Autogén tréning - a koncentrált önellazítás

A fogyókúra elkezdését, a dohányzásról való leszokást és sok más fogadalmunkat gyakran kötjük egy adott időponthoz. Hétfőhöz, a hónap elsejéhez, az új év első napjához. A siker biztató jelének könyveljük el, ha a hónap első napja éppen hétfőre esik.

Montaigne"Életednek nyugalmat hódítottál?Ez több, mint birodalmakat és városokat hódítani."A fogyókúra elkezdését, a dohányzásról való leszokást és sok más fogadalmunkat gyakran kötjük egy adott időponthoz. Hétfőhöz, a hónap elsejéhez, az új év első napjához. A siker biztató jelének könyveljük el, ha a hónap első napja éppen hétfőre esik. Ugyanilyen ígéreteket teszünk önmagunknak a pihenéssel, saját nyugalmunk megteremtésével kapcsolatban. Hányszor hallhatjuk önmagunktól és másoktól: "Majd ha szabadságra megyek, majd hétvégén, majd ha ez az ügy lezárul, ha befejezem ezt a munkát, ha mások ilyen vagy olyan irányban megváltoznak végre..."

Majd ha...

Időpontokhoz, külső eseményekhez, másokhoz kötjük annak a megteremtését, ami elsősorban tőlünk függ. A sok MAJD és HA mondatainkban jelzi, hogy a külső történésektől való függés elfogadása bizonytalanná, véletlenszerűvé teszi a várt eredmény bekövetkeztét.

Mindenki természetesnek tartja, hogy szükségünk van a pihenésre, alvásra. Azt is tapasztaljuk, hogy jobb nyugodtnak lenni, mint feszültnek, ingerültnek, türelmetlennek. Nem csupán azért, mert kellemesebb számunkra ez a lelkiállapot, hanem azért is, mert ha nyugodtak vagyunk, átgondoltabbak döntéseink, kiegyensúlyozottabbak kapcsolataink, hosszú távon nagyobb a teherbírásunk és jobb a teljesítményünk.

Ha nyugalom van bennünk, sokkal nyitottabbak és befogadóbbak vagyunk a pozitív dolgok, örömök felé, mint feszültségben, amikor szinte ugrásra készen várjuk, lessük a problémákat, negatívumokat, zavaró tényezőket.

A legtöbben azzal is tisztában vannak, hogy az állandó vagy gyakori szorongás, feszültség, készenléti állapot, túlhajszoltság kimerüléshez, depresszív állapothoz, testi betegségek kialakulásához vezethet.

Belső nyugalom és kipihentség a mindennapokban - szép ábránd lenne csupán?

Mert hogyan is lehetnénk nyugodtak, amikor ennyi feszítő feladatunk, problémánk van, amikor hiába várjuk, kérjük, hogy a körülöttünk élő, dolgozó emberek változzanak meg végre. Képesek lehetünk-e minden külső körülmény ellenére megszerezni belső nyugalmunkat?

Az egyik leghatékonyabb módszer ennek elérésére az autogén tréning, a koncentrált önellazítás. Az autogén tréning módszerét J. H. Schultz fejlesztette ki az 1920-as években, s a módszer elterjedése és sikeressége igen figyelemreméltó.

Az autogén tréning (alapfoka) hat, egymást követő gyakorlat végrehajtásából áll, melyek mindegyikének az a célja, hogy kialakítsa, majd tovább mélyítse a test ellazulását és a belső nyugalmat. Mindazokat a változásokat, melyek az autogén tréning végzése közben bekövetkeznek a testben és a lélekben, nap mint nap tapasztalhatjuk az elalvás előtti másodpercekben, mikor a testünk teljesen ellazul, elnehezül és átmelegszik, a "fejünk kiürül" (azaz gondolatban már nem vesszük számba teendőinket, nem foglalkozunk egy probléma lehetséges megoldásaival, stb.), és a lelkünket nyugalom tölti el. Az autogén tréning azonban nem félálom vagy alvás, hanem részleges éberség, melyben a gyakorlatok végrehajtása közben akaratunk által szabályozott, változó mértékű kapcsolatban maradunk a külvilággal.

Dönthetünk úgy az ágyunkban végzett mély ellazulás után, hogy el akarunk aludni. Lehet, hogy egy fontos tárgyalás vagy vizsga előtt relaxálunk egy széken ülve, s az ajtó kinyílására szakítjuk meg a koncentrált ellazulást. Ilyenkor érezhetjük, hogy sokkal kevesebb szorongással, feszültséggel várjuk a "megmérettetést", mint az autogén tréning végrehajtása előtt.

A módszer elsajátítása képzett vezető segítségével történik ugyan, de már a tanulás-gyakorlás fázisában is az ellazuló ember saját irányításával. Hiszen pontosan ez a cél, hogy másoktól függetlenül (pl. vezető segítsége nélkül), segédeszköz nélkül (pl. nyugtató tabletta, alkohol, relaxációs kazetta nélkül), ahol éppen vagyok, amikor csak szükségem van rá, képes legyek mély testi-lelki nyugalmat létrehozni saját magamban.

Az autogén tréning végrehajtása közben mérhetőek azok az élettani változások, melyek az egyre mélyülő testi-lelki relaxáció velejárói. Csökken a vérnyomás, a pulzus- és légzésszám, növekszik a bőrhőmérséklet, EKG és EEG változások jelzik a nyugalmi állapot bekövetkeztét.

Kinek javasolt az autogén tréning?

Az indikációs terület igen széles.

Javasolt például mindazoknak, akik feszültek, kimerültek, túlhajszoltak, ingerlékenyek, csökkent a teljesítményük, nehezen tudnak elaludni, szoronganak a vizsgáktól vagy szerepléstől, stb.

Javasolt magas vérnyomásban, különböző szívtáji panaszok és betegségek esetén, szexuális problémák (pl. impotencia, frigiditás) megjelenésekor, cukorbetegségben, gyakori fejfájáskor, fokozott verejtékezésben, gyomor- és nyombélfekély kialakulásakor, stb. Jó szívvel ajánlható mindazoknak, akik számára fontos a belső nyugalom, harmónia.

Az autogén tréning nem csodaszer, hanem lehetőség. Gyakran elegendő önmagában adott tünetek, problémák megoldásához, máskor szakorvosi kezelés vagy pszichoterápiás folyamat kiegészítője. Van néhány olyan betegség, amelyben ronthatja is a beteg állapotát. Éppen ezért minden egyéni vagy csoportos képzés előtt szükséges a jelentkezővel történő egyéni beszélgetés, a panaszok és problémák feltérképezése.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső