Az első szex időpontjától függ a boldogság?

Vajon a tizenéves kori szexuális tapasztalatszerzések befolyással vannak-e az egyén későbbi párkapcsolataira, azok tartósságára, minőségére, illetve számára? Erre kereste a választ egy amerikai pszichológus.

Paige Harden, a Texas Egyetem pszichológusa a Psychological Science című lapban megjelent tanulmányában arra próbált választ találni, vajon a tizenéves kori szexuális tapasztalatszerzések befolyással vannak-e az egyén későbbi párkapcsolataira, azok tartósságára, minőségére, illetve számára.
Harden egy korábbi felmérés adatait felhasználva 1659 azonos nemű testvérpárt követett nyomon nagyjából 16 éves koruktól kezdve egészen a húszas éveik végéig. A fiatalokat az alapján csoportosították, hogy korán (még 15 éves koruk előtt), átlagos időben (15-19 évesen), vagy viszonylag későn (19 éves kor után) volt-e az első szexuális együttlétük.

A kutatásból kiderült, hogy akiknél később került sor az első szexuális együttlétre, azok jellemzően magasabb iskolázottsággal rendelkeztek, és felnőttkorukban jobb anyagi helyzetben éltek, mint azok, akik már korán elkezdték a szexuális életet. Emellett előbbiekre az is jellemző volt, hogy később házasodtak meg, előtte kevesebb párkapcsolatuk volt, valamint - akik közülük házasságban vagy párkapcsolatban éltek - kevésbé voltak elégedetlenek a kapcsolataikban.

A fentiek alapján elmondható, hogy az első szexuális együttlét időzítése előre jelezheti egy egyén felnőttkori partnerkapcsolatainak minőségét. Harden szerint a fenti összefüggésnek többféle magyarázata is lehetséges, akár az, hogy azok halasztják későbbre első együttlétüket, akik eleve olyan típusok, hogy a házasságot sem kapkodják el, és nem bonyolódnak sűrűn új kapcsolatokba, de az is, hogy azok, akik korán kezdik a szexuális életüket, sok negatív élménnyel gazdagodnak, ami kihat későbbi kapcsolataikra is. Harmadik magyarázatként az is előfordulhat, hogy azok, akik később kezdik a szexuális életet, sokkal hatékonyabb párkapcsolati készségek birtokába jutnak, tapasztaltabbak lesznek, így később is eszerint alakulnak kapcsolataik.

Harden ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy a korán megkezdett szexuális élet nem feltétlenül jár negatív következményekkel minden téren. Az egyik kutatás során például az derült ki, hogy akik nem halogatják sokáig a szexet, főleg, ha azt egy állandó partnerrel teszik, kevesebb viselkedésbeli problémával küzdenek.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag