A testsúly ezért változik óráról órára

Akik rendszeresen mérik magukat, biztosan észrevették, hogy egyes napszakokban egészen más értékeket mutat a mérleg. A jelenségnek több oka is lehet.

Táplálkozás

Az energiabevitel (táplálkozás) és az energiafelhasználás (kalóriaégetés) egyensúlya az egyik oka, hogy súlyunk egy napon belül is eltéréseket mutathat. Ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, akkor nehezebbek leszünk - bizonyos esetekben szinte azonnal.

A mérlegelés módja

Hogyan számíthatjuk ki, hogy ideális-e a testsúlyunk? Részletek itt.

Ha pontos értékeket szeretnénk, akkor az sem mindegy, hogy milyen módon állunk a mérlegre. Fontos, hogy a mérleg kemény és szilárd talajon álljon, mind a két lábunkra egyenletesen helyezzük a súlyunkat, és lehetőleg cipő nélkül, könnyű ruházatban, esetleg fehérneműben mérjük magunkat. Ellenkező esetben nagyon különböző értékeket kaphatunk.

A mérleg típusa

Két különböző mérleg két különböző eredményt adhat. Általánosságban elmondható, hogy a digitális mérlegek a legpontosabbak.

Testsúlyunk a nap folyamán folyamatosan változhat
Testsúlyunk a nap folyamán folyamatosan változhat

A mérlegelés időpontja

Általában a reggel a legjobb időpont arra, hogy megmérjük magunkat. Ilyenkor kipihentek vagyunk, gyomrunk pedig viszonylag üres. A nap folyamán viszont eszünk és iszunk, ami miatt értelemszerűen a súlyunk is változik - kiadósabb étkezés után akár jelentősebb mértékben.

Testmozgás

Egyes sportolók az erős izzadás révén akár testsúlyuk néhány százalékát is elveszíthetik egyetlen edzés alatt. A változás persze általában nem ilyen drasztikus, de nem ritka, hogy egy-két edzőteremben eltöltött óra után súlyunk észrevehetően alacsonyabb lesz.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, mint a gyulladáscsökkentők, az antihisztaminok és az ópiátok gyors súlycsökkenést okozhatnak. Más készítmények miatt, mint az inzulin, az antidepresszánsok vagy éppen azepilepsziaelleni szerek hirtelen nőhet a súlyunk.

Bőséges folyadékbevitel

Ha sokat iszunk, akkor rövid időn belül a súlyunk is megnő. Ez viszont ne zavarjon bennünket, mert hosszú távon a megfelelő hidratáltság hozzájárulhat a fogyáshoz.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)