Gyakorlatilag mindenhonnan kitiltanák a cigarettát

Radikális dohányzási tilalom léphet életbe 2009-től. Az előterjesztés gyakorlatilag mindenhonnan száműzné a cigarettát: a vendéglátóhelyekről, a "közforgalmú intézménynek a szolgáltatást igénybe vevők számára nyitva álló helyiségeiből", a zárt térben megtartott rendezvényekről, a munkahelyekről, az aluljárókból, a játszóterekről is.
A korábbi terveknél is szigorúbb dohányzási szabályozást fontolgatnak a törvényhozók. A "füstölők" diszkriminációról, a vendéglátósok csődről beszélnek.
Radikális dohányzási tilalom léphet életbe 2009-től. Az előterjesztés gyakorlatilag mindenhonnan száműzné a cigarettát: a vendéglátóhelyekről, a "közforgalmú intézménynek a szolgáltatást igénybe vevők számára nyitva álló helyiségeiből", a zárt térben megtartott rendezvényekről, a munkahelyekről, az aluljárókból, a játszóterekről is. A munkahelyeken, vasúton, közoktatási vagy gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben még dohányzóhely kijelölésére sem lesz mód. Dohányozni a dohánytermékeket bemutató rendezvényen, szálláshelyek kifejezetten dohányzóként kiadott és ekként megjelölt, zárt légterű szobáiban, illetve művészeti előadás keretében lehet majd, amennyiben a dohányzás az előadás "nélkülözhetetlen művészi kifejezőeszköze".
A tervezet, megfelelő felkészülési idő biztosítása után, képpel ellátott figyelmeztető feliratok bevezetését is előírja a cigarettásdobozokon. Az "össztűz" teljes körű: a felnőtt dohányosok saját kérésére érkező marketingleveleket, e-maileket és sms-eket is betiltanák.
Az Országgyűlés akár néhány héten belül tárgyalhatja az előterjesztést, amit alkotmányos szempontból többen is aggályosnak tartanak. A 18 éven felülieknek küldött tájékoztatókkal kapcsolatban például a Legfelsőbb Bíróság már kimondta: nem lehet törvénnyel megtiltani, hogy felnőtt állampolgárok saját kérésükre termékekről, akciókról ismertetőt kaphassanak.
Tegnap a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, illetve a dohányzókat tömörítő egyesület is keményen támadta a terveket. Háber Tamás, az MVI elnöke szerint a nálunk sokszor amúgy is "luxusnak" számító vendéglátóhelyek forgalma bizonyosan csökkenni fog. Számításaik szerint az így kieső adó-, illetve egyéb bevételek úgy 2 0-5 0 milliárd forint kárt okozhatnak a költségvetésnek.
A dohányosok szerint diszkriminációról van szó. Szerintük, ha a törvény életbe lép, azzal úgy hárommillióan kerülnének megalázó és kirekesztett helyzetbe. Fodor Péter, a Füstölgők Társaságának elnöke szerint bevált a korábbi szabályozás, amely elkülönítette a dohányzókat és nem dohányzókat, de hangsúlyozta: még ennek a rendelkezésnek a hatástanulmányai sem készültek el.
Az egészségvédők mérföldkőnek tekintik a tervezett szabályozást. Mucsi János tüdőgyógyász, a Tüdőbeteg.hu főszerkesztője ugyanakkor úgy látja, hogy továbbra is hiányoznak a feltételei a leszokásnak. Miközben a biztosító százmilliárdokat fizet ki a dohányzás következményéért, az azt megelőző gyógyító munkát nem segíti. - Az egészségbiztosító gyakorlatilag nem finanszírozza a szolgálatok munkáját, miközben csodaszerek helyett csak a tényleges szakmai segítséggel lehetne valódi sikereket elérni a leszokás terén - mondja a szakértő.
(2008.03.31. 10:21)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag