Kérdések és válaszok

Segíteni szeretnék a férjemen, aki szerintem már alkoholista. Sajnos nem tudom, hogyan fogjak hozzá. Próbálok vele beszélni, amikor józan, de általában csak ígéreteket kapok és utána minden marad a régiben. Kihez fordulhatnék, aki elmondaná, hogy hogyan kell ill. lehet segíteni neki. Az biztos nem jó módszer, ha állandóan leszidom, ha iszik, ezért inkább szép szóval próbálkozom, de nem jutottam semmire. Hogyan, mivel tudnék hatni rá?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Valóban, az nem jó, ha leszidja. Viszont addig, amíg ő ezt nem érzi gondnak, nem igazán tud tenni bámit is. Semmiféle kezelés nem tud segíteni addig, amíg nincs betegségbelátása. Ha van, akkor több olyan addiktológiai szakrendelés vagy osztály van, ahol tudnának segíteni a férjének. Ilyen pl az OPNI-ban az addiktológiai osztály, vagy szakrendelés. A háziorvosa tud segíteni abban, hogy a lakhelyéhez legközelebb lévő helyre beutalja.
Amikor úgy érzi, hogy könnyen tud vele beszélni, arról kérdezze meg, hogy mit gondol, nem lenne-e jó, ha egy szakember segítene neki abban, hogy le tudjon mondani az italról. De amíg ő azt állítja, hogy nincs semmi probléma, ő egyedül is le tud szokni, addig sajnos nem tud ezirányban lépni. Annyit akkor is tehet, hogy megpróbálja megérteni a féejét, vajon mi az ami miatt szüksége van arra, hogy leigya magát.
Kovács Dóra

Cikkek