6 tipp, amivel 2017 a legjobb évünk lesz

Összeszedtünk néhány ötletet, miként tehetnénk jobbá 2017-et. Elsősorban a hatékonyságjavító és karrierépítő gondolatokat emeltük ki, vagyis hogy miként használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló időt és hogyan érjük el céljainkat.

1. Ha valamit tennünk kell, kapcsoljuk össze egy "jó" dologgal

Próbáljuk meg a kitűzött céljainkat úgy elérni, hogy összekapcsoljuk olyasvalamivel, amit igazán és feltétel nélkül szeretünk. Alakítsunk ki rítusokat: például a reggeli kávézás közben csináljunk valami "termékeny" és "hatékony" dolgot - mondja az egyik szakértő, akit az Independent idéz.  

Ha azt csináljuk, amit szeretünk (kávézás), és ezt összekapcsoljuk egy olyan dologgal (mondjuk: írás), amit amúgy szintén kedvelünk, de nem minden pillanatáért tudunk lelkesedni, akkor egy "előre kondicionált választ" kapunk. Azaz egy előre sejthető reakciót vált ki belőlünk mindkét tevékenység: a kávézást és az írást egyszerre élvezzük - mondja Dan Ariely a pszichológia professzora a Duke Egyetemen.

E logika mögött nem nehéz felismerni az angolszász szakértő forrását: Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét. A flow (magyarul: áramlat) ugyanis ahhoz hasonló állapot, mint amikor egy átszellemült művész, egy "transzba esett" festő "dolgozik". A festő vagy a művész ilyenkor hétköznapi értelemben talán munkát végez, de ő ezt egészen másképp éli meg.

Lehet, hogy csak egy széklábat esztergál valaki, és nem Michelangelo Dávidját faragja márványból, de az esztergálást is lehet úgy csinálni, hogy érezzük az "áramlást", a "flow"-t. Mert aki ilyen állapotba kerül, könnyebben és hatékonyabban tud dolgozni.

Minden szinte "magától megy" ilyenkor munka közben. Úgyszólván nem is érezzük, hogy dolgozunk, hogy éhesek vagy fáradtak vagyunk.  A flow-állapot eléréséhez általában a rítusok segítenek hozzá, azaz ugyanazokat a tevékenységeket végezzük, meghatározott sorrendben, és végül számunkra kedves, meghitt közegben, mindazonáltal koncentráltan dolgozhatunk.


2. Legyünk könyörületesek - de magunkkal!

Brigid Schulte, a bestseller-szerző tanácsa így foglalható össze: ne akarjunk hatékonyak lenni, ha nem tudunk hatékonyak lenni!

Az ember nem gép. (Ellentétben a felvilágosodás egyes francia filozófusainak felfogásával.) Legyünk tehát könyörületesek, jószívűek magunkhoz is! Sokszor vannak olyan napjaink, amikor egyszerűen nem megy a munka. Vagy minden félresikerül. Vagy előző éjjel nem tudtunk aludni a nyomasztó problémák miatt, és egyszerűen nem tudunk hatékonyak lenni.

Ilyenkor ne erőltessük, ami nem megy, kegyelmezzünk meg magunknak.  Az érzelmileg kiüresedett, zaklatott, túlterhelt ember nem tud hatékony munkát végezni. Ezért a pihenésre is kell szánnunk időt. Sőt: nem kell tökéletességre sem törekednünk. Ha valami nem megy, ne erőltessük, és bocsássuk meg magunknak a hibáinkat. Újra persze próbálkozhatunk - egy kicsit később.

3. Csináljunk 15 perces listákat

A halogatás az egyik legidegesítőbb dolog mindennapjainkban. Ezért érdemes csinálnunk egy listát azokról a tevékenységeinkről, amelyeket 15 perc alatt - vagy még gyorsabban - elvégezhetnénk. A listát tartsuk magunknál, így ha van rá időnk, a nap bármely szakában, életünk bármely pillanatában hasznosíthatjuk az éppen feleslegesen telő időt.

Lehet, hogy sorban állás közben is el tudunk elintézni valami fontos dolgot. Lehet, hogy a fogorvosnál várva oldunk meg egy nem túl nehéz, de régóta nyomasztó problémát.  Ez egy kis erőt is adhat nekünk, feldobhat minket, és esetleg bonyolultabb kérdésekre is választ tudunk adni, amelyek megoldása még fontosabb nekünk - mondja Carson Tate "hatékonysági" szakértő.

4. Kell egy terv a karrierhez

De hogyan legyünk 2017-ben is sikeresek? Méghozzá a munkánkban... Hogyan építsük a karrierünket? Erre a kérdésre az amerikai Forbes magazin internetes oldalán találunk válaszokat. 

A magazin szerint a szakmai sikerhez nem elég a lehetőség, a véletlenül adódó alkalom. Ehhez felkészülésre, egy kidolgozott karriertervre is szükség van!

A szakmai sikerhez nem elég a lehetőség, felkészülésre, kidolgozott karriertervre is szükség van
A szakmai sikerhez nem elég a lehetőség, felkészülésre, kidolgozott karriertervre is szükség van

5. Mérjük fel az adottságainkat és versenyképességünket!

Így először is fel kell mérnünk az adottságainkat: erősségeinket, gyengeségeinket. Az "abszolút" (nem másokhoz viszonyított) gyengeségekkel szembe kell néznünk, és javítanunk kell rajtuk. De ezután el kell döntenünk, hogy mit akarunk, mik az elvárásaink önmagunkkal szemben.

Mire számítunk majd a karrierünk során? - ez is fontos. Hiszen ha nem tudjuk, merre menjünk, akkor hogy érünk oda? - teszi fel a kérdést az amerikai magazin. Határozzuk meg tehát céljainkat 3, 5 és 10 év elteltére egyaránt.

A terv másik része, hogy mérjük fel a versenyképességünket. Miben vagyunk jobbak másoknál? Az előnyök mellett persze a relatív (másokhoz képesti) gyengeségeinket is mérlegeljük.

6. Ünnepeljük meg a sikereinket!

Ha valami jól sikerült, ne várjunk mások elismerésére. Ünnepeljük meg magunk az elért eredményeinket. Bátorítsuk és jutalmazzuk magunkat: tartsunk egy mozis estét, csináljunk egy finom vacsorát, vegyünk magunknak valami régóta áhított dolgot. Próbáljuk fenntartani magunkban a motivációt és az inspirációt, hogy továbbra is követhessük azt a karrierutat, amit elterveztünk.

A Forbes ezen tanácsának alighanem ismét csak pszichológiai háttere van. Az úgynevezett "erős személyiség" elmélete szerint az ilyen emberek sikeresek lehetnek, méghozzá anélkül, hogy a külvilág dicséretétől tennék függővé a teljesítményüket, önbecsülésüket.

A negatív érzelmek, a hatástalan, eredménytelen hozzáállás vagy az önpusztítás olyan dolgok, amiktől szükséges megválnunk, ha eredményeket akarunk elérni és saját életünket akarjuk élni. Akár türelmesebb szülők akarunk lenni, akár vezetők saját területünkön, a mentális erő építése mindenféleképpen segíteni fog számunkra. Összegyűjtöttünk hét olyan jellemzőt, amely minden mentálisan erős embernél megtalálható: még nem késő kicsit csúsztatott újévi fogadalmakat tennünk!

Az erős személyiség - mint azt korábban megírtuk - lelkileg robusztus (erős, szilárd) emberekben alakul ki. "Ők nagyfokú öntevékenységről tesznek tanúbizonyságot, vagyis hisznek a saját cselekvéseik hatékonyságában, és a sikereket a saját képességeiknek tulajdonítják. Ugyanakkor a kudarcokat a véletlennek tudják be. Ezek az emberek azért védettek a válsághelyzetektől, mert a belső önértékelésük nem feltétlenül a sikerektől függ."

Mindazonáltal az is igaz, hogy "az ilyen erős személyiség reális célokat tűz ki maga elé, a nehézségeket pedig kihívásként értelmezi. Ha válságba kerül, az áldozat szerepéből gyorsan kiszáll, és még nehéz időkben is optimista marad. Ugyanakkor van egy meglepő tulajdonsága: időben kér segítséget. Ugyanis tudja, hogy az ellenálló képesség nem jelent sérthetetlenséget."

Vagyis összegzésképpen megállapíthatjuk: képességeink reális felmérése, az erre alapozott terv helyes kitűzése és végül következetes végrehajtása vezethet sikerhez mindennapi életünkben és karrierünkben is. 2017-ben sem lesz ez másképp.  

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok lesznek, északnyugat felől a felhőzet vastagodása kezdődik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag