A ginzeng szerepe a szellemi frissesség megőrzésében

Van egy évszázadok óta használt gyógynövény, mely nemcsak a beteg szervezetet gyógyítja és segít visszanyerni a fizikai vitalitásunkat. A ginzeng ugyanis a szellemi frissességhez is hozzájárul, sőt még a stressz okozta károkat is csökkenti.

Mi is a ginzeng?

A ginzenget évszázadok óta használják a keleti gyógyászatban. A Koreai-félszigeten, Kína északkeleti részén, Szibériában és Észak-Amerikában, hűvösebb éghajlaton őshonos, de a kínai és a koreai ginzenget tartják a legértékesebbnek. A növény nagyjából fél méter magas, egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak el.

Gyógyításra, az életminőség javítására a ginzeng gyökerét használják, legtöbbször porrá őrölve, vagy a hatóanyag-tartalmát kivonva. A fehér ginzenggyökeret a betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják. A vörös ginzenggyökeret pedig úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik.

Gyógyít, frissít és energiát ad

A kínaiak jensen-nek, azaz embergyökérnek is hívják a ginzenget alakja miatt. Ez az elnevezés igen találó, hogy az ember mennyiféle bajára orvosság - erre utal a ginzeng növénytani latin neve is, a Panax, mely görögül mindent gyógyító-t jelent. A ginzeng aktív hatóanyagai a ginsenosidok, melyek a legnagyobb mennyiségben - meglepő módon - nem a nagyra értékelt gyökérben, hanem a növény leveleiben találhatóak meg. A ginzeng jól ismert adaptogén gyógynövény, azaz segíti a szervezet regenerálódását, energiával tölti fel, növeli a testünk ellenálló képességét a fizikai sérülésekkel és a stresszel szemben.

A stresszre adott első és természetes reakció, hogy a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre". A mellékvese ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Kóros állapot akkor alakul ki, ha ez a válaszreakció túl hamar következik be vagy túl sokáig áll fenn. A ginzeng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak a tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a mindennapi feladatokkal megbirkózzunk: a stressz ugyanis (bármit is állítunk a saját magunk megnyugtatására) rontja a szellemi teljesítményt, hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb elfáradjunk, hosszú távon pedig fizikai és lelki betegségeket egyaránt okozhat.

A ginzeng javítja a teljesítményt és az állóképességet, serkenti a "boldogsághormonok" termelődését, sőt a hagyomány szerint még a férfiak szexuális teljesítményére is jó hatással van. A legnagyobb előnye azonban abban keresendő, hogy pont oda juttatja el az oxigént (többek között a vérerek tágításával és a véráramlás serkentésével), ahol arra szükség van - így szükség szerint javítja a memóriát és a szellemi működést is. Egy kínai kutatásból pedig kiderült, hogy a rendszeres ginzengfogyasztás (elsősorban étrend-kiegészítőkön keresztül) még azoknál is javította a szellemi funkciókat, akik valamilyen agysérülésből vagy stroke-ból épültek fel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció