-2° - +8°
Kettős front

A szorongó emberek nagyobb veszélyben vannak szívműtétkor

Az alkati szorongás növeli a szívműtétek után a szövődmények és halálozás kockázatát, lassabban gyógyulnak a szorongó betegek - állapította meg két magyar kutató négyéves követéses vizsgálata.
A nyitott szívműtéten átesett betegek életesélyeinek növelése érdekében vizsgálták a pszicho-szociális tényezők és a korábbi megbetegedések hatását a műtét utáni szövődményekre, az intenzív osztályon eltöltött napokra és a halálozásra - tudta meg az MTI Balog Piroskától, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutató pszichológusától.
A Székely Andrea kardiológus által vezetett kutatás során a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2000 júliusa és 2001 májusa között nyitott szívműtéten átesett 181 beteg egészségügyi és pszicho-szociális adatait rögzítették és elemezték négy éven át.
A fizikai vizsgálatokon túl kérdőíves felmérést végeztek a műtét előtt 2 nappal, a műtét után, a kórházból való távozás előtt, 6 hónap elteltével és 4 évig minden évben.
Balog Piroska közreműködésével azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az alkati szorongás mint személyiségjegy a szívműtéten átesettek életesélyeit.
Az előzmények között figyelembe vettük a korábbi betegségek közül a miokardiális infarktust, by-pass műtétet, ritmuszavart, pangásos szívbetegségeket, agyi érbetegséget, cukorbetegséget, veseelégtelenség, korábbi pszichiátriai kezelést - közölte Balog Piroska. Ezek hatását a betegek műtét utáni fizikai állapotára egy közös modellben vizsgálták olyan pszicho-szociális tényezőkkel, mint a szorongás, depresszió, alacsony iskolázottság, családi állapot és szociális izoláltság. Egy nemzetközi mutató (EUROSCORE) segítségével figyelembe vették a műtét közbeni és utáni körülményeket, az aktuális betegség súlyosságát is.
Tanulmányukban, melyet a Psychosomatic Medicine amerikai szaklapban is publikáltak, megállapították, hogy minden tényezőt figyelembe véve, a műtétet követő szövődményeket, az intenzív osztályon eltöltött napokat és a halálozást is legnagyobb mértékben a műtét előtt megállapított alkati szorongás határozza meg.
A műtét előtt az aktuális és a vonásszorongást (alkati szorongást) is az úgynevezett Spielbereger-féle kockázatmérő skálán mérték. Ebben olyan állításokat értékeltek egytől négy pontig a páciensek, mint "a szerencse engem elkerül", "úgy érzem, annyi megoldhatatlan problémám van, hogy nem tudok úrrá lenni rajtuk", "gyorsan elfáradok", "kevés az önbizalmam", "a semmiségeket is túlzottan a szívemre veszem", "a sírás ellen küszködnöm kell".
A vonásszorongást jelző magyar átlagpontszám 42 körül van (80 pontból). E betegcsoportnál 45 pontnál húzták meg a kutatók a kritikus határt. A betegek 42 százaléka e fölötti szorongás-pontszámot gyűjtött. Ők a következő négy évben gyakrabban kerültek vissza kardiológiai osztályra, több időt töltöttek a műtét után az intenzív osztályon és gyakoribb volt a halálozás körükben.
A vizsgálat megállapította azt is, hogy alapvetően nem az aktuális szorongás befolyásolta a műtét kimenetelét, hanem a vonásszorongás, mely nem csökkent, a négy év alatt állandó volt ezeknél az embereknél.
"Ebben a betegcsoportban utólagos beavatkozásra nem került sor pénzhiány miatt, ám fontos tudni, hogy a vonásszorongás nagyon jól csökkenthető csoportos, vagy egyéni pszichoterápiával, ezzel kapcsolatban nagyon jó tapasztalataink vannak szorongó- és pánikbetegek körében" - teszi hozzá a pszichológus.
A szorongás szorosan együtt jár a depressziós tünetegyüttessel. Utóbbit már sokat kutatták az elmúlt évtizedben, de alig találni olyan tanulmányt, mely az alkati szorongás hatását vizsgálná. Bizonyított, hogy a depresszió hozzájárul a szívbetegség kialakulásához, és a hosszú távú életesélyeket is rontja. Az antidepresszívummal való kezelés hatására csökkennek ugyan a depressziós tünetek, ám nem javulnak az életesélyek és nem csökken az újabb szívesemények száma. Ezért vetődött fel a kutatókban, hogy a szívbetegeket érintő depresszió nem ugyanaz a kórkép, mint a pszichiátriai betegek depressziója.
"Feltételezzük, hogy nagyobb a szorongás hatása a szívbetegeknél, ezért a depressziós tünetegyüttes mellett a szorongást is kellene csökkenteni a jobb életesélyek érdekében" - tette hozzá Balog Piroska.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a fatális szívbetegségek összefüggnek a hirtelen szorongást kiváltó eseményekkel, viszont nagyon kevés tanulmány vizsgálja az alkati szorongás és a szívbetegségek összefüggéseit. A magyar kutatók szerint bár a depressziós tünetegyüttes is rontja az életesélyeket, ám a depressziós tünetek hatását kivonva is növeli az alkati szorongás a halálozás kockázatát.
"A műtétet megelőzően és a kórházból való távozás előtt fontos lenne a szorongás, valamint a depressziós tünetegyüttes mérése, e kockázati tényezők csökkentése a betegek életesélyeinek növelése érdekében. A műtétet követő rehabilitációnak ugyancsak része kellene legyen a szorongásoldás, a depressziós tünetek csökkentése" - véli a pszichológusnő.
A kognitív terápiák, csoportterápia, relaxáció bizonyítottan alkalmasak a vonásszorongás enyhítésére. Érdemes megkeresni azt a módszert, mely a személyiséghez közel áll és hatékony is. A kognitív pszichoterápia azon alapul, hogy gondolkodásunk meghatározza érzéseinket is. Ha a gondolatainkat megpróbáljuk megváltoztatni, az érzéseink is változnak. A terápia a családban, a munkahelyen, vagy másutt előállt helyzet értelmezését segít módosítani.
A kognitív terápia során aktív és passzív életkészségeket tanítanak a szorongó embernek. Megtanítják, hogy ha lehet változtatni a problémás helyzeten, képviselje a páciens a maga érdekét, illetve amennyiben úgy dönt, hogy nem tud változtatni, relaxációra, figyelemelterelésre, a helyzetet elfogató magatartásra van szüksége.
STOP

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, a Bakonyban havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag