Köpöd ki azonnal?!

Már óvodás korban kezdődik a dohányzás elleni felvilágosítás, és ennek megvan az oka: 100 magyarországi óvodából hétben már van olyan gyerek, aki beleszívott a cigarettába! Mit tehet a szülő, ha rájön, hogy kisebb-nagyobb gyermeke dohányzik?

Dohányoznak az óvodások

Sokkoló kijelentés, ugye?

Bár az óvodás korban ténylegesen cigarettát kipróbálók száma alacsony, de a passzív dohányos óvodások száma sajnos magas. És szomorú tény az is, hogy a dohányosok családjában nagyon gyakran leendő dohányosok nevelkednek.

Nem csoda hát, hogy egyre fiatalabb korban ismerteti meg a gyerekeket a dohányzás veszélyeivel az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI). Ugyanis nagyon sokat jelent az attitűd: ha eleve negatív képzetek és társítások kapcsolódnak a cigarettához, kisebb az esélye annak, hogy a gyerekek később mégis kipróbálják vagy rászokjanak.

Az 5 - 10 éveseket hangos mesék, készségfejlesztő és attitűdformáló játékok, képregények segítségével érik el; ezek tudnak hatni rájuk.

A "Ciki a cigi" programban résztvevő körülbelül 1300 óvoda megkapja az ismeretterjesztő anyagokat CD-ROM-on, de akár az internetről is letölthetik azokat.

Egyszerű azt is megmutatják a kisgyerekeknek, hogy milyen hatása van a cigarettázásnak a szervezetre.

A rajzok egyszerűek, hasonlatok a kisgyerekek világából vannak, például a cigarettafüsttel ­nikotinmanók kerülnek a tüdőbe.

Észérvek a tizenéves korosztálynak

Magyarországon évente körülbelül 28 ezren halnak meg aktív dohányzás miatt. De érdemes azt is tudatosítani a fiatalokkal, hogy a passzív dohányzás is halálos lehet. Cigarettázáskor a füst kétharmada közvetlenül a környezetbe kerül, nem a dohányos szívja be, hanem a körülötte élők. Magyarországon körülbelül háromezer-ötszázan azért halnak meg, mert mások cigarettafüstjét belélegzik. Ha már magára nem gondol sok fiatal, hátha a barátnőjét, testvérét kímélni szeretné. Azt nehezen fogadja el valaki, hogy felelős más betegségéért, haláláért.

Az általános iskolásokra már észérvekkel is hatnak az OEFI munkatársai. A nemdohányzó életmód előnyeit és a dohányzás hátrányait mutatják be játékokkal, illusztrációkkal, .

Ez a korosztály már tudástesztet is kitölthet, és nagyon sok jópofa, interaktív tartalom segíti a dohányzással kapcsolatos tévhitek eloszlatását. A tízévesek 17 százaléka, a 13 - 15 év közöttieknek pedig már több mint 70 százaléka próbálta ki a cigarettát!

Azt már sok fiatal tudja, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, de azt kevesen, hogy azoknak 90 százaléka, akiknél diagnosztizálták a betegséget, 5 éven belül meghal.

Kattintson ide, olvassa el cikkünket,
nézze meg videónkat a ­tüdőrákról!
Azt is tudatosítani próbálják ezzel a korosztállyal, hogy a dohányzóvá válás a fiatal saját döntése, tehát mielőtt elfogadja a cigarettát, jól tenné, ha tájékozódna döntése hatásairól.

A cigarettázás nem ­szexi!

A középiskolásokkal mindezen túl - talán nem meglepő - már a leszokással kapcsolatos információkat is megosztják. Felmérések szerint a 18 évesek harmada cigarettázik!

10 másodpercenként hal meg valaki a világon dohányzás miatt. A dohányzás nem ­szexi - mutatja be a 15 - 20 éveseknek szánt verzió, sőt, a dohányzás impotenciát okozhat.

Ez a korosztály is talál kedvére való videót, és a nekik szóló tartalom józan érveléssel és rengeteg ténnyel próbálja eltántorítani a füstölgéstől a fiatalokat.

A nikotintól való függés épp olyan erős, ha nem erősebb, mint a heroinfüggőség - figyelmeztetik őket a szakemberek.

Az is érv lehet, hogy aki rászokott, az bizony egy idő után szívesen megválna ettől a szokástól, és ez bizony jó üzlet rengeteg embernek és cégnek: a problémára szinte évenként új módszert találnak ki, és gyakori beszédtéma a sajtóban, de társaságban is. is láthatnak arról, hogy milyen szervi elváltozásokat, betegségeket okoz a dohányzás.

A honlap tervezője, az Országos Egészségfejlesztési Intézet érintőképernyős számítógépeket ad kölcsön általános iskoláknak és könyvtáraknak, illetve népszerűsítik az interneten elérhető programot, így nagyon sok fiatalhoz jut el.

Mit tegyen a szülő, ha észreveszi, hogy gyermeke kipróbálta a cigarettát?

- Mutasson példát - mondja Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. A gyerek ugyanis a családjából, környezetéből lesi el, onnan tanulja meg, miként kell reagálni egyes helyzetekre. Ha feszültségoldásnak a felnőttek cigarettát használnak, akkor a gyermek ezt a mintát tanulja meg. Tehát az első feladat az, hogy a szülő maga is próbáljon változtatni a viselkedésén.

A második lépés, hogy beszélgessen a gyermekével a cigarettázásról, ez nem is olyan nehéz, mint azt sokan gondolják.

A gyerekek, kamaszok többsége persze titkolni próbálja a dohányzást, de meg kell kérdezni, ha a szülő gyanakszik. Azt kell megtudni, hogy honnan jött az ötlet. Ebben a korban nagyon erős a csoportnyomás, ugyanakkor felébred a vágy arra is, hogy egyedi legyen, különbözzön másoktól. Jó érv lehet, hogy "mindenki dohányzik, különbözz azzal, hogy te nem cigarettázol!"

Nem hamvába holt ötlet az sem, ha a barátjával, barátaival együtt ül le a szülő beszélgetni a dohányzásról. Az érvek, a logika néha meglepően jó hatással képes befolyásolni a tizenévesek gondolkodásmódját!

Hallgassuk meg, mire hivatkozik, amikor a dohányzás mellett érvel. Sokan állítják, hogy éberebbek lesznek, ha dohányoznak. A www.cikiacigi.huoldalon erre, és minden más érvre talál a szülő megfelelő választ. Kiderül például, hogy rövidtávon ugyan valóban élénkít a nikotin, de később romlik tőle a szervezet oxigénellátása, így a dohányzók teljesítménye csökken a nemdohányzókéhoz képest.

Vásároljon légtisztító berendezéseket és a dohányzásról való leszokást megkönnyítő termékeket kényelmesen, az interneten!

Ha ezek nem válnak be, meg lehet közelíteni a dohányzást "forrásoldalról" is. Lehet azt mondani, hogy nem fizetem a cigarettázásodat. Ha olyat akarsz tenni, amivel én nem értek egyet, akkor ne az én keresetemből tedd, dolgozz meg érte. Egy dohányos évente körülbelül 180 ezer forintot költ cigarettára, ennyiből nyaralni lehet menni!

- Érdemes ezt is elmondani a gyereknek - tanácsolja Gábor Edina.

Kérdezze gyermek klinikai szakpszichológusunkat!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő