Az egészség őrangyalai

Idén ismét a lelkes pedagógusokat ismerte el az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatását élvező Béres Egészség Hungarikum Díj.

Miért foglalkozik egy tizenéves nyáron strandolás, számítógépezés helyett zöldborsó vagy répatermesztéssel? Milyen belső hang hatására nem veszi le a polcról a cukros szénsavas üdítőt? A hétköznapi tanárnénik, a kötelezően leadandó tananyag mellett, személyes példájukkal is az egészséges életre nevelik a kisdiákokat, szavaikra a gyerekek a nyári szünetben is emlékeznek.
Az öt éve működő Béres Egészség Hungarikum Alapítvány (BEH) a Magyar Egészségügy Napja (július 1.) alkalmából évről évre olyan lelkes civileket díjaz, akik azon túl, hogy maguk is példaértékű életet élnek, közösségüket is arra buzdítják, hogy az egészségre értékként tekintsenek, és tegyenek annak megőrzése érdekében. A jövő záloga a fiatalok egészsége, éppen ezért kell figyelmet fordítani az egészségfejlesztésükre.

Az Alapítvány olyan pedagógusokat keresett, akik az iskolai egészségfejlesztés katalizátorai, hiszen a család mellett ők töltik be a legfontosabb szerepet a diákok életében. A több tucat ajánlás közül a BEH kuratóriuma és az Országos Egészségfejlesztési intézet (OEFI) osztályvezetője, dr. Simich Rita választották ki a díjazottakat.

"A BEH korábbi kutatásából kiderült, hogy vannak egészséglelkes pedagógusok. A díjjal őket szeretnénk elismerni." - mondta dr. Béres József, a Program alapítója. "A díjon kívül a lelkes pedagógusok munkájának megkönnyítéséért és a hatékonyabb általános iskolai egészségfejlesztés érdekében olyan szakmai szervezetekkel, mint az OEFI, projektmenedzsment alapismereteket átadó akkreditált képzést dolgoztunk ki, amelyet év elején nagy sikerrel az ország több pontján is megtartottunk."

A hiánypótló képzésen részt vehet bármely pedagóguscsapat 100% európai uniós támogatással, aki elnyeri a TÁMOP 3.1.4 forrását. A pályázás során szakmai segítséget nyújt a BEH. A pályázatok benyújtására 2012. augusztus 15-től van lehetőség.

A 2012-es év díjazottjai:

- Balog Melinda és Kelemenné Tánczos Anikó, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanítói

- dr. Lipovszky Györgyné, a budapesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium tanára

- Mezeiné Varga Éva, a miskolci Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónőjeHálás szülők hívták fel a figyelmet a szolnoki tanítópárosra, Balog Melindára és Kelemenné Tánczos Anikóra. Ösztönzésükre kezdtek el zöldségmagokat vetni és kiskertet gondozni a diákok, majd leszüretelni és jóízűen elmajszolni a termést. Anikó néni környezetórán szemlélteti, hogy mit tesz a sárgarépa vagy a csoki a fogakkal: megszámolják a rágómozdulatokat, majd fogat mosnak, és tanulmányozzák a kiköpött vizet. Játékosan az egymásra figyelést, a megbocsátást és a szeretet kifejezését is tanítják. Reggelente mindenki kihúzza az egyik osztálytársa nevét, akinek aznap ő lesz a titkos őrangyala.

Intézményvezetője ajánlotta a díjra dr. Lipovszky Györgyné, budapesti tanárt, gyermekvédelmi felelőst, akinek életútja a szakmai zsűrit is meggyőzte. Hogy lesz egy egészségügyi szakoktató, biológia tanár, művelődési és felnőttképzési menedzser az iskola egészségfejlesztési munkájának mozgatója? Hogyan tudja motiválni kollégáit a cselekvésre, és a határidők betartására, és mindeközben honnan marad energiája arra, hogy pályázatokat menedzseljen? Úgy, hogy ő maga fáradhatatlan. Most éppen egy olyan tábor előkészületein dolgozik, ahol túlsúlyos gyerekek kapnak szakértői segítséget.

"8 évvel ezelőtt Miskolc általános iskoláit integrálták. Minket is összevontak egy másik intézménnyel. A nagy szomorúságunkban egyetlen jó dolog történt velünk, hogy iskolánk élére olyan igazgatónő pályázatát fogadták el Mezeiné Varga Éva személyében, aki jó értelemben felforgatta, megmozgatta, felpezsdítette a két iskola életét." - kezdi az ajánlást az igazgatónő helyettese és a tantestület másik tagja.

Az igazgatónő 835 diák és 109 kollegája felett őrködik áldozatosan. Biológia-testnevelés szakos tankárként a mozgás, az egészséges életvitel, életmód, helyes táplálkozás a lételeme. A helyes táplálkozásra nevelés olyannyira a missziója, hogy szabad programokon vásárláskor is odaáll a pénztár mellé, és visszaviteti a nyalókát és egyéb nem kívánatos csemegéket. Mindezt olyan szeretettel, gyerekek iránti empátiával, mérhetetlen humorral teszi, hogy morgás nélkül elfogadják tőle.

A Béres Egészség Hungarikum Programról:

A Béres Egészség Hungarikum Programot (röviden: BEH) dr. Béres József alapította 2007-ben. A BEH célja, hogy ráébressze az embereket arra, hogy az egészség olyan kincs, amelynek megőrzése egyéni és társadalmi felelősség. A Program azt szeretné elérni, hogy belátható időn belül Magyarország Európa egyik legegészségesebb nemzetévé váljon. A BEH kutatási, ismeretterjesztési és képzési tevékenységeivel a közösségi alapú egészségfejlesztésre fókuszál. 2007 és 2009 között az 5.000-10.000 fős településeknek, 2010-től pedig a fiatal korosztály életminőségének a javítására törekszik. 2011-ben egy olyan akkreditált pedagógusképzést dolgozott ki szakemberek és szakmai szervezetek közreműködésével, amely az egészségfejlesztési alapismeretek átadása mellett projektmenedzseri alapismereteket nyújt. Ezen a térítésmentes képzésen közel hatvan tanár vett már részt.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag