A kevesebbet kereső férfiak hűtlenebbek

Azoknál a pároknál, ahol valamilyen módon felcserélődik a férfi-nő szerep, könnyen felüti a fejét a hűtlenség.

Egy új tanulmány szerint sokkal nagyobb az esély, hogy egy férfi félrelép, ha párjánál vagy feleségénél sokkal kevesebbet keres. Ugyanakkor a nők is hajlamosak megcsalni párjukat, ha sokkal többet keresnek náluk. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a jövedelem igen fontos szerepet játszik a fiatal párok életében, legalább is azoknál, akiket vizsgáltak.

"Azok a nők, akik relatíve keveset keresnek a férjükhöz képest, kevésbé hajlamosak a hűtlenségre. Ezzel szemben, ha a férj a feleséghez képest kevesebbet keres, inkább keresi más nők társaságát" - mondta Cristin Munsch, a tanulmány szerzője.

 Munsch, az amerikai Cornell Egyetem mesterszakos hallgatója azután állt elő az ötlettel, hogy egy ilyen felmérést készít, miután egy férfi nemű barátja elmondta neki, hogy megcsalta a párját. "A nő kereste a több pénzt. Neki volt több barátja. Őhozzá költözött a férfi, aki így tökéletesen gyengének és tehetetlennek érezte magát."

Korábban is voltak olyan tanulmányok, amelyek a hűséget vizsgálták, azonban ezek nem vették figyelembe a párok jövedelmének különbségét. Így végignézte egy régebbi felmérés anyagát, amely 9000 ember életét követte nyomon és a résztvevők életének 17-27 évig terjedő időszakát vizsgálta. Az eredményeket az Amerikai Szociológiai Társaság éves rendezvényén tette közzé.

Munsch eredményei szerint a férfiaknak alig 7, a nőknek pedig nagyjából 3 százalékának volt szexuális aktusa párkapcsolaton kívül a vizsgált időszakban. A fekete és latin férfiaknál ez a szám kicsit magasabb volt. A tanulmányból az is kiderül, hogy két életstílusbeli faktor volt csak, ami valamiképp kordában tartotta a hűtlenséget, a magasabb iskolázottság és a vallásosság. Azonban a pénz faktor fontos szerepet játszik, ugyanis, ha a férfi sokkal többet vagy épp ellenkezőleg, sokkal kevesebbet keres párjánál, mindkettő azt eredményezheti, hogy a férfinek lesz indíttatása "otthontól elkóborolni". Azonban Munsch hangsúlyozta, hogy nagyon kevés számú esetről lehet csak beszélni.

"Azok a férfiak, akiknél feleségük többet keres, azért lesznek hűtlenek, mert fenyegetve érzik a nemi szerepüket" - következtet Munsch. "A férfiak számára elfogadható viselkedések skálája sokkal szűkebb, ha pénzről van szó. Sokkal nehezebb eltalálni, mit hogy tegyünk."

Érdekes jelenség, hogy ha a pár egyik tagja jóval többet keres a másiknál, megnövekszik a hűtlenségi ráta, és ez független attól, hogy melyikük, a férfi vagy a nő volt a nagyobb jövedelemmel rendelkező.

 "Ha sokat dolgozunk és több elszórható pénzünk van, sokkal könnyebb elrejteni a kicsapongást" - magyarázta Munsch. Ilyenkor egy szokatlan kiadás nem tűnik furcsának egy bankszámlakivonaton. A sokat kereső emberek pedig általában sokat is utaznak munkájuk során, ezért sok ellentétes nemű emberrel találkozhatnak.

Helen Fisher, a Rutgers Egyetem antropológusa szerint van logika abban, hogy a sok pénzt kereső férfiak sokkal inkább lépnek félre. "Sokat utaznak, jobb kocsikkal járnak és valószínűleg a jobb éttermekben esznek. Ezzel azt hirdetik, hogy igen tehetősek, ez pedig vonzza a nőket, akik evolúciós késztetés miatt mindig a hierarchia csúcsán lévő férfiakra vadásznak."

Fisher szerint viszont evolúciós szempontból kevesebb logika van abban, hogy a férfi elkóboroljon, ha a nő a fő kereső a kapcsolatban. "Miért lenne logikus egy férfinak otthagyni azokat a forrásokat, amiket a nő biztosít? Erre inkább pszichológiai magyarázatot kell keresni."

Ugyanakkor a nők számára a gazdagság nagyobb hatalmat, biztonságot jelent, hogy azt tehessenek, amit akarnak, hogy kiléphessenek egy rossz kapcsolatból vagy akár, hogy félrelépjenek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag