HPV-centrum nyílt Budapesten

Van már eszköz a fertőzés megelőzésére illetve kezelésére - de a diagnózist nekünk kell kérnünk.
A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján megnyílt hazánk első HPV-centruma. Létrehozásában szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV fertőzésről, forradalmian új lehetőségek mutatkoznak a vírusfertőzés megelőzésében és a már kialakult fertőzés kezelésében, ezáltal magának a méhnyakráknak a megelőzésében, továbbá a lakosság részéről is komoly igény mutatkozik a komplex megelőző vizsgálatokra, a széles körű információkra és tanácsadásra - jelentették be ma a megnyitón.
Az újonnan megnyílt HPV-centrum célja, hogy az elsőleges és másodlagos eljárások alkalmazásával elősegítse a méhnyakrák előfordulásának csökkenését. A telefonos bejelentkezés alapján gondozásba vett nők komplex ellátásban részesülnek, ami magában foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a rák- és a HPV szűrést, a beteg felvilágosítását és szükség esetén a terápiás javaslat megbeszélését.
A HPV-centrumba elsősorban a már aktív szexuális életet élő 16 év feletti hölgyeket várják, hiszen a partnerkeresés időszakában a legmagasabb a HPV fertőzés kockázata.  A vizsgálatra március 28-tól lehet bejelentkezni a 06 1 459 1500/3360 -as telefonszámon, hétköznaponként 8-15.00 óráig.
A vírusról
A HPV nagyon gyakori vírus, amely a világ minden részén mind a férfiakat, mind a nőket megfertőzi. Az eddig azonosított 200 papillomavírus közül csaknem százat azonosítottak már emberi szervezetben, közülük negyven képes a nemi szerveket megfertőzni. Ezek közül tartanak 15 típust onkogénnek, azaz olyannak, amely rákbetegség kialakulását okozhatja. E 15 onkotípus közül a HPV 16 és a HPV 18 a leggyakoribb, ezek felelősek a méhnyakrákok 70,7 százalékának kialakulásáért, (de találkoztak már velük fej-nyaki tumorok hátterében is). Becslések szerint a lakosság 50-80 százaléka átesik élete során a nemi szerveket érintő (genitális) HPV-fertőzésen. Ezen fertőzések többsége átmeneti, - idővel a szervezet immunrendszere legyőzi a vírust.
A nyálkahártyát fertőző HPV típusokat kockázatuk szerint is csoportosítják: az alacsony kockázatúak általában nem alakulnak rákká, pl. genitális szemölcsöket vagy légzőszervi papillomát okoznak. Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha egy magas kockázatú onkogén HPV okozta fertőzés megmaradóvá, krónikussá válik. A kórfolyamat a méhnyak területén alakul ki és kezelés nélkül egyre súlyosabbá válik. A megmaradó fertőzés talaján kialakuló rákmegelőző állapotokat három fő csoportja osztják: a kezdeti fázis a sejtek fertőződése és a kóros sejtek kialakulása jelenti, amely ún. rendezetlen sejtosztódáson át alakul méhnyakrákká.
Trejedés
A HPV a nemi szervek közvetlen bőrfelületének érintkezésével terjed, ezért - bár a köztudatban a szexuális élettel hozzák kapcsolatba, - a behatolás nélküli nemi aktus kapcsán is terjedhet, így az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet ellene. A vírus tünetek nélkül élhet a bőrön vagy a nyálkahártyán, a legtöbben nem is tudják, hogy fertőzöttek. Ha krónikussá válik, csak néhány hónap vagy hosszabb idő (átlagosan három év) elteltével válik kimutathatóvá. A betegség előrehaladása a kezdeti onkogén fertőzéstől a méhnyakrák kialakulásáig általában évek alatt játszódik le, ami - a fertőzés felismerése után - esélyt ad a gyógyító beavatkozásra.
Az onkogén HVP-fertőzés önmagában nem szükségszerűen okoz méhnyakrákot. A fertőtések többsége - 50-70 százaléka normális immunválasz hatására néhány hónaptól két évig terjedő időtartam alat megszűnik. Ha azonban a rákkeltő HPV által okozott fertőzés krónikussá válik, akkor méhnyakrák alakulhat ki.
Számos külső tényezőről feltételezik, hogy fokozza a megmaradó fertőzés kialakulásának kockázatát és befolyásolja annak átmenetét a méhnyakrákba. E faktorok némelyike közvetlenül a DNS-re hat és a vírust befolyásolja, míg másik a szervezet immunrendszerére fejti ki a hatását.
Az eddigi feltételezések szerint például a genetikai hajlamtól a dohányzáson át a csökkent, illetve (betegség vagy éppen kezelés miatt) elégtelen immunválasz, az öt évnél hosszabban szedett fogamzásgátló és bizonyos nemi úton terjedő betegségek együttes jelenléte is szerepel a listán.
Prevenció - terápia
A HPV-fertőzés megelőzhető és meg is lehet belőle gyógyulni, így a méhnyakrák is elkerülhető. A prevenció elsődleges módjának a néhány hónapja már hazánkban is elérhető HPV-vakcina tekinthető.
A másodlagos prevenciót szolgálja az ún. cytológiai szűrés és a méhnyak mikroszkópos vizsgálata, a kolposzkópia, valamint a HPV fertőzés kimutatása. Az új HPV-centrumban is lehetőség nyílik a HPV rutinszerű ellenőrzésére. Ha a HPV teszt pozitív, azaz humán papilloma vírus jelenlétét mutatja ki, döntést kell hozni, hogy a műtéti beavatkozás szükségszerű-e. Ez azon múlik, hogy a hagyományos rákszűrő vizsgálat mutat-e rákmegelőző állapotot, esetleg méhnyakrákot.
Amennyiben műtétre nincs szükség, a HPV fertőzés tipizálását kell elvégezni a kockázat mértékének megállapítására. Ezt követően nagyon fontos a beteg folyamatos monitorozása. A betegek utánkövetését a HPV fertőzés jelenlétéig kell folytatni. A kezelés fontos részét képezi az immunrendszer stimulálása.
Amennyiben a fertőzés már rákmegelőző állapotot idézett elő, a fertőzött területen egy kisműtéttel (a méhnyak kitisztításával, vagy a méhnyak kúp alakú kimetszésével) eltávolítják a kóros sejteket, melyekből kezelés hiányában rákbetegség alakulhatna ki, ebben az esetben is javasolt az immunerősítő terápia a betegség kiújulásának megakadályozására.
2007-03-27 16:18
Forrás: Weborvos Komornik Vera

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag