Megtalálták az alkoholizmus génjét

Tudósok felfedezték az alkoholfogyasztási szokásainkért felelős gént, és megfigyelték, hogy akik ennek a génnek a ritkább változatával rendelkeznek, nagyjából öt százalékkal kevesebb alkoholt fogyasztanak azoknál, akiknél ugyanennek a génnek a gyakoribb változata található meg.

Az AUTS2 néven ismert gént korábban az autizmussal és a figyelemzavaros, hiperaktív viselkedéssel hozták összefüggésbe. Eddig mindössze egy génről - amelyik a máj alkohollebontását szabályozza - volt nyilvánvaló, hogy összefüggésben van az alkoholfogyasztással, de a tudósok úgy vélik, hogy több másik gén is befolyásolja azt, hogy valaki mennyire kívánja az alkoholt.

Paul Elliott professzor, a londoni Imperial College Közegészségügyi Iskolájának munkatársa szerint számos egyéb tényező is szerepet játszik abban, hogy mennyit iszik valaki, de a géneknek kiemelkedően fontos a szerepük.

A tudósok több mint 26000 önkéntes DNS-mintáit elemezték, hogy rábukkanjanak az alkoholfogyasztásért felelős génre, majd eredményeiket összevetették egy újabb 21000 embertől vett mintával. Megfigyeléseik azt mutatták, hogy a génnek az a változata, amely a kevesebb alkoholfogyasztással függ össze, sokkal aktívabban volt jelen az alanyokban.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban jelent meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)