, hogy az oxitocin milyen fontos szerepet játszik az anyai ragaszkodás, a szerelem és barátság kialakulásában. Most azonban kiderül, hogyan segít a félénk, vagy önmagukat szerencsétlennek érző embereknek szociális készségeik javításában. A kutatás eredményeiről a Mount Sinai Orvostudományi Iskola és a Columbia Egyetem számolt be a Psychological Science szakfolyóirat szeptemberi számában.

Nos, az oxitocin nem sok változást idéz elő azokban, akik már egyébként is jó szociális és kapcsolatteremtő képességekkel rendelkeznek. "Rengetegen azt hiszik, hogy az oxitocin minden embert empatikusabbá és megértőbbé tesz" - mondja Jennifer Bartz, a Mount Sinai Orvostudományi Iskola pszichiátriai professzor-asszisztense egy közleményben. "A mi kutatási eredményeink azonban ellentmondanak ennek. Úgy tűnik, az említett hormon csak azok számára van szociális képességnövelő hatással, akik kevésbé jártasak a társadalmi interakciókban."

A kutatók 27 egészséges, felnőtt férfi szociális kompetenciáit mérték: ki kellett tölteniük az Autizmus Spektrum Hányados tesztet, amely azt méri, milyen szinten képes végiggondolni az illető különböző társadalmi szituációkat. Később a kutatók véletlenszerűen kijelölték, hogy kinek adnak be oxitocint, kinek placebot. A férfiak ezek után olyan videókat néztek, amelyben emberek különböző élethelyzetekben érzelmi vitákat folytatnak egymással, és értékelniük kellett a látott érzelmeket.

Azt tapasztalták a kutatók, hogy az alacsony szociális kompetenciákkal rendelkező férfiak közül jobban teljesítettek azok, akik oxitocint kaptak, és rosszabbul azok, akik csak placebót. Akik pedig eleve jó képességekkel rendelkeztek, esetükben nem tapasztaltak változást az oxitocin hatására.

A kutatók elismerik, hogy még sok kutatásra van szükség e téren, de azt bátran kijelenthetik, hogy az oxitocin képes kezelni az emberek szociális képességeinek hiányosságait, mint például az autizmust.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag