A leggonoszabb

A Discovery Channel sorozatával a világ leghírhedtebb, legaljasabb és legvéresebb bűnözőinek elméjébe nyújt betekintést. Dr. Michael Stone, törvényszéki pszichiáter, a Columbia University munkatársa, felállította a saját pszichológiai profilrendszerét, hogy felmérje és osztályozza a világ legismertebb bűnözőinek gonoszságát. A 22 pontból álló rendszer összesíti az elkövető indítékát, az elkövetés módját és az őrület mértékét. A kategóriák az önvédelemből elkövetett gyilkosságtól (1-es) a féltékeny pszichopata gyilkoson keresztül (9-es), a sorozatgyilkos halálra kínzó gyilkosig (22-es) terjednek.
A sorozat bemutatja, hogyan lehet - tudományos alapossággal végzett elemzés során - hajszálpontosan megállapítani egy adott egyénben meglévő gonosz tendenciákat, és ez alapján osztályozni az elkövetőket. Vannak szakértők, akik állítják, száz emberből egy "pszichopata", ugyanakkor nem minden pszichopata követ el gyilkosságot. Mi hajtja tehát ezeket a felszínen normálisnak tűnő embereket ilyen szörnyű tettekre? Vajon lehetséges-e az, hogy valaha is megakadályozzuk őket, hogy elkövessék beteges bűncselekményeiket. Michael Stone törvényszéki pszichiáter több száz gyilkos ügyét vizsgálta meg, és készített interjút velük, hogy összeállítson egy listát, amely a legszörnyűbb bűncselekmények hierarchiáját tartalmazza. Dr. Stone minden egyes epizódban felállítja néhány elhíresült gyilkos elme-pszichológiai profilját, és az általa alkotott rendszer segítségével rangsorolja őket. Stone elemzése talán segít megfejteni, hogy mennyire játszanak közre genetikai, környezeti és neurológiai tényezők egy adott bűncselekmény elkövetésében, és abban is eligazít, ki az, aki valóban gonosz, és ki az, aki csak gonosz tettet követ el.
A sorozat ritkán bemutatott bírósági archív felvételeket és elítéltekkel készült exkluzív interjúkat is bemutat. A pszichológia és neurológia szakterületének kiválóságai tekintenek bele az emberi elme legsötétebb zugaiba: interjúkat készítenek az elkövetőkkel, MRI- és agyfelvételeket, illetve EEG-vizsgálatokat készítenek, hogy kiderítsék, vajon a hazugság milyen agyi változásokat okoz, illetve, hogy tetten érjék azokat a magatartásmintákat, amelyek a bűnelkövetőkre jellemzők.
Michael H. Stone, az orvostudományok doktora Dr. Stone a New York állambeli Syracuse-ban született, 1954-ben végzett a Cornell Universityn. 1958-ban szerzett diplomát a Cornell Medical Schoolon, ahol ezt követően két szakon - belgyógyászat és pszichiátria - rezidens orvosként dolgozott. 1971-ben okleveles orvos lett pszichiátriában és neurológiában, majd diplomát szerzett pszichoanalízisből a Columbia Psychoanalytic Institute-ban. Dr. Stone 35 éven keresztül félállásban pszichiáterként és pszichoanalitikusként dolgozott. Ez idő alatt több pozíciót is betöltött: a New York-i Állami Pszichiátriai Intézet Pszichoterápiás Foglalkozások osztályának docense volt. Az oktatásban, mint klinikai pszichiáter professzor vesz részt a Columbiai Belgyógyászati és Sebészeti Főiskolán. Több mint 30 országban tartott előadást és workshopokat főként személyiségzavarokról, törvényszéki orvostanról, sorozatgyilkosok és pszichopata magatartás témájában, valamint arról, milyen tényezők vezetnek erőszakos viselkedések kialakulásához. A kutatás eredményeként állította fel dr. Stone a "gonoszság" skáláját, amely főként gyilkos cselekményeket rangsorol a legkevésbé borzalmastól a legelrettentőbbig. Dr. Stone éveken keresztül elmélyülten kutatott személyiségzavar témában; több mint 200 publikációt írt ebben a témában. Legutóbbi könyve A kezelhető és a kezelhetetlen személyiségzavar (Personality Disorders: Treatable and Untreatable) címmel 2006 januárjában jelent meg. Korábbi könyvei olyan témákban íródtak, mint pszichiátriai betegek hosszan tartó kezelése vagy a pszichiátria története.
Az egyes epizódok hírhedt csalókat, hidegvérű elmebeteg gyilkosokat és bűnsegédeket mutatnak be.
Féltékenység
Mi játszódik le a féltékeny szeretőkből felbőszült gyilkosokká váló emberek fejében? Indulatos szenvedélyből elkövetett bűntettektől kezdve Andrew Cunanan rémisztő bosszúhadjáratáig (ő volt Gianni Versace világhírű divattervező gyilkosa) dr. Stone feltárja, hogy a szerelem pszichológiája hogyan válhat a gyilkosság pszichológiájává. Az FBI igazgatóhelyettese, aki a Cunan ellen irányuló embervadászatot irányította, végigvezeti a nézőket a féltékeny düh által felemésztett, megállíthatatlan gyilkos felkutatásában.
Fanatikus rajongók
Három téveszmés elme kerül bemutatásra olyan élvonalbeli tudomány bevetésével, amely talán végre feltárhatja az erőszakos skizofrénia neurológiai okát. Annak ellenére, hogy a legtöbb skizofréniás soha nem válik erőszakossá, a világ számos hírhedt bűncselekményét olyan emberek követték el, akiknek a valós világtól való bizarr elrugaszkodása késztette őket a gyilkosság elkövetésére. Egyesek, mint például Bob Mullin, aki 13 életet oltott ki, hangokat hallanak és ezek a gyilkosság elkövetésére szólítják fel őket.
Téveszmék rabjai
A legintelligensebb sorozatgyilkosok lehetnek a legveszélyesebbek. Edmund Kemper, Ted Kaczynski és Randy Kraft mind zseniszintű IQ-val rendelkeztek. Mi rejlik a bűn és az intelligencia metszéspontjában? Dr. Stone a korai agyfejlődéssel kapcsolatos új tudományos felfedezésekkel felszerelkezve elemzi Kempert, Kaczynskit és Kraftot, hogy kiderüljön, vajon ezek a gyilkosok miért használták intelligenciájukat ilyen szörnyű bűnök elkövetésére.
Megoldatlan bűnügyek
Mi történik akkor, amikor a téveszme, a megszállottság és a féltékenység találkozik? Az erőszakos zaklatók a legfélelmetesebb bűnözők közé tartoznak, akik dermesztő elszántsággal vadásszák le áldozatukat. Mi lehet a magyarázat erre a könyörtelen kitartásra, és mi váltja ki az erőszakot egy zaklatóból? Robert Bardo, Rebecca Schaeffer tévés színésznő gyilkosa a börtönből meséli el dr. Stone-nak bűntettének körülményeit.
Kultuszok követői
Az utóbbi néhány évtized során egyre nagyobb számban fordulnak elő a gyilkos hadjáratok és tömeggyilkosságok. Az úgynevezett "dühgyilkosok" abban térnek el a sorozatgyilkosoktól, hogy haragjuk addig fokozódik, amíg azt "kieresztik" a társadalomra, eközben annyi emberrel végezve, amennyivel csak lehet, a rendelkezésre álló rövid idő alatt. Mi köti össze ezeket a bűntényeket? Charles Whitmantól a texasi óratorony orvlövészétől kezdve Charles Starkweatherig, aki az igazi "Született Gyilkos"? A tudomány új bűnjeleket tár fel ezeknek a látszólag eszetlennek tűnő bűncselekményeknek a pszichológiájáról.
Október 2., kedd 22.00 Discovery Channel - A leggonoszabb (Premier)

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag