Lehet, hogy drogozik a gyerekem?

Kiss Ildikó

Egyre gyakrabban hallunk fiatal sztárok tragikus haláláról, melyet számos esetben valamilyen kábítószer okoz. Ilyenkor sok szülő agyán suhan át a gondolat: az én gyerekemmel ez nem történhet meg. És ha mégis?

Fiatal fogyasztók

A drogok egyre fiatalabb korosztályhoz jutnak el napjainkban - mondja dr. Kovács Zsuzsanna pszichiáter, a szegedi drogcentrum ambulanciájának vezetője. Nem egyedi eset, hogy 9 éves használóval találkozunk, az átlagos alsó korhatár 12 év. A fogyasztók és családjuk anyagi helyzete nem meghatározó, a jómódú családi környezetben épp úgy előfordul a használat, mint a külvárosi lakótelepi gyerekek körében. A fiatalok jellemzően utcán, lakótelepi lakásokban összegyűlve, vagy szórakozóhelyeken csoportosan alkalmazzák a legkülönfélébb szereket.

Okok

A szakértő a drogok felé fordulás fő okát a családi környezetben látja. Nem csak az elhanyagoló, de a "túlvédő" család is okot adhat a gyerekek szerhasználatára. A háttérben itt is, ott is a rossz kommunikáció, vagy éppen az egymásra figyelés hiányossága áll.

A család mellett, nem elhanyagolható a baráti kör, az iskolai, vagy lakóhelyi közösség szerepe sem, valamint a különböző területeken megjelenő válságok a fiatal életében, a traumák, és beilleszkedési zavarok is. Ok lehet a szenzoros ingerkeresés is, amikor a hétköznapi unalmasnak tűnő ingerek helyett változatosabb, színesebb dolgokat keresve, a drogok kínálnak látszólag megfelelő megoldást a fiatal fogyasztó számára.

Designer drogok térhódítása

A drogok között a vezető szerep még mindig a kannabiszé és származékaié, de ugyanúgy jelen vannak az opiátok is a piacon, és nagyjából egy éve megjelentek az úgynevezett "designer-drogok", melyek fogyasztása az elmúlt években jelentősen megemelkedett. A fiatalok körében jellemző, hogy az egyes altató, illetve nyugtató hatású gyógyszereket kábítószerként használják, a hatás fokozása érdekében ehhez még alkoholt is isznak.

Az új típusú szerek - mefedron, különböző fürdősók, füstölők, és növénytápszerek, műtrágyák-fogyasztása rendkívül veszélyes lehet, hiszen sok esetben sem összetételük, sem pontos hatásuk nem ismert- figyelmeztet a pszichiáter. Ezek egy része legálisan beszerezhető, és áruk is alacsonyabb, mint a "hagyományos" szereké. E mellett, az interneten óriási mennyiségben lelhetők fel, külön marketing ipar épült ki a terjesztésükre.

Hogyan ismerjük fel a bajt?

Nem csak a megelőzésben, hanem a felismerésben is fontos szerepe van az az őszinte kommunikációnak, a családi beszélgetéseknek- hangsúlyozza a szakember. Ha figyelünk a gyermekünkre, nagy valószínűséggel vesszük észre megváltozott viselkedését.

Olyan jelekből, mint a gyakran hullámzó kedélyállapot, a játszmák provokálása, a pontatlanság, az iskolai eredmények romlása, az alvás-ébrenlét ritmus felborulása, a hazugságokba keveredés, vérbő kötőhártya, pupilla-változások okot adhatnak az aggodalomra. Súlyosabb estekben értékek tűnnek el otthonról és a gyermek már nem tud elszámolni az idejével sem.

Bármikor végzetes lehet

A szakember szerint legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a drogfogyasztás bármikor halálhoz vezethet. Már az első fogyasztás végzetes lehet, hiszen nem ismert az egyéni tolerancia az adott szerrel kapcsolatban és az egyéni adagszint sem. Az új típusú drogok hatásait és utóhatásait is homály fedi sok esetben. Az egyes típusú szerek keverésének, például gyógyszerek és alkohol, ópiátok és gyógyszerek, beláthatatlan következményei lehetnek.

Előfordul, hogy a szerhasználat hosszabb idejű szüneteltetését követő első adag, melynek mennyisége megegyezik a már előzőekben kimérttel, halálos dózist jelent a szervezet számára. A halálos következmények és a függőség kialakulása mellett súlyos és akár maradandó egészségkárosodás is kialakulhat a legtöbb szer rendszeres használatával.

Csak a kannabiszt alapul véve, melyet a közvélemény könnyű drognak tart, az arra hajlamos személyeknél elmebetegségre utaló tünetek jelenhetnek meg. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akik 15 éves koruk körül fogyasztották a szert, jelentős százalékban jelentek meg skizofréniaszerű tünetek, illetve később a betegség ténylegesen ki is alakult.

Kérjünk segítséget!

Ha bizonyosságot nyer számunkra, hogy a családtagunk drogot fogyaszt, vagy már függővé vált, kérjünk külső segítséget. Az országban több helyen is található drogcentrum, illetve ambulancia, ahol felkészült szakemberek nyújtanak a bajba jutott fiatalnak és családtagjainak is segítséget. Tárcsázhatunk segélyvonalat is, a legfontosabb, hogy lépjünk a segítség felé. A segítő szervezetek név nélkül, a legnagyobb diszkréció és szigorú adatvédelem mellett fogják kezelni a felmerült problémánkat.

Szakértő:

Dr. Kovács Zsuzsanna, pszichiáter
Dr. Farkasinszky Terézia, Ifjúsági Drogcentrum
Ambulancia vezető
Forrás: Drog Fókuszpont

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag