Kevés az igazságügyi szakértő

A kábítószer hatása alatt történt járművezetés bizonyítása - az ittas vezetéssel ellentétben - nem lehetséges a helyszínen, hanem hosszadalmas szakértői, laboratóriumi vizsgálatot igényel. Ez tragédiához is vezethet, de jelenleg nincs elég pénz a rendszer gyorsabb működtetésére.

Több mint hét hónap alatt készült el az igazságügyi szakvélemény, ezért nem vonták be T. Klára Petra jogosítványát egy korábbi, kokain hatása alatt történt gépkocsivezetése miatt. Így ülhetett újra drogfogyasztás után volán mögé a 26 éves nő, és okozhatta 2016 novemberében egy 85 éves férfi halálát - írja a Magyar Nemzet.

drog
Nehéz a drogos vezetők állapotát megítélni, laboratóriumi munka kell hozzá

Funk Sándor addiktológus a lapnak elmondta, csak nagyon egyedi okok, véletlenek miatt húzódhat egy kábítószerrel kapcsolatos igazságügyi szakvélemény elkészítése hét hónapig, a szakértők súlyos létszámhiánya ellenére. Ha például egy szakértő kórházba kerül, akkor kijelölnek helyette egy másikat, de a bíróság vagy a hatóságok be nem jegyzett szakértőktől is kérhetnek véleményt, utóbbiakat szakértő tanúknak nevezzük. Funk szerint a vér- és vizeletmintákból egy órán belül megállapítható, hogy tartalmaznak-e kábítószert. A gyorsaság indokolt is, mert szigorú protokollok vannak a minták kezelésére, például hogy hány fokon és mennyi ideig tárolhatók, amit pontosan adminisztrálni kell. A laborvizsgálat igénylésével párhuzamosan már kérheti a rendőrség az igazságügyi szakértői vizsgálatot, de utána is. A mintákat és a laboreredményeket ezután kapják meg a szakértők.

Az ORFK szerint jelenleg az országban mindössze nyolc aktív igazságügyi toxikológus szakértő, négy szakértőjelölt és tizenöt aktív technikus vesz részt szakértői vélemények készítésében. Bár létszámhiányról ők nem írtak, azt elismerték, hogy a hozzáférhető szakértők, technikusok száma is befolyásolja a szakvélemények elkészítési idejét. További tényezőként a véleménykirendelések, a beküldött vizsgálati minták számát, illetve a mintákban található hatóanyagok és bomlástermékeik számát jelölték meg. Az ORFK szerint a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont alá tartozó, igazságügyi szakértéssel foglalkozó intézetben korszerű, világszínvonalú eszközök (például automata minta-előkészítő és adagoló rendszerrel ellátott készülék) állnak rendelkezésre a legmodernebb módszerek alkalmazása mellett.

A függőség, azaz a drogbetegség elsősorban érzelmi probléma, az érzelmi élet súlyos zavaraival jár. Kialakulásának egyik alapvető tényezője a családpatológia, azaz hogy az adott embert csecsemő- és kisgyermekkorában milyen traumák érték az anya-gyerek, illetve a későbbiekben az anya-apa-gyerek kapcsolati hálóban. A diszfunkcionálisan működő családok a későbbi drogfogyasztás fő rizikófaktorai (emiatt vannak nagyobb veszélyben az intézeti gyerekek, a csonka, apa nélküli családok). Részletek!

Magyar Gábor ügyvéd viszont úgy látja, hogy milliárdok hiányoznak az igazságügyi szakértői rendszerből. A Magyar Nemzettel közölte, hogy a kriminalisztikai munka, benne a szakértői rendszer sok pénzbe kerül. Szerinte a DNS-tesztek esetében például előfordul, hogy fél évet kell várni a vizsgálati eredményre, mert nincs reagensanyag az érintett laboratóriumban. Pedig - úgy véli - nem a súlyos, hanem az elkerülhetetlen és minél gyorsabb büntetésnek van visszatartó ereje. Általános a létszámhiány, mert a szakértők súlyosan alul vannak fizetve, és nincs elegendő segédszemélyzetük például az adminisztratív feladatokra. Hiányoznak továbbá a technikai feltételek is, ami a műszaki szakértői vonalra ugyanúgy igaz, mint az élettudományokra - tette hozzá.

Forrás: mno.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)