Az emberek értenek a kutyák nyelvén

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az emberek már kutyájuk ugatása alapján meg tudják mondani, milyen hangulatban van a kedvencük.

Az emberek ugyanis pontosan ugyanazokat a szabályszerűségeket alkalmazzák kutyájuk érzelmi állapotának meghatározására, mint a barátaik esetében. A vizsgálati eredmények szerint a kutyatartók a kis kedvencük ugatásának hangmagasságából és a vakkantások hosszából következtetnek a kutya hangulatára.
Az ELTE tudósai szerint a rövid vakkantások pozitív üzenetet hordoznak, míg a magas ugatás inkább agressziót tükröz. Dr. Faragó Tamás az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának munkatársa szerint az emberek rendkívül hatékonyan képesek következtetni mások érzelmi állapotára pusztán a viselkedés vagy a hang alapján.

"Kíváncsiak voltunk, hogy vajon az emberi sírást, nevetést, vagy beszédet ugyanazok szerint az akusztikus szabályok szerint dolgozza-e fel az emberi agy, mint a kutyák hangját - nyilatkozta Faragó Tamás - Rájöttünk, hogy az emberi és állati hangok esetében is a legfontosabb akusztikai tényezők a hangmagasság és az időtartam."

A kutya és az ember jobban megértik egymást, mint gondolnánk

A kutya és az ember jobban megértik egymást, mint gondolnánk


A kutatási eredmények tehát bizonyítják, hogy a kutyatartók valóban képesek megmondani, hogy kedvencük boldog, szomorú, dühös vagy fél, pusztán a hangjuk alapján. A kutatás során 39 önkéntes összesen 200 emberi és állati hangot (nem beszédet) hallgatott végig. A résztvevőket a tudósok megkérték, hogy pusztán a hangok alapján próbáljanak meg következtetni az állatok és emberek érzelmi állapotára.

Emberek és állatok esetében is a magasabb hangok minden esetben az intenzívebb, agresszív érzelmekkel voltak kapcsolatban, míg a rövidebbek pozitívabb üzenetet hordoztak. "Sikerült bizonyítanunk, hogy az emberek ugyanúgy dolgozzák fel kutyáik hangját, mint embertársaikét, vagyis ugyanazok szerint az akusztikai paraméterek szerint döntik el, hogy a kedvencük boldog vagy ideges - nyilatkozta Faragó - Ezeket a szabályszerűségeket felhasználva később képesek lehetünk mesterséges érzelmi kifejezéseket használó eszközöket létrehozni." A kutatás részletes leírása a Royal Society Biology Letters című kiadványában olvasható.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag