A legjobb karácsonyi ajándék

Évről évre sokaknak okoz komoly fejtörést, hogy miként tudnák a lehető legörömtelibb ajándékkal meglepni szeretteiket karácsonykor. Az egészségnél pedig továbbra sincs értékesebb.

Természetesen le kell szögezni, hogy az ünnep nem az ajándékokról szól, amelyek csupán a szeretet kifejezésének lehetséges eszközei. Éppen emiatt fordulhat azonban elő, hogy az évnek ebben a szakában hajlamosak vagyunk az átlagosnál akár jóval többet is költeni, hogy örömet szerezzünk egymásnak. Hogy ez önmagában mennyire szerencsés vagy sem, arról régóta folynak viták, annyi viszont biztosan kijelenthető, hogy ha már így történik, akkor mindenképpen érdemes egyszerre kedves és hasznos meglepetésekben gondolkoznunk.

E tekintetben kifejezetten előnyösek lehetnek azok az ajándékok, amelyek az egészséget, az egészséges életmód kialakítását szolgálják. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet arra vonatkozóan, hogy mi mindennel járulhatunk hozzá - akár hosszú távon is - szeretteink egészségének megőrzéséhez.

karácsony, karácsonyi ajándék, ajándékvásárlás
Karácsonyra készülhetünk egészséges, akár saját magunk által készített finomságokkal is

Sportosan szép az élet

A rendszeres testmozgás előnyeit és fontosságát aligha kell részletezni: elég talán csak annyit megemlíteni, hogy a fizikai aktivitás szervezetünk egészére jótékony hatással van a szív- és érrendszertől kezdve a mozgásszerv-rendszeren át egészen az általános közérzetig és jó hangulatig. Ennek szellemében bátran megajándékozhatjuk családtagjainkat egy kondibérlettel, de akkor sincs minden veszve, ha tudjuk róluk, hogy nem szívesen járnának el edzőterembe. Az otthoni testmozgás is lehet rendkívül hatékony, különösen, ha szakszerű útmutatást és változatos mozgásprogramot nyújtó DVD-kkel, valamint megfelelő sporteszközökkel is megtámogatjuk. Talán nem annyira vonzóak első ránézésre, de egy kézi súlyzó vagy egy felfújható fitball hosszú távon sokkal hasznosabb lehet, mint a legújabb játékkonzol vagy egy fondükészlet.

Kényeztető kikapcsolódás

Hogyan oldhatjuk meg, ha nem szeretnénk - vagy anyagilag nem tudunk - részt venni a munkahelyi ajándékozásokban, de nem is szeretnénk megbántani a kollégáinkat? Részletek itt.

A rendszeres sportolás gyakran egyre nehezebbé válik a korral, habár például az úszás minden korosztály számára ideális mozgásformát jelent. Ha viszont mégsem szeretnénk uszodabérlettel meglepni idősebb szeretteinket, akkor érdemes lehet a relaxáció irányában gondolkoznunk. Egy szauna-, masszázs vagy wellnessbérlet telitalálat lehet, különösen, ha ezek a lelki felüdülés mellett valamilyen testi panasz enyhítésére is alkalmasak. Szerencsés a helyzetünk ebből a szempontból, hiszen Magyarország kifejezetten gazdag gyógyvizekben, így tehát jó ötlet lehet kiaknázni az egyes fürdők által nyújtott szolgáltatásokat.

A prevenció jegyében

Egyes kórképek csendben, tünetmentesen alakulnak ki, amikor pedig már panaszokat is okoznak, sokszor túl késő elkezdeni a kezelést. Egyebek mellett több ráktípus is ebbe a kategóriába sorolható, így tehát egyértelmű, hogy az egészségügyi szűrések mennyire fontosak egy ember életében. Pontosabban mondva, fontosak lennének, a felmérések szerint ugyanis a magyar lakosság nem túl aktív a szűrések terén. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat, például a félelem a betegségektől és az emiatt alkalmazott struccpolitika, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak sajnálják az időt rá. Szerencsére egyre több magánegészségügyi szolgáltató kínál olyan csomagokat, amelyek szűrővizsgálatok széles körét alkalmazva igyekszenek minél teljesebb képet adni a páciens állapotáról. Igazán jót tehetünk tehát szeretteinkkel, ha befizetjük őket egy ilyen átvizsgálásra.

Ínyencségek a kosárban

A karácsonyhoz kétségkívül hozzátartoznak bizonyos sütemények, akárcsak az ajándékok kísérőjeként átadott csokoládék és egyéb édességek. A cukordömping helyett ugyanakkor gondolkodhatunk egészségesebb finomságokban is. Bátran készülhetünk tehát aszalt gyümölcsökkel, biopiacon vásárolt termékekkel, a legjobb pedig, ha mi magunk készítünk lekvárt, befőttet, esetleg különböző szószokat. Utóbbiak nagy előnye, hogy minden hozzávalót mi válogathatunk össze, ezáltal biztosan nem kerül majd olyasmi az üvegbe, ami ártalmas lehet az egészségre. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a gasztronómiai kalandozások mellett a bőrápolás terén is van keresnivalójuk a házilag készült szereknek. Készíthetünk otthon kéz- és arckrémeket egyaránt - amelyekhez könnyen és gyorsan találhatunk megfelelő recepteket a világhálón.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)