Nem árt, sőt jót tesz a marihuana a tüdőnek - állítják kutatók

Nem okoz komoly károkat a marihuána a tüdőben, sőt időnként néhány füves cigi még jót is tehet a tüdőkapacitásnak - állítják egy meglehetősen ellentmondásos tanulmányban amerikai kutatók.

A Kaliforniai és az Alabamai Egyetemek szakemberei egy közel 20 éven át tartó, 5000 ember bevonásával készült kutatás adataira alapozva közölték megállapításaikat.

"Az időnkénti marihuána-fogyasztás hozzájárulhat a tüdőkapacitás növeléséhez" - mondta a tanulmány egyik szerzője, Stefan Kertesz. "Mivel egyre több amerikai használ marihuánát, többek között orvosi célokból, fontos tudnunk, hogy milyen hatásai vannak a szervezetünkre. Az eredményekből az derült ki, hogy napi egy joint nem árt a tüdőnek, nem úgy, mint ugyanennyi cigaretta."

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy miért más a dohány és a marihuána hatása a tüdőre, annak ellenére, hogy a kémiai összetételük meglehetősen hasonló, ezért a szakértők további vizsgálatokat javasolnak.

Az Egyesült Államokban a marihuána orvosi célú felhasználása meglehetősen elterjed. Szerkesztőségünk természetesen csak a tudományos kutatások eredményét ismerteti, semmilyen formában nem támogatjuk az illegális drogok használatát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)