Műtét előtt: hagyjon fel az alkoholfogyasztással!

Egy elemzés szerint gyakrabban lépnek fel komplikációk a különféle műtétek után azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, mint azoknál, akik egyáltalán nem vagy csak alkalmanként teszik ezt.

Az még nem világos, vajon az milyen hatással lehet a komplikációkra, ha valaki közvetlenül a műtét előtt hagy fel az ivással.

Amint azt a kutatást vezető Marie Eliasen, a koppenhágai Dél-Dániai Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársa kifejtette, a rendszeres ivással összefüggésbe hozható leggyakoribb komplikációk a fertőzések, illetve a lassabb sebgyógyulás. Az elemzés során a szakemberek 55 korábbi kutatás eredményeit nézték át, melyek a műtétek előtti rendszeres alkoholfogyasztás , valamint a műtéteket követő 30 napon belül bekövetkező komplikációk között kimutatható összefüggéseket figyelték meg. A vizsgálatban fej-, nyak-, has- és ortopéd műtétek szerepeltek, melyek egyike sem állt kapcsolatban az alkoholfogyasztással.

Komplikációk: halál, fertőzés, légzési nehézség?

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a műtét előtt rendszeren ittak - beleértve az alkoholfüggőket is - az operációt követő egy hónapban kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint az absztinensek, emellett 73 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak el valamilyen posztoperációs fertőzést, 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak légzési nehézségeik és 29 százalékkal nőtt az esélyük arra is, hogy intenzív osztályra kerüljenek. Az összefüggések legnagyobb mértékben a hasi műtéteket követően jelentkeztek, ahol az epehólyag, a máj vagy a gyomor is érintve volt.

Amint arról Eliasen beszámolt, a rendszeres alkoholfogyasztás árt az immunrendszernek, így az kevésbé lesz képes megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Emellett a nagymennyiségű alkohol hatására megnő a műtétet követő stressz mértéke, ami a véralvadás lassulását , így erősebb vérzést és lassabb sebgyógyulást eredményez.

Korábbi vizsgálatok már azt is kimutatták, hogy ha a műtétet megelőző legalább négy hétben a páciens abbahagyta az ivást, a posztoperációs kockázatok mértéke lecsökkent. Eliasen ezért úgy véli, az orvosok kötelessége, hogy betegeik figyelmét felhívják a fenti kockázatokra, és ahol szükséges, ott az alkoholfogyasztás elhagyására szólítsák fel őket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: