A munkahelyünkön ez zavar a legjobban

HáziPatika

Ma már az egészséges munkakörnyezet egyre nagyobb szerepet kap a munkaerőmegtartásban. Egy új, 200 fős kutatás arra is rávilágít, hogy milyen körülményeket szeretnének a munkahelyükön az irodisták.

A kutatásban 30 és 55 év közötti irodai dolgozókat kérdeztek meg a témában. A nem és életkor alapján vegyesen eloszló mintában a megkérdezettek háromnegyede beosztott, negyede pedig cégtulajdonos vagy vezető volt.

Az illemhely állapota a legzavaróbb

A felmérés azt mutatta, hogy a mosdók állapotát találták a legkritikusabbnak a megkérdezettek. A kutatásban résztvevők közel felét (48%) zavarják a mellékhelyiségekben található körülmények. Életkor szerint elmondható, hogy a középkorúak (35-40 évesek) fordítják erre a legtöbb figyelmet, a nők pedig érzékenyebbek a szagokra, mint a férfiak. Az illemhelyeket az általános higiéniás körülmények követik, ettől némileg lemaradva az étkező állapotát kifogásolták a legtöbben (39%), de a porra is sokan panaszkodtak, 38%-a a megkérdezetteknek. A takarítással egyébként az irodai dolgozók zöme (69%) elégedett, a nők egy kicsit kevésbé, mint a férfiak.

https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/haziallat-allergia_valjunk_meg_kedvencunktol/20121016115217
Sokakat zavar, ha allergiás kollégával ülnek egy légtérben

Allergének az irodában is

Az allergiaszezon közepén különösen fontos megemlíteni, hogy ma Magyarországon az allergiások száma a becslések szerint több mint két millió. A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek 16,5 %-át zavarja, ha allergiás kollégával ül egy légtérben, aminek elég nagy az esélye a fent említett adatok tükrében. Márpedig ha nem tisztítjuk az irodai levegőt, akkor abban ugyanazok az allergének megtalálhatóak, mint a kintiben. De nemcsak a parlagfű vagy a por okozhat légúti megbetegedést, sokan a házikedvencekre is allergiások. Mostanában pedig egyre jobban elterjedtek az állatbarát irodák, a munkahelyek több mint 20 %-ra lehet bevinni kisállatot úgy, hogy előzőleg általában nem kérik ki minden munkavállaló beleegyezését. Legalábbis ezt támasztja alá, hogy a megkérdezett beosztottak 1/3-a zavarónak találja az irodában a kutyát, macskát, de csak 7 %-uk teszi ezt szóvá.

A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket gyakran a háziállat jelenléte okozza - a panaszok rendszerint egész évben jelentkeznek. Mit tehetünk, ha allergiásak vagyunk valamelyik házikedvencre? Kattintson!

Levegőt!

A válaszadók fele tapasztalt már légúti kellemetlenségeket az irodai levegő miatt. Minden tizedik irodai dolgozó rendszeresen küzd légúti problémával a munkahelyén. Nem meglepő tehát, hogy a megkérdezettek döntő többsége (83%) inkább vagy teljesen egyetért azzal, hogy két azonos feltételű munkahely közül mindenképp azt választaná, ahol van légtisztítás. Hasonlóan magas az aránya azoknak is, akik úgy gondolják, hogy ma még Magyarországon az irodai levegő tisztítását elhanyagolják a munkaadók, pedig 88% jelentős hozzáadott értéknek tekintené ezt.


Szinte valamennyien úgy gondolják (94%), hogy a légtisztítás egészségesebb munkakörnyezetet eredményez, ami növeli az ott dolgozók komfortérzetét és egyben növeli a munkavégzés hatékonyságát. Mindössze a válaszadók 4%-a számára közömbös, hogy milyen levegőt szív be, mialatt dolgozik.

Forrás: aeramaxpro.com, well.hu

Kedves Doktornő! Harminc éves fiatalember vagyok és "munka váltás témával"fordulnék önhöz. Az első szakmám ...

Kedves Kérdező! Levele alapján valóban nem éál olyan életformát, mely az ismeretei és az életkora alpján szükséges lenne. Én nem helyelem azt a gondolatot, hogy a szülőről le kellene válni. Inkább felnőtt-felnőtt relációt kellene kialakítani...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt túlnyomóan derült lesz az ég, csak kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag