Kérdések és válaszok

Lehetséges-e, hogy valaki vérkép alapján megállapított rendellenességre nyugtató gyógyszert kapjon? Az illető 3-4 évig 3 évvel ezelőttig drogokat használt. (kokain, extasi, ketamin, GHB) Azt mondja, a drogok okozták a rendellenességet, ezért napi 3* szed Xanaxot vagy/és Rudotelt. Mindezt orvosi ellenőrzés nélkül teszi. Hogyan működik a leszoktatás ezekről a nyugtató szerekről?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Nem ismerek olyan pszichológiai vagy pszichiátriai rendellenességet, melyet a vérkép alapján ki lehetne mutatni. Szakmailag nem indokolható a nyugtató szedése vérkép alapján.
A hagyományos nyugtatók (pl. Xanax, Rudotel, stb.) valóban függőséget okoznak, mind biológiai, mind pszichológiai értelemben. A biológiai függőség néhány hónap után alakul ki, a pszichológiaira nem lehet időhatárt mondani. A leszokás ne hirtelen legyen, hanem lassú, fokozatos, több hétre vagy hónapra elnyújtva.
A leszokáshoz kisebb napi adagoknál elegendő egyszeri pszichiátriai konzultáció, ezt a területi Pszichiátriai Gondozóban tudják kezdeményezni. Nagyobb adagoknál már (mondjuk napi 3 mg Xanax felett) szükség van orvosi kontrollra is.
dr. Iván Norbert

Cikkek