Így hat az agyra, ha letesszük a cigit

A cigarettázás nem csak a testünkre, de az agyunkra is rossz hatással van: csökkentheti a dopmain-termelődés szintjét is, legalábbis ez derült ki egy kutatás nemrégiben publikált eredményeiből. A kutatást végző tudósok arra jutottak, hogy a dohányosok szervezetében 15-20 százalékkal kevesebb termelődik a jutalomérzésért felelős hormonból.

Többek között ez is az oka annak, hogy a cigarettára olyan könnyű rászokni, és annyira nehéz lemondani róla: amikor dohányzunk, a nikotin aktiválja az agyban a dopamin termeléséért felelős receptorokat, mi miatt kellemesen érezzük magunkat. Ha viszont úgy döntünk, hogy leszokunk, a dopmaminszintünk visszaesik, és elkezdjük rosszul érezni magunkat.

Ingadozhat a hangulatunk, csökkenhet a koncentrációkészségünk és általánosságban meglehetősen motiválatlannak érezhetjük magunkat. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a leszokási kísérletek oly gyakran vallanak kudarcot, hiszen ha megvonjuk magunktól a cigarettát, nem kapjuk meg a szokásos, extra dopaminlöketünket.

A leszokást követő 3 hónap igazán nehéz, utána sokkal kevésbé kívánjuk a cigarettát

És ha a rossz hangulat még önmagában nem lenne elég, a leszokás kellemetlen fizikai tünetei, mint a fejfájás, köhögés, esetleg gyomorfájás csak még jobban megkeserítik az életünket, és úgy érezhetjük, hogy a leszokási folyamat soha nem fog véget érni.

Hogyan szokjak le?

A jó hír, hogy a tanulmány szerint a leszokás után nagyjából 3 hónappal a dopamintermelődés magától visszazökken a normál kerékvágásba, így ha némi kitartással képesek vagyunk túljutni az első 12 héten, utána minden egyszerűbb lesz, és a hangulatunk sem fog többé ingadozni. A leszokás alatt érdemes olyan dolgokat csinálni, amik természetes módon emelik a dopaminszintet . Ilyen például a sport: kutatások szerint már napi 20 perc közepes intenzitású testmozgás is jelentősen javíthat a hangulatunkon.

Forrás: menshealth.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: