Somló Tamás tragédiája - Videó

Nagyon megviselte Somló Tamást, hogy a napokban meghalt az egyik legjobb barátja. Erről a tragédiáról nyilatkozott a HáziPatika.com kamerája előtt. Nézze meg videónkat és megtudja, miként változtatja meg a tragédia a zenész életét!

Halálos adatok

Magyarországon évente körülbelül 28 ezren halnak meg aktív dohányzás miatt, de ha a passzív dohányzást is hozzászámoljuk, akkor minden ötödik ember halálához köze van a cigarettának.

Cigarettázáskor a füst kétharmada közvetlenül a környezetbe kerül: nem a dohányos szívja be, hanem a körülötte élők.

A cigarettázás a szív- és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért, a tüdőrákos esetek 90-95 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségeknek pedig a 80-85 százalékáért felelős.

Szétfüstölt agyak

Egy brit tanulmány szerint a cigarettázás butít is: a dohányosok emlékező- és logikai képességei gyengébbek a nemdohányzókénál.

10 másodpercenként hal meg valaki a világon dohányzás miatt. Napjainkban a világon mintegy 1,3 milliárd ember szívja, fújja a füstöt. 100 magyarországi óvodából hétben már van olyan gyerek, aki beleszívott a cigarettába.

Az is kiderült, hogy a cigarettáról leszokott embereknél - az idő múlásával - az emlékezet- és a beszédképesség ismét javul. A felmérés egyik meglepetése, hogy aki feladja a cigarettához való vonzalmát, minden másban is egészségtudatosabbá válik: alkoholból is minőségit választ és ritkán iszik, többet mozog, és egészségesebben táplálkozik.

A dohányosok speciális szakrendeléseken és a tüdőgondozókban kaphatnak gyógyszeres vagy gyógyszermentes segítséget a leszokáshoz.

A cigarettáról való lemondás nem könnyű ugyan, de már 3 hónap múlva drasztikusan javulnak az egészségügyi mutatók, és néhány éven belül a megbetegedések rizikója csaknem megközelíti azokét, akik nem dohányoztak.

Somló Tamás zenész Született: 1947. november 14. A Locomotiv GT énekese, basszusgitárosa, szaxofonosa, de volt az Omega együttes tagja is. Több szólólemeze is megjelent. Legismertebb dalai: Álomarcú lány, Boogie a zongorán, Primadonna, Annyi mindent nem szerettem még 2004. augusztus 20-án kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: