Mi segíti leginkább a leszokást?

Számos termék sorakozik már a patikák polcain, amely segítheti a dohányosokat a leszokásban. A nikotintapasz a hatékonyabb, vagy az e-cigaretta segít?

A motivációt és az eltökéltséget tartják a függőségek elleni harc legfontosabb fegyverének, a legtöbb esetben azonban valamilyen pótlószer is szükséges az addikció leküzdéséhez. Igaz ez a cigarettára is, amelyet világszerte emberek százezrei próbálnak kisebb-nagyobb sikerrel letenni. A LloydsPharmacy nevű, brit gyógyszertár munkatársa, Colin Dougall szerint a leszokást segítő eszközök hatékonysága egyénfüggő.

Sokan azért sem teszik le a cigarettát, mert félnek, hogy elkerülhetetlenül felszednek néhány kilót. Valóban meghízik, aki leszokik a dohányzásról? Mi ennek az oka, és mit lehet tenni ellene?

A nikotinmérgezés veszélyei

„A leszoktatást segítő kezelések mindegyik fajtája – beleértve a nikotintapaszt, a különböző inhalátorokat vagy a szájban oldódó készítményeket is – azt a célt szolgálja, hogy a nikotin adagolásával csökkentse a cigaretta iránti sóvárgást. Nehéz a hatékonyságuk szempontjából különbséget tenni közöttük, hiszen egyénfüggő, kinél melyik válik be a legjobban” – mondta el Colin Dougall. A termékek nem is azonos erősségűek, hiszen a cigaretta iránti vágy csökkenésével az addikció kialakulásáért felelős nikotint is kisebb adagokban kell a szervezetbe juttatni. A nikotinpótló terápiák átlagosan 10-12 hétig tartanak, ami magában foglalja többek között a motivációs tanácsadást is.

Egyeseknek a tapasz, másoknak az e-cigi jelenthet megoldást
Egyeseknek a tapasz, másoknak az e-cigi jelenthet megoldást

Fontos, hogy ezeket a termékeket orvosi konzultáció nélkül semmiképp se kombináljuk egymással. Ha a tapasz mellett például az e-cigarettát is használjuk, akkor könnyen megeshet, hogy veszélyes szintre emelkedik szervezetünkben a nikotin mennyisége. Léteznek azonban nikotinmentes elektromos cigaretták is, ezek mellett a megfelelő erősségű tapaszok és készítmények gond nélkül használhatóak – emelte ki Colin Dougall.

Milyen tünetek utalhatnak nikotinmérgezésre?

A nikotinmérgezés a másnapossághoz hasonló tüneteket produkál: általában fokozott izzadás, émelygés, szédülés, fejfájás és hányinger, hányás jelentkezhet azoknál, akik rövid idő alatt túl sok cigit szívtak el. A kellemetlen tünetek rendszerint 12-24 órán belül enyhülnek, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok teljes kiürüléséhez azonban jóval több időre van szükség.

Forrás: DailyMail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: