7 tudományos válasz, hogyan legyünk boldogok

Egy anekdota szerint egy kubai öregurat megkérdeztek róla, hogy a diktatúra körülményei között hogyhogy ilyen boldognak tűnik. Mire azt válaszolta: Süt a Nap, van rum, és vannak gyönyörű nők. Mi más kellene a boldogsághoz? A tudósok némileg más válaszokat adtak, pedig be kell látni, hogy ezek is eléggé erős érvek voltak.

A tudósok már tudják, hogy a gének is szerepet játszhatnak a boldogság meghatározásában. Egyes emberek hajlamosak mentális problémákra (depresszióra, szorongásra), míg mások úgy tűnik, hogy védettebbek. De a gének csak mintegy 50 százalékát teszik ki azoknak a tényezőknek, amelyek meghatározzák a boldogságot. A körülmények, a környezet, az életmód a viselkedés és a gondolkodás folyamatai teszik ki a többit. Szerencsére e dolgok jelentős része ellenőrzés alatt tartható.
Eltekintve az evés, az alvás, a lakhatás és a szex tételeitől, a boldogság és a túlélés alapvető követelményei gyakran a hosszútávú és erősen immateriális elégedettségben gyökereznek. Az emberek generációk óta próbálják meghatározni a boldogságot, ami azért nehéz, mert a boldogság gyakran mindenki számára más attól függően, hogy a társadalom, a kultúra, a filozófia és más tényezők, például a vallás mire indítja őket.

Kapcsolatok, mesteri tudás, autonómia

Abban nincs vita, hogy a boldogság alapját az evés,alvásés lakhatás jelentik. De egyes tudósok ehhez további három tényezőt csatolnak. Raj Raghunathan, a University of Texas professzora szerint ezek közül az első a valahová tartozás érzése, mert a magány ugyanolyan pusztító, mint a fizikai betegségek. Ezután szükségünk van annak érzésére, hogy valamiben igazán jók vagyunk az életben. A "valaminek mestere lenni" érzés azért nagyon fontos az életünkben, mert másoktól is ezt várnánk el. A harmadik tétel az autonómia és a szabadság, amelyre szükség van a boldogsághoz, tehát annak az érzés, hogy képesek vagyunk kontrollálni a saját sorsunk alakulását.

Egy speciális képlettel kiszámíthatóvá válik, hogy mennyire fogja boldognak érezni magát valaki - állítják brit tudósok, akik szerint az elégedettség elsősorban az elvárásainkkal van összefüggésben. Részletek!

Ne hasonlítsa magát másokhoz

Előfordul, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, amelyek addig motiváltak bennünket, és mégsem érezzük magunkat ettől boldogabbnak. Kutatások kimutatták, hogy a nagy események, vagy nagy teljesítmények, például egy diploma megszerzése vagy elköltözés egy új városba, egy ideig mintegy 40 százalékkal járul hozzá a boldogsághoz, de aztán a megszokás győz, s a boldogság elmúlik néhány hónapon belül. Ezért fontos olyan dolgokra összpontosítani, amelyeket ki-ki saját maga természetesen élvez, ahelyett, hogy másokhoz hasonlítaná magát abban a reményben, hogy egy célért dolgozni végül még több boldogságot okoz hosszú távon.
Tartozni valakihez: ez is a boldogság része

Tartozni valakihez: ez is a boldogság része

Mutass boldogságot, míg azzá nem válsz!

Néha a boldogság valóban csak választás kérdése: el lehet dönteni, hogy boldogság érdekli, s nem a szomorú hangulatot fokozza. Ez ugyanis a hozzáállás kétszer olyan könnyűvé teszi a harcot a borongással. Kutatások kimutatták, hogy egyszerűen mosolyogni, vagy egyenes állni már jelentős hatással vannak a hangulatra, a bizalomra és a perspektívára. Ugyanez mottó lehet alkalmazni a munkában. A szakmai tudás és a pozitív attitűd szinte kívánatossá teszik a folyamatos kihívásokat. Nem számít, hogy nem mindig sikerül minden. Nem kell tettetni a sikert, afélelemnélküli tevékenység gyakran kellemes és meglepő sikereket hoz, új ismeretek megszerzésével, és az új kihívás leküzdése miatti elégedettséggel jár.

Az idő többet ér a pénznél

A pénzt azért járulhat hozzá a boldogsághoz, mert támogatja az autonómiát, de végül az idő sokkal fontosabb lesz, mint a pénz. Egy nemrégiben közzétett tanulmány úgy találta, hogy az emberek, akik az idejüket inkább tartották értékesnek, inkább voltak boldogok, mint azok, akik a nagyobb hangsúlyt a pénzre fektették. Egy adott ponton mindenkinek félre kell tenni a munkát, és inkább a családdal és a barátokkal tölteni az időt, mert különben semmi esély sem lesz a boldogság elérésére.

Kikapcsolni egy kicsit

Ha valamit az őseinktől irigyelhetünk, hogy nem kellett aggódniuk a nyomás miatt, amit a kommunikációs technológiák helyeznek ránk. Egy 2015 tanulmány megállapította, hogy aki egyszerűen akarja növelni a boldogsága szintjét, annak elég, ha egy hétre kijelentkezik Facebookról, s ezzel máris képes csökkenteni a stresszt, és erősödik a képessége, hogy megélje a jelen pillanatait. A közösségi médiából és a figyelem-kereső kultúrából való kilépés valószínűleg abban is támogatást ad, hogy önkéntelenül is másokhoz hasonlítgassuk magunkat.

Emlékezz boldogabb időkre

Összpontosítva az élvezettel teli szenvedélyre sokkal hasznosabb a belső értékeken alapuló önbecsülés kialakításához, mint a hírnévvel vagy a pénzzel törődni, és külső elismerést várni. A University of Liverpool nemrégiben készült tanulmány amellett érvel, hogy felépíthetjük ezt a belső erőt a pozitív gondolatokra és érzésekre támaszkodva, amelyek kifejlesztik a pszichés zavarokkal szembeni ellenállóképességet. A pozitív gondolkodás erősítésének legegyszerűbb módja a kutatók szerint az emlékezés a boldog időkre.

Bekapcsolódni kreative "flow"-ba

Végül még egy, bár nem éppen új tipp maradt a boldogság eléréséhez. Csíkszentmihályi Mihály "flow" elmélete szerint, ha sikerül elérnünk egy olyan állapotot, amelyben a koncentráltság és a kreativitás olyan szintre emelkedik, amely szinte egyfajta lebegő érzést idéz elő, s amelyben minden a létező legkönnyebben és a legtermészetesebben halad a megfelelő mederben, akkor a munkában vagy a művészetben megtaláltuk a végső boldogság kulcsát. Raj Raghunathan a The Atlanticnak nyilatkozva erről azt mondta: "Végső soron, ami ahhoz kell, hogy boldogok legyünk, az valamilyen szinten nagyon egyszerű. Arra van szükség, hogy olyasmit csinálj, amit értelmesnek tartasz, s úgy csináld valamit, hogy képes legyél teljesen elmerülni benne minden nap."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +4 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon változóan, délen gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag