Ijesztő adatok a magyar fiatalokról

Online felmérés készült a magyar fiatalok alkoholfogyasztási szokásairól, Zacher Gábor toxikológus szerint az eredmények azt igazolják, hogy rendkívül rossz a helyzet.

A Szétcsúszva program megbízásából, 2019 novemberében készült online felmérést összesen 523 14 és 18 év közötti fiatal töltötte ki - az eredményekről az Infostart írt összefoglaló cikket.

A pálinka az egyik legnépszerűbb

A válaszokból a többi között kiderült, hogy minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt, a hetente több alkalommal alkoholt fogyasztó fiatalok több mint 80 százaléka pedig 14 évesen vagy korábban ivott először szeszes italt.

Naponta ennyi alkoholt szabad inni - részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A kitöltők 41 százaléka leggyakrabban égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rumot, vodkát, stb.) választ, ezt követi a sör (29,69 százalék) és a bor (22,41 százalék). A lányoknál az égetett szesz a leggyakrabban fogyasztott ital (43,16 százalék), de népszerű a bor (24,21 százalék) és a cider (20,57 százalék) is. A fiúk esetében a sör vezeti listát (44,73 százalék) megelőzve az égetett szeszt és a bort.

Minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt
Minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt. Fotó: iStock

Sokatmondó és meglehetősen ijesztő adat, hogy minden ötödik válaszadó (21,76 százalék) úgy gondolja, ha nem inna alkoholt egy társaságban, túlságosan kilógna a sorból, és közel ugyanennyinek (20,04 százalék) nehezére esik nemet mondani, ha alkohollal kínálják.

Hányás, emlékezetkiesés, szorongás

A felmérésben részt vevők közel kétharmada (62,21 százalék) volt már másnapos, és közel ugyanennyien (58,02 százalék) hánytak már alkoholtól. A kérdőívet kitöltő 14 és 18 év közötti fiatalok közel felénél (45,99 százalék) fordult már elő, hogy túl sok alkohol után nem emlékezett dolgokra. Közel 15 százalékukkal megtörtént, hogy sok ital után olyan dolgokat posztolt, üzent közösségi oldalakon, amit később megbánt. Nem ritka az sem (a válaszadók 24,81 százaléka jelezte), hogy az alkohol depressziót, szorongást vált ki.

Zacher Gábor: "Rendkívül rossz a helyzet"

A felmérés eredményével kapcsolatban az ország legismertebb toxikológusa, Zacher Gábor is nyilatkozott. Azt mondta: rendkívül rossz a helyzet. "A fiatalok alkoholfogyasztással kapcsolatos magatartását meghatározza a szociális minta, hogy mit lát otthon, egy családban milyen keretei vannak az alkoholfogyasztásnak. Az eredmények annak tükrében nem meglepők, hogy az országban rendkívül sok a felnőtt alkoholbeteg. Az alkohollal kapcsolatos ismeretek átadásában nagy szerepe kell, hogy legyen a családnak" - így a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső