+14° - +33°
Nincs front

A serdülőkor buktatói

A felnőttkor felé közeledve egyre-másra előfordul, hogy a gyerek másként dönt, mint a szülei, és tanácsuk ellen cselekszik, így bajba kerülhet.

Bár be nem vallja, de növekszik az irántuk érzett elismerése. Nagyon fontos ebben a korban is, hogy a szülőknek legyenek határozott elveik. Ne akarjuk azonban saját akaratunkat mindenáron ráerőltetni, hiszen serdülőkorunk óta eltelt már egy-két évtized, változnak a szokások és az ideálok.

Rugalmasan alkalmazkodjunk a megváltozott világhoz, de ne adjuk fel alapelveinket. Vegyük figyelembe, hogy gyerekeink érési foka és megbízhatósága is különböző. Ettől függetlenül minden serdülő legyen figyelmes, udvarias a szüleivel, a testvéreivel, a tanáraival szemben még akkor is, ha bíráló szemmel nézi őket. A családdal szemben legyenek kötelezettségei, vegyen részt a házimunkában, tanulja meg annak örömét.
A serdülő haj- és ruhaviseletével a kortársaihoz akar hasonlítani, előfordul, hogy ez bosszantja a szüleit, a nevelőit. Ugyancsak szokás a korai randevúzás. A társaságban biztonságot nyújt a tudat, hogy partnere van, és ezzel felnőttnek érzi magát.
Sokan hasonló okok miatt idő előtti testi kapcsolatokba is bocsátkoznak, mielőtt az igazi lelki szerelmet megtapasztalnák. Ezek az élmények egy életre kiolthatják a valódi szerelem létébe vetett hitet.

Terhesség

A nagy szexuális szabadság, a fogamzásgátló tabletták nem megfelelő használata következtében egyre gyakoribb a serdülőkori terhesség. A tinik többsége még nem érez felelősséget, pedig otthon és az iskolában állandóan ezeket a veszélyeket harsogják. Úgy érzik, velük nem történhet meg, az egyszeri érzelmi kitörésnek nem lesz folytatása. Mindannyian tudunk példát mondani környezetünkből, hányan tették tönkre életüket vagy azért, mert a korai abortusz miatt többé nem eshettek teherbe, vagy mert a baba koraszülés miatt károsodott és esetleg egész életét nyomorékon, testi vagy szellemi fogyatékosként kellett leélnie. Akik pedig megtartották a kisbabát, nem élvezhették soha igazán a fiatalságukat, és nem vagy nehezen tanulhattak tovább az anyai kötelezettségek miatt. A serdülőkori futó kapcsolatok is többnyire hamar tönkremennek, hiszen a partnerek felületesen ismerik egymást, a kiválasztás szempontja valamely külső fizikai tulajdonság. Ma a legnagyobb veszélyt a tudatlanságból és felelőtlenségből származó teherbeesés jelenti. A szülőnek kell kezdeményezni a beszélgetést, nem csupán ismereteket közölni, hanem felelősségtudatot kell ébresztenie gyermekében.

Bűnözés

Elég tág fogalom az iskolakerüléstől a gyilkosságig. A fiúkat a lopás, a csavargás, a verekedés fenyegeti leginkább. Ha halmozottan fordulnak elő, biztosan nem kapott elég odafigyelést, szeretetet a családban. Ilyenkor valami szokatlan dologgal akar kitűnni. Ezt sugallhatja öltözéke, a sok testékszer, az extrém formára nyírt, sokszínű hajviselet. Az erőszakos cselekedetek hátterében nemcsak a szeretet hiánya állhat, hanem, hogy vele szemben is erőszakosak és kegyetlenek voltak a felnőttek. A lányok kevésbé agresszívak, ehelyett képesek szüleiket magatartásukkal halálra kínozni. Megszöknek, elköltöznek otthonról vagy nyíltan szexuális szabadságban élnek, ezzel bosszantva a családjukat. Máskor apjuk korú férfival állnak össze, gyakran gyereket is szülnek neki a jó parti reményében, amit kortársaik nem tudnának nekik biztosítani. Ez a magatartástípus is kóros személyiségfejlődést tükrözhet. Az ilyen lányok családjában gyakran tapasztalni komoly konfliktusokat, ezek mellett nem jut elég idő és odafigyelés a lányukra. Gyakran vádolják a barátokat és a rossz társaságot, de nem hiszem, hogy egy rendes család kiegyensúlyozott gyerekét a társak bűncselekmények elkövetésére tudják rávenni. A fiatalkori bűnözést meg lehet előzni, ha kiegyensúlyozott környezetet biztosítunk a fejlődő gyereknek.

Kábítószer

Sajnos egyre többen, s egyre fiatalabb korban próbálják ki, és esnek áldozatául. Szerencsére mindezek a szélsőséges magatartásformák a szülők többségét nem érintik. Ha kellő gondoskodással, odafigyeléssel és szeretettel nevelték gyermeküket, átsegítették az életben adódó nehézségeken, megbeszélték az esetleges problémákat, akkor serdülőkorban és azután is megfelelő partnerek lesznek. A kamasz nem kényszerül hazudozásra, titkolózásra és a bajban először a szülőjéhez fordul segítségért. Felnőttként pedig átértékeli majd azokat a szituációkat, amelyeket gyerekszemmel másként ítélt meg.
Ha családalapításra kerül a sor, még tudat alatt is alkalmazza azokat a szokásokat, módszereket, amelyeket otthon látott és megtanult, illetve tudatosan igyekszik elkerülni azokat a hibákat, amelyeket mi követtünk el vele szemben.

"Nevelni csak úgy tudunk, ha látjuk a gyerekben a felnőttet, akivé lesz. A pszichológiai szemlélet egyre inkább megkívánja azt is, hogy lássuk meg a felnőttben a gyereket, aki volt; a gyermekit."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést időnként fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag