Rákapcsolnak a britek: alkoholellenes riogató kampány indul

Sokan úgy vélik, hogy este egy-két pohár bor nem ártalmas az egészségre, pedig hosszú távon háromszorosára növeli a szájüreg rák kialakulásának a kockázatát. 20 százalékkal nőtt a szájrákos megbetegedések aránya az utóbbi három évtizedben, ráadásul a betegségben kétszer annyi férfi érintett, mint nő.

Az Egyesült Királyságban ezért határozott lépésekre szánta el magát a kormány: drasztikus elrettentő reklámkampánnyal hívja fel az alkohol veszélyeire az embererek figyelmét. A reklámok a brit Change4Life csatornáján lesznek láthatóak majd, és azt hangsúlyozzák, hogy akik gyakran napi 6 egységnyi alkoholt (1 egység: 10 milliliter tiszta alkoholnak felel meg, ami egyenlő 1 pohár sörrel, 1,5 deciliter borral vagy 3 cl égetett szesszel), vagy annál többet fogyasztanak, duplájára növelik a magas vérnyomás kialakulásának a rizikóját, valamint háromszorosára a szájrákét. A reklám arra is kitér majd, hogy Angliában évente körülbelül 5000 szájüregrákos beteget diagnosztizálnak, valamint a betegség miatt 1800 ember veszti életét. Emellett mintegy 12 millió ember szenved magas vérnyomásban, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát is.

A hirdetés felhívja az emberek figyelmét, hogy már azzal is csökkenthetik a kockázatokat, ha hetente néhány alkoholmentes napot iktatnak be, és amikor szórakozni mennek, előtte otthon nem isznak, valamint kisebb poharakból és kevesebb alkoholtartalmú italt fogyasztanak a szórakozóhelyeken.

Angliában korábban felmerült, hogy növeljék az alkoholok egységenkénti árát, remélve, hogy a rendelet hatására majd kevesebbet fognak inni az emberek. Ezt azonban arra hivatkozva, hogy nem akarják a "józan többséget" büntetni, inkább elvetették. A szakemberek most a reklámkampánytól remélnek változásokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció