Az első szex időpontjától függ a boldogság?

Vajon a tizenéves kori szexuális tapasztalatszerzések befolyással vannak-e az egyén későbbi párkapcsolataira, azok tartósságára, minőségére, illetve számára? Erre kereste a választ egy amerikai pszichológus.

Paige Harden, a Texas Egyetem pszichológusa a Psychological Science című lapban megjelent tanulmányában arra próbált választ találni, vajon a tizenéves kori szexuális tapasztalatszerzések befolyással vannak-e az egyén későbbi párkapcsolataira, azok tartósságára, minőségére, illetve számára.
Harden egy korábbi felmérés adatait felhasználva 1659 azonos nemű testvérpárt követett nyomon nagyjából 16 éves koruktól kezdve egészen a húszas éveik végéig. A fiatalokat az alapján csoportosították, hogy korán (még 15 éves koruk előtt), átlagos időben (15-19 évesen), vagy viszonylag későn (19 éves kor után) volt-e az első szexuális együttlétük.

A kutatásból kiderült, hogy akiknél később került sor az első szexuális együttlétre, azok jellemzően magasabb iskolázottsággal rendelkeztek, és felnőttkorukban jobb anyagi helyzetben éltek, mint azok, akik már korán elkezdték a szexuális életet. Emellett előbbiekre az is jellemző volt, hogy később házasodtak meg, előtte kevesebb párkapcsolatuk volt, valamint - akik közülük házasságban vagy párkapcsolatban éltek - kevésbé voltak elégedetlenek a kapcsolataikban.

A fentiek alapján elmondható, hogy az első szexuális együttlét időzítése előre jelezheti egy egyén felnőttkori partnerkapcsolatainak minőségét. Harden szerint a fenti összefüggésnek többféle magyarázata is lehetséges, akár az, hogy azok halasztják későbbre első együttlétüket, akik eleve olyan típusok, hogy a házasságot sem kapkodják el, és nem bonyolódnak sűrűn új kapcsolatokba, de az is, hogy azok, akik korán kezdik a szexuális életüket, sok negatív élménnyel gazdagodnak, ami kihat későbbi kapcsolataikra is. Harmadik magyarázatként az is előfordulhat, hogy azok, akik később kezdik a szexuális életet, sokkal hatékonyabb párkapcsolati készségek birtokába jutnak, tapasztaltabbak lesznek, így később is eszerint alakulnak kapcsolataik.

Harden ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy a korán megkezdett szexuális élet nem feltétlenül jár negatív következményekkel minden téren. Az egyik kutatás során például az derült ki, hogy akik nem halogatják sokáig a szexet, főleg, ha azt egy állandó partnerrel teszik, kevesebb viselkedésbeli problémával küzdenek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag