0° - +12°
Kettős front
Kérdések és válaszok

A nikotinfüggőségi teszt alapján 7-es értéket kaptam. Próbáltam leszokni tapasz segítségével, ami nagyon jó hatású volt, de sajnos nem tudom használni, mert nehezen múló bőrkiütést okoz. A nikotinos rágógumitól pár nap után hányingerem volt. Milyen segítséget vehetnék még igénybe, ami a fogyásban is segít?

Nyissa meg a www.oefi.hu honlapot, klikkeljen a dohányzásra, majd a leszokásra. Itt sok hasznos tanácsot, információt talál a cigaretta elhagyásával kapcsolatban, többek között az elhízás megelőzéséről is. A nikotinos rágóval szerzett kellemetlenséget (hányinger) valószínűleg az okozta, hogy a rágási technika nem volt megfelelő. Ugyanis, ha ugyanúgy rágja, mint a közönséges (nem nikotinos) rágógumit, akkor hirtelen sok nikotin szabadul ki belőle, ami a lenyelt nyállal a gyomorba jut és ez okoz hányingert. A rágás javasolt módjáról is talál az előbbi helyen részletes útmutatást.

36 éves nő vagyok. 18 évet dohányoztam. Épp 2 hónapja szívtam el az utolsó szálat. Az első 2 hétben nikotinos rágót rágtam,de rájöttem, hogy a sima rágó is épp olyan jó,mert csak a pótcselekvés kellett. Így aztán semmiféle segédeszköz nem kellett hozzá, minden gond nélkül, gyorsan leszoktam. Néhány napja azonban furcsa panaszaim lettek: verejtékezés,szívtáji nyomás, szédülés-és ájulásérzés, és érzem,hogy kívánom a cigarettát. Ezek a tüneteim a megvonástól lehetnek? Most, 2 hónap után? Eddig tartott a nikotin tartalék a szervezetemben?

Amit tapasztalt az utóbbi időben, nem tartozik a szokványos nikotinmegvonási tünetek közé, de nincs kizárva, hogy ez okozza. A nikotinmegvonás tünetei nagyon egyéniek, és gyakran hullámzó formában jelentkeznek (könnyebb időszak után átmenetileg rosszabb jöhet). Ugyanakkor felmerülhet valamilyen kardiológiai probléma is. Természetesen nem attól, hogy abbahagyta a cigarettát, hanem ettől függetlenül (esetleg a 18 éves dohányzással kapcsolatban). A következő a tanácsom: keressen meg egy kardiológust, mondja el panaszait, és kérjen vizsgálatot. Ha a kardiológus nem talál semmit, próbálja meg a nikotinos rágót. Ha ez mérsékli a panaszait, akkor nikotinmegvonási tünetről van szó, használja a rágót néhány hétig, majd próbálja meg fokozatosan elhagyni (de előtte mindenképpen kérje ki a kardiológus véleményét). Ha nincs kardiológiai problémája, és a nikotinos rágó sem kedvező hatású, lehet valami pszichés dolog a háttérben.

Leszokóban vagyok a cigarettáról. Csak délután ötig bírom tartóztatni magam. Mi lehet az oka?

Ismerni kellene az ön dohányzási szokásának részleteit is. Mióta szív? Amikor még nem akart leszokni, naponta hány cigarettát szívott el és ébredés után mennyi idővel gyújtott rá az első cigarettára? Próbált-e már korábban komolyan leszokni, és ha igen, hányszor? Mi volt a leghosszabb idő, amíg nem dohányzott? Ezek nélkül kérdésére azt tudom válaszolni, hogy ön valószínűleg nem erősen nikotinfüggő, és a dohányzásnak az ön számára inkább jutalmazás funkciója lehet ("Hazaértem, vége a napi munkának, megérdemlek egy kis kikapcsolódást, élvezetet, stb..."). Próbáljon meg kitalálni önmaga számára valami más jutalmat erre az időszakra, alakítsa át a megszokott napirendjét, foglalja el magát valamivel, amit szívesen csinál, ami érdekli. Ha a rágyújtás mozdulata hiányzik, próbáljon meg pl. rágógumit rágni ilyenkor.

A mentolos cigaretta mennyire káros?

A mentol adalékanyag, a cigaretta ízét változtatja meg. Maga a mentol nem káros, de a mentolos cigarettában lévő dohány - és rágyújtás után annak a füstje - ugyanazokat a károsító anyagokat tartalmazza, mint a nem mentolos.

45 éves nő vagyok, 25 éve dohányzom, naponta 10-15 szálat. Régóta szeretnék leszokni, de eddig még nem sikerült. Pár napja napi 3 szálat engedélyeztem magamnak, és úgy néz ki, hogy ezt be tudom tartani. Mi a jó módszer? Milyen segítséget vehetnék igénybe? A rágót próbáltam, rettenetes íze van. Elmentem egy tüdőgondozóba, onnan küldtek a háziorvoshoz, ahová már nem mentem.

Nagyon bölcs döntés, hogy abba akarja hagyni a cigarettázást. Ez - mint tapasztalja - nem könnyű, aminek több oka is van. Ezek közül az egyik a megszokás. Bizonyos helyzetekben automatikusan nyúl a cigaretta után (pl. kávézás vagy baráti társaság, ahol a többiek is szívnak), a másik a nikotinfüggőség. A nikotinpótló készítmények közül az Ön számára inkább a nikotinos tapaszt javasolnám, de a vareniklin hatóanyagú tablettát is eredményesen szoktuk alkalmazni. Melyik a célravezető módszer - fokozatosan vagy egyik napról a másikra? Nincs általános szabály, bár rendszerint a hirtelen abbahagyást szoktuk javasolni, de a fokozatos is lehet eredményes (különbözők vagyunk).

Férjem aktív dohányos, napi 1 doboz cigarettát szív el. Körülbelül 4 évvel ezelőtt már megpróbált leszokni egyszer, a cigarettát le is tudta tenni, megbirkózott a nikotin éhséggel, de úgy 1-2 hét után köhögési rohamai lettek. Annyira rosszul volt, hogy fuldoklott és hányt a köhögéstől. A háziorvos sem tudott segíteni. Körülbelül 3 hétig bírta a szenvedést, majd szép lassan visszaszokott, először csak étkezés után gyújtott rá, majd egyre sűrűbben. Egy ideje újra gondolkodik azon, hogy leszokik, de tart ezektől a fuldokló rohamoktól. Mitől van ez, és mit tehetnénk, hogy sikerüljön megszabadulnia a cigarettától?

A dohányzás abbahagyása után jelentkező köhögésnek az az oka, hogy a tüdő öntisztulása - azaz az a képessége, hogy a beszívott levegővel bekerülő szennyeződéseket eltávolítsa - és amit a cigarettafüst megbénított, kezd visszatérni, és a szervezet így távolítja el a mélyben felgyülemlett port-piszkot, baktériumokat, elhalt sejteket, szövettörmeléket, stb. Ez két-három hétnél nem szokott tovább tartani. Meg lehet könnyíteni a helyzetet sok meleg folyadék (pl. citromos tea) fogyasztásával, párás levegő, porlasztott konyhasóoldat belégzésével (ún. aerosol készülékből, ilyen a tüdőgondozókban szokott lenni), sókamrában tartózkodással, stb. Szerintem vágjon bele újra. Vannak készítmények, amelyek kiküszöbölik a nikotinmegvonási tüneteket (pl. nikotinos tapasz vagy rágógumi) ezek alkalmazása megkönnyíti a leszokás időszakát.

Nagyon régen dohányzom, és bár ahhoz hogy le tudjak szokni, ahhoz az elhatározás mellett bizonyos lelki nyugalom is szükséges. Ez nekem egyéb okok miatt most nincs meg, de le szeretnék szokni. Egy alkalommal minden nélkül, egy alkalommal tapasz segítségével szoktam le. Azonban akkor a lelki nyugalmam megvolt. Milyen leszokást segítő módszert ajánlanak, mik a tapasztalatok? Melyikkel könnyebb és eredményesebb (magasabb százalékú) a leszokási arány? A tapasszal, vagy az egyszeri biorezonanciás kezeléssel?

Nagyon jól érzékeli, hogy zaklatott körülmények között, a szokásosnál nagyobb feszültségnek kitéve a cigaretta elhagyása nehezebben megy. Ezért is szoktuk tanácsolni a leszokni akaró dohányosoknak, hogy lehetőleg nyugodtabb időszakban próbálják meg letenni a cigit. Persze, ha megvan az elhatározás és az akaraterő, így is megy, csak nehezebben - de annál értékesebb az eredmény, annál büszkébb lehet rá, ha sikerül. Ami a módszereket illeti, az ún. biorezonanciás (vagy más hasonló) módszerek hatásosságát tudományos feltételek mellett nem vizsgálták, így nincs bizonyíték arra, hogy ezek eredményesen alkalmazhatók-e. Gondolja meg, hogy 20-30 évnyi dohányzás fél óra alatt "kipöckölhető" valakiből? Ezek az eljárások az emberek kényelmességére alapulnak: nem kell tennem semmit, nincs szükség erőfeszítésre, kínlódásra, csak lefekszem és a gép mindent elintéz helyettem. Szerintem, ha egyszer már sikerült nikotinos tapasszal leszoknia, érdemes volna újból megpróbálni ezt a módszert. Sokszor az is hatásos, ha valaki egy héttel, tíz nappal a cigaretta egyik napról a másikra történő teljes elhagyása előtt elkezdi a nikotinos tapaszt alkalmazni, könnyebb lesz letenni a cigarettát. Nem kell félni, hogy megárt a sok nikotin: ha a tapasz és a cigaretta együtt esetleg szédülést, remegést, émelygést okozna, lépjen vissza egy erősségi fokozatot a tapasszal. A cigaretta elhagyása után nagyon megkívánná a cigarettát, kiegészítésképpen elrághat egy-egy darab nikotinos rágót (lassan-szakaszosan rágja, két-három harapás után tegye félre egy-két percre a pofazacskójába, utána megint két-három harapás és egy-két perc szünet, stb. - így nem fogja csípni a száj nyálkahártyáját).

Ha valaki dohányzik, az törvényszerű, hogy tüdőrákos legyen?

Nem minden dohányos lesz tüdőrákos, de minden második dohányos valamilyen dohányzás okozta betegségben (szívinfarktusban, tüdőtágulásban, agyi érelzáródásban, stb.) hal meg idő előtt. Ők legalább 10 évet veszítenek az életükből, de némelyik több mint 20 évet. A dohányosok tüdőrák kockázata a nemdohányzókhoz képest 15-szörös.

6 év dohányzás után úgy döntöttem, leteszem a cigarettát, és sporttal próbálom enyhíteni a feszültségemet. Már 4 napja annak, hogy egyetlen cigarettát sem szívtam. Eddig is futottam a cigaretta mellett, ám eddig nem voltak problémáim a levegővétellel. Futás közben ugyanis elfogy a levegőm, szédülés fog el, köpési ingerem van. Miért nem voltak ilyen tüneteim a cigaretta mellett?

A szédülés és a légvételi zavarok nikotinmegvonási tünetek. Azt jelzik, hogy idegrendszere követeli a megszokott nikotint: ezt nevezik függőségnek (hasonló, mint a kábítószer függőség). Néhány hét alatt spontán elmúlik, de pl. nikotinpótló készítménnyel (tapasz, rágógumi) enyhíthetők ezek a tünetek. Ha úgy dönt, hogy ilyen készítményt használ, nagyon gondosan olvassa el az alkalmazási utasítást, hogy megelőzze az esetleges kellemetlenségeket. Az is be szokott válni, hogy ilyen tünetek esetén relaxálni próbál. A köpési inger azt jelzi, hogy kezd visszatérni a tüdőnek a cigaretta által megbénított öntisztulása, és megkísérli eltávolítani az összegyűlt szennyeződést. Minden esetre arra bíztatom, hogy tartson ki, rövidesen élvezni fogja, hogy nem cigarettázik: jobban érzi az ételek ízét, a szagokat, tisztább lesz a lehelete, nem lesz bagószagú a haja-ruhája. És egy csomó pénzt megspórol.

19 hetes kismama vagyok, és sajnos dohányzom. Napi 1 dobozról lecsökkentettem 5-6 szálra. Ez miben befolyásolja a pici növekedését, egészségét.

Értelmi fogyatékos és visszamaradott lehet a baba. Egy szál cigaretta is árt, s még nagyobb baj, hogy ön- úgy tűnik-, szenvedélybeteg, és a jelek szerint nem tud meggyógyulni.

Cikkek