Nem mentség a részegség

Egy új tanulmány eredménye szerint az alkoholos befolyásoltság alatt álló emberek tisztában vannak vele, hogy hibákat követnek el, csak éppen nem érdekli őket, és nem törődnek a következményekkel.

Ez azt jelenti, hogy a kínosan, esetleg bántó módon viselkedő ittas emberek mostantól nem védekezhetnek azzal, hogy nem voltak felelősségük teljes tudatában.

Jó néhány korábbi tanulmány foglalkozott már az alkohol emberi viselkedésre gyakorolt hatásaival, de ez a jelenlegi tanulmány az első, amely bebizonyítja, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt lévő emberek tudatában vannak, csak éppen nem érdekli őket, hogy hibákat követnek el.

A Missouri-Columbia Egyetemen 67 önkéntes részvételével végzett kísérlet során kiderült, hogy az alkohol hatására eltompul egy bizonyos agyi mechanizmus, amely normális esetben figyelmezteti és fékezésre készteti az embert, ha észreveszi, hogy hibát követ el. Mikor ez a bizonyos mechanizmus működésbe lép, az ember lelassít, és megpróbálja elkerülni, hogy még egyszer elkövesse ugyanazt a hibát, esetleg korrekciós lépéseket kezdeményez.

A kísérletben részt vevő emberek átlagéletkora 21 és 35 között volt. A kutatók a résztvevők egyharmadának elegendő alkoholt adtak, hogy véralkoholszintjük elérje a 8 ezreléket, másik harmaduk placebót kapott, ők nem tudták, hogy az italuk tartalmaz-e alkoholt, vagy sem, míg a harmadik harmad tisztában volt vele, hogy alkoholmentes italt fogyaszt.

Ezt követően a három csoportnak különböző ügyességi feladatokat kellet elvégeznie, melyek során az agyi aktivitás alapján a kutatók a résztvevők hangulatának változásait és a hibázási arányt, illetve a hibázás érzékelését mérték.

Az alkoholt nem fogyasztó csoport agyi aktivitása normális volt azon a területen, amely a hibák felismeréséért és korrekciójáért felelős, míg az alkoholos italokat fogyasztó csoport agyában kevesebb agyi aktivitást mértek a kutatók. Az alkoholmentes csoport jellemzően lelassított, és megpróbált korrigálni, mikor érzékelte, hogy hibát követett el, miközben az alkoholos befolyásoltság alatt álló csoport nem próbált meg korrigálni, egyszerűen csak elment a hibák mellett, miközben tisztában volt vele, hogy hibázott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció