A kialvatlanság újabb következményére derült fény

A kutatási eredmények egybecsengenek más korábbi tanulmányok következtetéseivel.

Ha hosszú távon nem alszunk jól, az nem csupán azért rossz, mert fáradékonyabbak, ingerültebbek és dekoncentráltabbak leszünk. Így az anyagcserénk is lassul, emelkedik a stressz-szintünk, hajlamosabbak leszünk a kedélybetegségekre, gyengül az immunrendszerünk, és még sorolhatnánk. Ráadásul úgy tűnik, hogy magányosabbak is lehetünk tőle. Legalábbis a londoni King's College kutatása kapcsolatot talált a rossz minőségűalvásés a magány között - írta a Healthista.

as
Az alvászavar lehet tünet és önálló betegség egyaránt. Fotó: Getty Images

Magányos fiatalok

A Mental Health Foundation adatai szerint a magány a 18-34 évesek körében a leggyakoribb. Felmérésük során a résztvevőknek többet között ezeket a kérdéseket tették fel: "Milyen gyakran érzi kívülállónak magát?", "Milyen gyakran hiányolja a társaságot?", "Milyen gyakran érzi egyedül magát?". Ezután arról is információt gyűjtöttek, hogy melyik résztvevő hogyan alszik, mennyi idő alatt merül álomba, átlagban napi hány órát tölt alvással, milyen gyakran ébred fel, illetve, hogy általánosságban milyenek az alvási szokásai. Arról is kifaggatták őket, hogy napközben mennyire voltak éberek, illetve hány órát töltöttek ébren.

Alvászavar: mikortól tekinthető kórosnak? Az alvászavar lehet tünet és önálló betegség egyaránt, éppen ezért diagnosztizálása és gyógyítása az orvoslás számos szakterületét érinti. Gyakran neurológai, pszichiátriai vizsgálatra is szükség van az okok feltárásához, ritkább esetben tüdőgyógyászt és geriátert (idősek gyógyítására specializálódott) szakorvost is be kell vonni.

Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy azok, akik nem alszanak jól, nagyobb eséllyel érzik magányosnak magukat. Ez az állítás még azután is igaznak bizonyult, hogy kivették azoknak az adatait, akik olyan mentális problémákkal küzdöttek, mint a szorongás vagy a depresszió. A kutatási eredmények pedig egybecsengtek más korábbi tanulmányok eredményeivel, amelyek a Psychological Medicine című szaklapban jelentek meg, és amelyek szerint a magányos emberek 24 százalékkal gyakrabban érzik magukat fáradtnak, illetve küzdenek koncentrációs nehézségekkel napközben.

De milyen okok állhatnak a háttérben? Egy elmélet szerint a magányos emberek kevésbé érzik magukat biztonságban, mint mások, és a szorongás hozzájárulhat ahhoz, hogy éjjel nem tudnak aludni. Egy kutatás szerint azoknak, akik már voltak valamiféle erőszak áldozatai, 70 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy magányosak és egyben alváshiányosak is legyenek. Emellett kapcsolatot találtak a magányosság, az alvás minősége és a megemelkedett stresszválasz között is. Ha valaki nem alszik eleget, annak a szervezetében megemelkedik a stresszhormonok szintje, ez pedig tovább nehezíti az elalvást, így egyfajta ördögi kör alakul ki.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)