A nő ezer arca

A napokban jelent meg C. Molnár Emma A nő ezer arca című könyve. A szerző pszichoterapeuta, és azok közé a nagyformátumú emberek közé tartozik, akik saját eszközeikkel sokaknak nyújtanak lelki segítséget.

Ön a pszichoterápia jeles képviselője. Mindig is ez a vonal érdekelte?

A pszichoterápia számomra rendkívül izgalmas tudományterület, 16 éves korom óta szerettem volna pszichoterapeuta lenni. E tudományágon belül viszonylag új területekkel foglalkozom. Ilyen például a szülészet-nőgyógyászati pszichoszomatika. Erre a területre is próbálom a pszichoterápiás gondolkodást és eszköztárat bevinni. Én egyébként aktív analitikus módszer szerint dolgozom.

Milyen kérdések izgatták leginkább?

Fiatalabb koromban számomra a legérdekesebb kérdés az volt, hogy ki is az ember, mi az útja, mitől lesz olyan, amilyen. Természetesen a fejlődés is izgalmas kérdéskör, vagyis hogy a jó hogyan lehet jobb és még jobb. Felnőtt fejjel számomra a legrejtélyesebb kérdés az emberi kapcsolat önmagunkkal, másokkal és a világgal. Miközben az ember kapcsolatba kerül, ad magából, kap, fejlődik és megőrzi önmagát. Ezt a kérdést feszegeti nagyon sok tudomány, sőt a művészet is.

Mi indította arra, hogy megírja A nő ezer arca című könyvét?

A munkámból fakadóan sokat kell írni, publikálni, de az számomra eléggé kötött műfaj. Viszont maga a pszichoterápia és gondolkodásmódja sokkal szabadabb világ. Mindig is izgatott ennek a világnak az írásban történő megjelenítése. Talán furcsán hangozhat, de ezt a könyvet jókedvemben írtam.

Műfaját tekintve hova sorolná?

Műfajilag nehezen meghatározható. Miközben tudományos jellegű könyv, valójában mégsem elégíti ki a közhely elvárásokat a tudomány irányában. Én a könyvet inkább pszichológiai esszének titulálom. Az Akadémia Kiadó gondozásában már 1996-ban megjelent Az anyaság pszichológiája című könyvem, amely az anya-magzat kapcsolatról és kommunikációról szól. Most 2007-ben pedig A nő ezer arca.

Mindkét könyv az Akadémia Kiadó pszichológia tudományos sorozat része.

Kiknek íródott a könyv, kiknek ajánlja jó szívvel?

A férfiaknak, akik érdeklődnek a nők iránt, és a nőknek, akik érdeklődnek önmaguk iránt, valamint mindazoknak, akik belátják, hogy Karinthy Frigyesnek igaza volt a Capillaria kisregénye nagyon szép és filozófikus értékű előszavában: "Nagy felfedezést tettem, ember olyan nincs. Embert még nem láttam soha, akit láttam, az férfi volt, vagy nő volt."

Az ember kétarcú: férfi és nő, és megvan az értéke ennek a kétarcúságnak. Ez fontos, mint a kiegészülés lehetősége a férfiaknak és nőknek, és nemcsak a magánéletben, hanem a munka világában is.

Könyvének utószavában jó felfedező utat kíván az olvasónak. Milyen sejtelmes felfedezésekkel lehet gazdagabb az olvasó?

Sokan megtiszteltek, nagyon érdekes e-maileket kaptam a könyv kapcsán. Egyik fiatal nő például azt írta, rendkívül hálás nekem azért, hogy ezt a könyvet a kezébe vehette, mert sok téves elgondolást tisztázott benne a könyv. Ez a könyv segít a tisztánlátásban.

Természetesen mindenki a saját szemüvegén keresztül olvassa a könyvet, és így ítéltetik meg, hogy kinek mit jelent. Hogy milyen hatást fejt ki, abban jócskán benne van az olvasó "nézőkéje" is. Sokszor látjuk leírva, hogy az ember biopszichoszociális egység. A könyvben kis is fejtem, mit is jelent ez pszichológiai értelemben. Ez a nézőpont újszerű és izgalmas. Nincs pszichénk csak úgy, hanem mélyen beágyazott abba a biológiai rendszerbe, amitől nő a nő. Ennek a rendszernek a fejlődése ad lehetőséget a férfiak megértésére. Ezért ajánlom a könyvet a férfiaknak is.

A Téged választalak... fejezet arról szól, hogyan választunk párt magunknak. Ön hogy látja, mennyire változott meg a párválasztás a XXI. században?

A választás a tudatosság és az ösztönösség vonalát kell hogy kövesse. Az ember természetes vágya, hogy ki akar egészülni a másik nemmel. Ez rendjén is való. Hogy ki kivel tud kiegészülni, abban sok az ösztönösség. Aki jóban van a saját ösztönös életével, az jobban választ. Itt nem a nemi ösztönre gondolok, hanem az ösztön világára. A párkapcsolatoknak vagy célirányultságuk vagy hedonista irányultságuk van.

A XXI. században is mind a finalitás-elv, mind pedig a hedonista elv alapján működnek a párkapcsolatok. Az viszont alapvető váltás, hogy a hedonista választásnak nem volt akkora szabadsága, társadalmi megengedettsége a régebbi korokban, mint napjainkban.

De nem kell félnünk, nem fog eltűnni a finalitás-elvű kapcsolat, amely az életét a másikkal kiegészülve próbálja elképzelni.

A nőknek a mindennapi életben több szerepben is tündökölniük "illene"; példás családanya, jó feleség, hű szülőtárs, csábító jelenség és folytathatnánk a sort. Hogyan egyeztethetők össze ezek a szerepek a mai világban?

Én nem vagyok szereppárti, éppen ezért is lett a könyv címe A nő ezer arca. A könyvben is próbálom hangsúlyozni, hogy itt nem szerepekről van szó, hanem a nőben lévő érzelmi gazdagságnak és energiának a tárgyiasulásáról, a külső megjelenéséről. Ennek az energiának a megtermékenyítő ereje és iránya az, ami változik, és nem a szerep.

A szerepteória a kapcsolatot ragadja meg. Ez az izgalmas dinamika a köztudatban átment szereprepertoárba. Ez torzítás. Én arról próbálok beszélni, hogy a nőkben létezik egy emocionális gazdagság, egy energiabázis, egy irányultság, amelyik jellegzetes vonásokat mutat, szemben a férfiakéval. Ezeknek az energiáknak a helyes mederben történő megjelenése gazdagító erejű a nők és környezetük számára. Ha ez az energia téves, merev rendszerben jelenik meg, akkor kimerítő, romboló hatású is lehet. A nőben lakik egyfajta női energiaforrás, amely ha szabadon áramlik, akkor az üdítő mindenki számára, míg ha eltorlaszolják, vagy beszennyezik, akkor az egyfajta lélektani környezetszennyezés, de ezzel még a Greenpeace nem foglalkozik. Ezzel a pszichoterapeuták foglalkoznak.

A lélektani környezetszennyezésért természetesen a nők is felelősek, mert önmagukat is szennyezhetik, de ugyanúgy önmagukat tisztítani is tudják.

A könyv taglalja a családi kommunikáció fontosságát is.

A nők általában kis koruktól fogva a női részletgazdagság miatt verbálisabbak, mint a férfiak, könnyebben fejezik ki magukat, gazdagabb szókincsük van. Jelentős számukra a beszéd. A nők gyakran ugyanezt a részletgazdag kommunikációt várják a férfiaktól.

A szavakban kifejezett fiktív világ jellemzi a nőket. Ezért ír az előszóban Pető Sándor arról, hogy a nőnek közelebbi viszonya van a transzcendens világgal.

A nőknek megvan a teremtésben a konkrét szerepük, a gyermek-mű-teremtés. A férfiak ezzel szemben egy objektív világ teremtésére fogékonyabbak.

A nőknek meg kell tanulni azt, hogy a férfi más kommunikációs rendszerben közöl. Ez szintén a családi harmónia része. A szeretet és a család fogalmát definiálhatjuk úgy is, hogy egymással folyamatos és kielégítő kommunikációban lévő emberek interakciói.

Felgyorsult, rohanó világunkban kezd elsikkadni, leegyszerűsödni a nő és férfi közötti kommunikáció. Nem tart a rosszirányú változásoktól?

Nincs alapvetően jó irány és rossz irány. A gondolatrendszer iránti megértés fontos. Az nem jó, ha a nő vagy a férfi minden áron a saját gondolatvilágába akarja átrángatni a másikat. Sajnos a kötődésnek egyre kisebb jelentősége és értéke van. El kell tudni fogadni, hogy a férfi és a nő másképp vesz részt a családi harmónia megteremtésében. Ugyanez figyelhető meg a munkahelyen is. Mindenki másként vesz részt a sikerben.

A könyv fejezeteit József Attila csodálatos versidézetei vezetik be. Tudatosan csak József Attilát választotta?

Igen. József Attilának ambivalens viszonya volt az édesanyjával. Ezért a költészetének van egy olyan vonulata, amelyben megpróbálja a női pszichét beemelni a saját lelkébe. Azokat a verseket választottam ki, amelyek József Attila lelkének női rezdüléseit jelenítik meg. A költő tudja, hogy néz ki a női lélek.

A nő ezer arca program szoros összefüggést sejtet a hasonló című könyvével. Mi a program célja?

Ezek komplex pszichoterápiás programok, amelyeknek más és más a céljuk. A programok mind egyénileg, mind kiscsoportos formában elérhetőek. Vannak tematikus csoportok is, például a női, illetve a férfi hatékonyság növelése.

"A nő ezer arca" képesség- és kapcsolatelemző, fejlesztő programjai azt a célt tűzték maguk elé, hogy a különböző női szerepek (az erotikus és kihívást adó, az anya és családanya, a feleség, a családtag és családszervező, a munkavégző és munkatárs stb., a feszültségelviselő és okozó) és mindezen szerepbetöltésekhez nélkülözhetetlenül szükséges érzelmi, gondolati, cselekvésbeli egységét kimunkálják.

A programról részletesen a www.anoezerarca.hu oldalon olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció