Letenni a cigit 3 hét alatt? Igen, lehetséges

Egy 21 napos, a dohányzásról való leszokást támogató programot indított útjára az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Az intézmény egy applikációval segíti lépésről lépésre azokat, akik végre leszámolnának káros szenvedélyükkel.

Manapság rendkívül népszerűek a különböző rutinkialakító kihívások. Számos influencer, coach, életmód-tanácsadó foglalkozik azzal, hogyan szabaduljunk meg egy régi rossz szokástól, vagy hogyan építsünk be valami újat az életünkbe. Tudományosan bizonyított, hogy az ilyen programok, az önismeret és az önreflexió eszközeit alkalmazva, hatékonyan segítenek egy-egy rossz berögződéstől vagy akár egy függőségtől való megszabadulásban. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által útjára indított, leszokást támogató programjának is éppen ez a célja, és nemcsak az új év beköszöntével, hanem egész évben segítséget nyújt a káros szenvedély leküzdésében - olvasható az intézmény közleményében.

Évente 3 hónapot veszítünk el a cigi miatt

A már jól ismert betegségek, mint a tüdőrák és a szívinfarktus mellett a dohányzás több más jellegű károsodást is okoz a testünkben, amelyekre nem is gondolnánk. Nézzük, mit tesz a cigi a testünkkel.

A függőségből adódó rabság és a dohányzás ismert egészségkárosító hatásai miatt a legtöbb dohányzóban időről időre ott motoszkál a gondolat, hogy le kellene szokni. A 30-39 évesek körében a dohányzás leginkább légzőszervi, szív- és érrendszeri és mozgásszervi betegségeket idéz elő, a 40-49 évesek körében pedig már a daganatos betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen fokozódik. Ráadásul 40 éves kor felett az átlagos dohányzó évente 3 hónapot veszít várható élettartamából, és összességében több mint 25 ezer ember hal meg minden évben a dohányzással összefüggő kórállapotok miatt Magyarországon.

dohányzás, függőség, leszokás, cigizés
A program lépésről lépésre segíti azokat, akik végre leszámolnának káros szenvedélyükkel.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Gond? Egy szál se!

Az egészségesebb életmód iránti vágy intenzitása alapvetően attól függ, hogy mennyire érett meg az emberben az elhatározás. A legtöbb dohányzó (78 százalék) ráadásul mindenféle külső segítség nélkül vág neki a leszokásnak, pedig a hasonló programok eredményességét tekintve a siker esélye akár ötszörös lehet. Azonban sokan nem tudják pontosan, hogyan is kezdjenek hozzá ehhez a nem kis kihívást jelentő feladathoz, vagyis a leszokáshoz. Ebben nyújt segítséget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei által, finn minta alapján kidolgozott 21 napos program, amely nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan segít a viselkedésváltozás rögzítésében, rutinná alakításában. A Gond? Egy szál se! elnevezésű applikációban elérhető kihívás a szokásfüggés mellett a nikotinfüggőség legyőzésében is segít. A naplózási technika alkalmazásával, lépésről lépésre vezeti végig a dohányzót a folyamaton.

Mivel a dohányzás valójában egy tanult viselkedési forma, a nemdohányzást ugyanúgy tanulni, gyakorolni kell - hívták fel a figyelmet a közleményben. Mint írták, az alkalmazás napi feladatokkal, tippekkel, illetve az önismeret és az önreflexió eszközeivel segít a dohányzást kiváltó okok és helyzetek azonosításában, a motiváció fenntartásában, valamint a régi szokások újakra történő átírásában. A különböző önkontroll-stratégiák pedig a kritikus helyzetek kezelésében nyújtanak támaszt. A program erősíti a dohányfüstmentes élethez való motivációt is. Kiemelik továbbá, hogy akkor sem szabad elkeseredni, ha nem sikerül elsőre a leszokás: ilyenkor a hibák azonosítása után vissza kell térni a kritikus lépcsőfokhoz. A program során bármelyik lépés megismételhető, és a folyamat bármikor újrakezdhető vagy folytatható.

Ha egyedül nem megy

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy mégsem elég erős az önálló leszokáshoz és szeretné szakember segítségét kérni, annak érdemes tájékozódnia a leszokást támogató csoportos vagy egyéni foglalkozásokról a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban. De létezik egy leszokást támogató, ingyenesen hívható telefonszám is (06-80-44-20-44). További információk a leszokással kapcsolatban itt találhatók.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)