Lépfenével fertőzött heroin került forgalomba - dupla életveszély

A brit hatóságok pénteken arra figyelmeztették a kábítószer-fogyasztókat, hogy a Londonban forgalmazott heroin nagy valószínűséggel lépfenével fertőzött. Londonban megerősítették az első esetet, Skóciában pedig már kilenc haláleset történt.

"Bár még folynak a közegészségügyi vizsgálatok, kijelenthetjük, hogy az összes londoni heroin fertőzött lehet lépfenével" - jelentette be Brian McCloskey, az Egészségvédelmi Hivatal (HPA) igazgatója. "A heroinfogyasztóknak azt tanácsoljuk, hogy ha egyáltalán lehetséges, hagyjanak fel a heroin bármilyen formában történő fogyasztásával, és kérjenek segítséget a helyi drogsegélyszolgálatoktól." McCloskey azt is hozzátette, hogy az általános népességre vonatkozó kockázat "elhanyagolható mértékű".

December óta Skóciában 19 heroinfogyasztóban mutatták ki a lépfenét, akik közül kilencen életüket vesztették. A halálesetek közül hat Glasgow környékén következett be.

Az első londoni esetet pénteken erősítették meg, a drogfogyasztót jelenleg kórházban ápolják.

"A skóciai esetekkel mutatkozó hasonlóságok arra utalnak, hogy valószínűleg a heroin, vagy a heroinnal kevert fertőzött hígítóanyag a fertőzés forrása" - jelentette be a HPA szóvivője.

A múlt hónapban a francia egészségügyi miniszter figyelmeztetést adott ki a fertőzött heroinnal kapcsolatban, amelyben a skóciai illetve egy németországi esetet is megemlített. Azt is elmondta, hogy a kábítószer más európai országokban is forgalomba kerülhetett.

A lépfene baktérium természetes módon megtalálható a talajban, és főként a kérődző állatokat támadja. A baktérium biológiai fegyverként való bevetése közismert fenyegetés az egész világon.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)