Az akciós vásárlás csapdája

Van, aki már októberben megvásárolja az összes karácsonyi ajándékot, sokan azonban az utolsó pillanatra hagyják ezt, mert abban reménykednek, hogy sikerül kifogniuk valami jó kis akciót. Ez azonban könnyen visszaüthet: az akciós kínálat ugyanis sokszor elhamarkodott pénzköltésre késztet minket!

Ha egy család úgy dönt, hogy karácsonykor megajándékozzák egymást, nemcsak azt nehéz kitalálni, hogy mi is legyen a meglepetés a fa alatt, hanem bizony arra is gondolnunk kell, hogy anyagilag hogyan jövünk ki a legjobban. Senki nem akarja ugyanis, hogy az ajándékvásárlás miatt felboruljon a költségvetése vagy januárban szomorúan nézzen szembe a rossz döntések következményeivel. Sokan éppen ezért az utolsó pillanatra hagyják az ajándékvásárlást, reménykedve abban, hogy az üzletek akciósan kínálják a kiválasztott terméket.

Azonban, ha leárazást látunk, sokszor olyan dolgot is megveszünk, melyre valójában nem vágyunk, vagy nem pont az, amit elképzeltünk, csak azért, mert akciós – vagyis azzal, hogy valamivel kevesebbet fizetünk érte, megnyugtathatjuk magunkat még akkor is, ha nincs rá szükségünk. A nagy piros, százalékjeles táblák láttán ugyanis az agyunk máshogy mérlegeli az előnyöket és hátrányokat, és nem könnyű meggyőzni magunkat arról, hogy bár kevesebbet adunk ki valamiért, valójában többe kerül, ha nem használjuk vagy ha valójában nem is tetszik.

Hogy kerülhetjük el, hogy ebbe a csapdába essünk?

Vannak örök érvényű igazságok és jó tanácsok, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok beszerzőkörútját is megkönnyíthetik, elkerülve a vásárlás utáni, ügyfélszolgálatokon való örökös sorban állást és bosszankodást. Kattintson ide!

Az első és talán legegyszerűbb megoldás, ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni az akciós árakat, jó előre eldöntjük, hogy mit szeretnénk vásárolni, és tartjuk is magunkat ehhez. Közben pedig tudatosítjuk magunkban, hogy ez azzal járhat együtt, hogy nem tudunk spórolni, vagy később találhatunk valami mást, ami valójában jobban tetszik. Ennek a módszernek az előnye, hogy ha pénzt nem is, időt és energiát mindenképpen megspórolhatunk, hiszen csak bemegyünk egy üzletbe és az ajándékkal a kezünkben jövünk ki.

A fenti módszert azonban nem mindenki tudja követni, ennek oka lehet a perfekcionizmus (vagyis a tökéletes ajándék megtalálásának vágya, lehetőleg számunkra tökéletes áron), de az is, hogy az okostelefonok, reklámok, szórólapok, állandó akciók és kuponos oldalak világában egyre több emberre jellemző a „mindent meg akarok szerezni” hozzáállás. A félelem, hogy kimaradunk valamiből, és az izgalom és elégedettség, hogy kedvezőbb áron kapunk meg valamit, a karácsonyi ajándékozás körüli nyomással és stresszel együtt könnyen odáig vezethet, hogy a vásárlásainkat nagyon megbánhatjuk.

Legyünk tisztában azzal, hogy egy leárazás nem azért van, hogy a mi életünket megkönnyítse! Az üzletek eladni akarnak, ezért jó előre megtervezik, mikor mit adnak akciósan – és gyakran előtte egy kicsit „felpumpálják” az árakat, hogy még vonzóbb legyen a kedvezémény.

Az ár helyett figyeljünk inkább arra, hogy mennyire vágyunk egy adott termékre: a vonzó akciók hatására ugyanis olyan dolgokat is a kosarunkba teszünk, amelyek valójában nem is tetszenek vagy egyáltalán nincs is szükségünk rá. Ilyenkor gyakran az ajándékhoz keressük a megajándékozandót, nem pedig fordítva!

Legyünk tisztában azzal, hogy egy leárazás nem azért van, hogy a mi életünket megkönnyítse

Azt is tudatosítsuk magunkban, hogy vásárlás közben (különösen karácsony előtt) annyira felfokozott lelkiállapotban lehetünk, hogy még inkább hajlamosak lehetünk az impulzusvásárlásokra. Mielőtt valamit betennénk a bevásárlókocsiba, vegyünk néhány mély lélegzetet (ez bizonyítottan csökkenti a stresszt), és gondoljuk át alaposan, valóban szükségünk van-e az adott termékre. Az is jó módszer, ha még azelőtt, hogy a kasszához mennénk, alaposan átnézzünk a megvásárolni kívánt holmikat, és amelyikkel kapcsolatban kétségeink vannak, azt visszatesszük.

Ne csak az akciós árat figyeljük, hanem azt is, mennyi időt és energiát vesz el az akcióvadászat, illetve az akciós termék mellett hány más dolgot veszünk meg. Aki ugyanis csak akciósan vásárol, gyakran mégis többet költ, mint aki a teljes árat fizeti ki. Ennek több oka is van: az akcióvadászat során több időt töltünk az üzletekben vagy online boltokban, és a böngészés, válogatás során más termékek is bekerülhetnek a kosarunkba. Mivel a spórolásra koncentrálunk, gyakran elfelejtjük, valójábna mennyit is költöttünk. Ráadásul az akció során megtakarított összeget sokszor talált pénznek tekintjük melyet szabadon elkölthetünk.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a hatalmas akcióknak mellett olyan apróbetűs részek is lehetnek, melyek később még inkább megmérgezhetik a januárt: nem minden esetben lehet például az akciós terméket visszavinni vagy kicseréltetni, és időnként a garanciális feltételek is különböznek. Ha tehát látunk egy ellenállhatatlan akciót, próbáljunk meg józanul gondolkozni és tájékozódjunk vásárlás előtt. Végül pedig, ne felejtsük el: semmit nem kötelező megvennünk, és az üzletek vannak miértünk, nem pedig mi az üzletekért.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)