A düh váratlan előnyei

A düh olyan érzelem, amelyet nem szívesen élünk át, és szeretnénk tőle a lehető legrövidebb úton megszabadulni. Akadnak ugyanakkor helyzetek, amikor kifejezetten hasznos lehet, ha felpaprikázott hangulatban vagyunk.

Egyenes beszéd

Egy 2014-es nemzetközi kutatás szerint minden dühös ember ugyanolyan mimikát ölt. Részletek itt.

Aki dühös, általában nem cenzúrázza a mondanivalóját. Ha próbálunk civilizáltan, felnőtt módra megbeszélni valamilyen problémát, nagyon jó, viszont biztosan sokan tapasztalták már, hogy miközben keressük a megfelelő, nem túl erős szavakat, elvész a mondanivalónk lényege. Miközben arra koncentrálunk, hogy udvariasak maradjunk és ne bántsuk meg a másikat, könnyen túlfilterezzük, amit valójában közölni akarunk. Ha viszont dühösek vagyunk, akkor sokszor ami a szívünkön, az a szánkon, ami lehet, hogy néha bántó, viszont hatékonyabb formája a kommunikációnak, hiszen félreérthetetlenül a másik tudtára adjuk, amit akartunk.

Időnként a düh is lehet hasznos
Időnként a düh is lehet hasznos

Az 1970-es évek végén James Averill amerikai pszichológus a dühöt, illetve a dühre adott reakciókat tanulmányozta. Kutatásai során arra jutott, hogy a dühös emberek sikeresebben oldják meg a problémáikat. A düh kifejezése a kommunikáció során minden felet arra késztet, hogy jobban figyeljen és őszintébben beszéljen. Ugyanakkor a düh mértéke is fontos faktor. A Rice University kutatása szerint - feltéve, hogy a dühnek három fokozata van: enyhe, közepes és erős - akik közepesen dühösen kezdtek el beszélni, vitatkozni az igényeikről, sikeresebben érték el, amit szerettek volna, mint az enyhén vagy a nagyon dühösek.

Hogyan lehet egészséges módon kezelni a haragot? A szakember szerint először a saját temperamentumunkat kell ismernünk ahhoz, hogy úrrá tudjunk lenni a dühünkön. A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Motivál és katartikus lehet

A düh motivációs hatásáról sem szabad megfeledkezni. Akik valami újba kezdenének vagy szeretnének változtatni valamin, segíthet megadni a kezdőlökést. A változtatásra való igény cselekvésre váltásánál nagyon sokakat motivál, hogy valamivel kapcsolatban igazán komolyan felidegesítik magukat, és végül éppen emiatt szánják el magukat rá, hogy ténylegesen tegyenek is valamit. Ez pedig kifejezetten hasznos még akkor is, ha gyökere egy nem éppen pozitív érzelmi állapot.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a dühöngést általában megnyugvás követi - egy vita után, ha kiadtuk magunkból a feszültséget, optimistábbnak, megkönnyebbültnek érezzük magunkat. Kutatások szerint a dühüket kifejező emberek agya hasonló képet mutat a vizsgálat során, mint a boldogságukat kifejezőké. Ennek oka, hogy ha dühösek leszünk, akkor úgy érezzük, hogy végre átvesszük az irányítást, és hatalmunk lesz a dolgok felett. Természetesen mindez csak az egészséges mértékű dühre igaz, amivel nem keserítjük meg a saját, illetve a körülöttünk lévők életét. Egy kis mérgelődésre, a feszültség kiadására viszont mindenkinek szüksége van, és sokkal jobban járunk így, mintha magunkban tartanánk.

Forrás: menshealth.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)