A tökéletes ajándékot így találhatjuk meg

Biztos recept nincs arra, hogy szeretteink számára miként találhatnánk ki a lehető legjobb meglepetést karácsony alkalmából. Ezzel együtt a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan képes lehet támaszt nyújtani ez ügyben.

Miért ajándékozzunk inkább élményt karácsonyra tárgyak helyett? Részletek itt.

"Bár az ajándékozás mögött számos különböző motiváció állhat, tudományos szempontból egy profán okra fogunk most fókuszálni: karácsonyi ajándékot azért adunk, hogy minél boldogabbá tegyük azt, aki az ajándékot kapja" - írja az Index.hu által közölt cikkében Szászi Barnabás pszichológus, közgazdász, az ELTE PPK oktatója. Hozzáteszi, mint azt a pozitív pszichológia eredményei számtalanszor megerősítették már, a szoros emberi kapcsolatok a boldogság legerősebb előrejelzői. Márpedig az ajándékozás legfontosabb hatása éppen abban rejlik, hogy megerősíti az ajándékozó és a megajándékozott kapcsolatát.

Érdemes lehet újszerű ajándékötletekkel előrukkolni karácsonykor
Érdemes lehet újszerű ajándékötletekkel előrukkolni karácsonykor. Fotó: iStock

Szászi Barnabás szerint érdemes olyan ajándékot adni, amely minél gyakrabban és minél erősebben emlékezteti a megajándékozott személyt az ajándékozóra. Egy üveg bor például hiába fejt ki kellemes hatást, miután elfogyasztottuk, hamar elmúlik az emléke. Egy bólogatós kutyával viszont gyakran találkozhatunk, ha az autónkba tesszük, csakhogy idővel hozzá is szokunk, így a hatása is elhalványul. Javasolt tehát inkább valamilyen használati tárgyban gondolkodni, vagy valami olyasmit adni, amely esetén nem maga a tárgy, hanem a mögöttes tartalom a lényeg. Ez utóbbira jó példa lehet akár egy könyv vagy egy online kurzusra való befizetés is.

A veszteségelkerülés jelensége arra sarkallja az embereket, hogy ne vállaljanak kockázatot, hanem inkább ragaszkodjanak a jól bevált dolgokhoz. Magyarán hajlamosabbak vagyunk úgy dönteni, hogy szeretteinket például a kedvenc borukkal vagy csokoládéjukkal ajándékozzuk meg, minthogy valami újszerű ötlettel rukkoljunk elő. Csakhogy a megszokottól eltérő élmények nagyobb hatást váltanak ki, így mégis érdemes lehet bevállalni a rizikót, hogy esetleg kevésbé találunk célba a választásunkkal. Ha egyszer-egyszer ez be is következik, hosszú távon akkor is több emlékezetes ajándékkal lephetjük meg a másikat, mintha folyton ugyanazt kapná.

Végezetül fontos szót ejteni a bűntudatról is. Ha ugyanis valami olyasmit veszünk meg az adott szerettünknek, amire bár nagyon vágyik, de bűntudatot érezne, ha megvásárolná magának, azzal nemcsak egy olyan dolgot adunk neki, ami hasznos a számára, hanem egyszersmind a vásárlás pszichológiai fájdalma által okozott bűntudattól is megszabadíthatjuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső