A testsúly ezért változik óráról órára

Akik rendszeresen mérik magukat, biztosan észrevették, hogy egyes napszakokban egészen más értékeket mutat a mérleg. A jelenségnek több oka is lehet.

Táplálkozás

Az energiabevitel (táplálkozás) és az energiafelhasználás (kalóriaégetés) egyensúlya az egyik oka, hogy súlyunk egy napon belül is eltéréseket mutathat. Ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, akkor nehezebbek leszünk - bizonyos esetekben szinte azonnal.

A mérlegelés módja

Hogyan számíthatjuk ki, hogy ideális-e a testsúlyunk? Részletek itt.

Ha pontos értékeket szeretnénk, akkor az sem mindegy, hogy milyen módon állunk a mérlegre. Fontos, hogy a mérleg kemény és szilárd talajon álljon, mind a két lábunkra egyenletesen helyezzük a súlyunkat, és lehetőleg cipő nélkül, könnyű ruházatban, esetleg fehérneműben mérjük magunkat. Ellenkező esetben nagyon különböző értékeket kaphatunk.

A mérleg típusa

Két különböző mérleg két különböző eredményt adhat. Általánosságban elmondható, hogy a digitális mérlegek a legpontosabbak.

Testsúlyunk a nap folyamán folyamatosan változhat
Testsúlyunk a nap folyamán folyamatosan változhat

A mérlegelés időpontja

Általában a reggel a legjobb időpont arra, hogy megmérjük magunkat. Ilyenkor kipihentek vagyunk, gyomrunk pedig viszonylag üres. A nap folyamán viszont eszünk és iszunk, ami miatt értelemszerűen a súlyunk is változik - kiadósabb étkezés után akár jelentősebb mértékben.

Testmozgás

Egyes sportolók az erős izzadás révén akár testsúlyuk néhány százalékát is elveszíthetik egyetlen edzés alatt. A változás persze általában nem ilyen drasztikus, de nem ritka, hogy egy-két edzőteremben eltöltött óra után súlyunk észrevehetően alacsonyabb lesz.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, mint a gyulladáscsökkentők, az antihisztaminok és az ópiátok gyors súlycsökkenést okozhatnak. Más készítmények miatt, mint az inzulin, az antidepresszánsok vagy éppen azepilepsziaelleni szerek hirtelen nőhet a súlyunk.

Bőséges folyadékbevitel

Ha sokat iszunk, akkor rövid időn belül a súlyunk is megnő. Ez viszont ne zavarjon bennünket, mert hosszú távon a megfelelő hidratáltság hozzájárulhat a fogyáshoz.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: