Füstölő világ

Kiss Éva

A parázs, a gomolygó füst ősidőktől fogva mágikus hatással van az emberre. Az illatos füstölőket, így a trópusi fagyantából nyert tömjént már Egyiptomban és Babilonban nagy becsben tartották.

A világon a legszélesebb körben a közvetlenül beszippantható dohányfüst élvezete terjedt el.

A dohányzás szenvedélye Amerikából érkezett

A dohányzás pontos kezdetét nem ismerjük. A dohányt Amerika őslakói használták, termesztették először, például a régészeti leletek tanúsága szerint az időszámításunk kezdete körüli időkben a maják már dohányoztak. A dél-mexikói őslakosok pálma- vagy kukoricalevélbe csomagolták a nyers dohányt, mások bambuszcsövön át szívták. Az indiánok más anyagokat is kevertek a dohányhoz, hogy meghosszabbítsák az élvezetet, és új ízeket ismerjenek meg. Az aztékok is dohányoztak, sőt, tubákoltak is. Más népek rágták, ették, itták vagy testükbe dörzsölték a dohányt.
Amikor 1492-ben Kolumbusz partra szállt az amerikai kontinenshez tartozó Watling-szigeten, a bennszülöttek igazgyöngyök, gyümölcsök mellett egy ismeretlen növény erős aromájú, szárított, sárgás levelét is adták cserébe a legénységnek üveggyöngyökért, tükrökért, csecsebecsékért. Feljegyzések szerint Rodrigo de Jerez tengerész volt az első fehér ember, aki kipróbálta a dohányzást. Kolumbuszt annyira nem érdekelte az érdekes növény, hogy említést sem tesz róla a naplójában. Ramon Pane szerzetes volt az első, aki a dohányzásról írt, bár először csak varázslók eszközének vélte és nem nevezte meg a növényt. Pane - aki a források szerint 1511-ben elsőként vitte át a dohánynövényt Európába - még azt is feljegyezte, hogy az őslakosok dohánnyal kevert tésztát adnak a betegeknek, akik kihányják, s így megtisztulhatnak az ártó szellemektől. Bartolomeo de las Casas püspök, a spanyol hódítók misszionárius kísérője volt az első európai, aki leírta, hogy az indiánok száraz levélbe göngyölik a dohányt, fáklya alakúra sodorják, majd egyik végét meggyújtják, a másik végét szívják, és így hódolnak a füstnek, amely elaltat és részegséget idéz elő. A püspök sérelmezi, hogy figyelmeztetése ellenére a telepesek hamar átveszik a szokást, gyorsan terjesztik, aztán nem tudnak róla leszokni. Cortez emberei megfigyelték, hogy az őslakosok vallási és élvezeti célokból egyaránt dohányoztak, és tapasztalták a dohány orvosi célú felhasználásának módjait is. Az orrba felszippantva - tubákolással - a meghűlt embereket gyógyították, nyílt sebre vagy dagadt testrészre pedig felmelegített, friss dohánylevelet tettek.

Gyorsan elterjedt Európában is

Spanyolországba hazatérve a matrózok "füstöt ittak", s a szokás gyorsan terjedt, már csak azért is, mert a dohányt az indiánokat erőssé tevő csodaszernek hitték. Az új szokástól való félelmében az inkvizíció először istenkáromlásnak tekintette a dohányzást, és Rodrigo de Jerezt, az első dohányzó európait börtönbe vetette, amiért az képtelen volt lemondani a pipáról. Európában először a spanyolok kezdtek el dohányozni, viszont a dohányzást a portugálok terjesztették el világszerte. Dohánycserjét is Portugáliában termesztettek először, 1512 körül. 1558-ban a lisszaboni piacon nyilvánosan megjelent a tubák is, amelyet az élvezet mellett gyógyításra is használtak. 1559-ben Jean Nicot, francia orvos követként Lisszabonba érkezett. Dohánycserjét küldött Párizsba, majd tubákolással meggyógyította Medici Katalin fejfájását. Nicot sohasem dohányzott, de hitt az erejében, és gyógynövényként terjesztette a dohányt.
Később, a dohányzás gyors terjedése láttán, Richelieu bevezette a királyi dohány-monopóliumot, a nagy kincstári haszon reményében. Prospero Santa Croce lisszaboni nuncius dohánycserjét küldött mesterének, IV. Pius pápának a Vatikánba, ahol a növényt dísz- és gyógynövényként termeszteni kezdték.
Ezzel párhuzamosan, 1636-ban spanyol papok is eljuttatták a tubákot Rómába, ahonnan gyorsan terjedt el egész Olaszországban, majd Németországban, a Habsburg Birodalomban, Magyarországon és más észak- és közép-európai országokban is. 1642. január 30-i brévéjében VIII. Orbán pápa a kiközösítés terhe fenyegetésével tiltotta meg a sevillai püspökség templomaiban a tubákolást, mert a folyamatos prüsszögéstől nem lehetett hallani a prédikációt.
A dohányzás "futótűzként" terjedt el Európában. A moralisták és az uralkodók kezdetben küzdöttek ellene, tiltó rendeletek egész sorát hozták. Angliában Erzsébet királynő is betiltatta a burnót szippantását a templomokban, azonban ő volt az első, aki meglátta a dohánytermesztésben rejlő hatalmas üzleti hasznot.
A tévhittel ellentétben nem a portugálok juttatták el Angliába a dohányt. Virginiában az angol gyarmatosítók települései közel voltak az állandóan pöfékelő indiánok településeihez, így a 17. század második felében a dohány is megérkezett Angliába. Erzsébet királynő idején megkezdődött a virginiai dohánytermesztés, amely kezdetben (és még ma is) egyik legfontosabb termékük, később ez lett az európai termelés egyik legkiemelkedőbb alapdohánya.

A felismert veszély

Egészen a XX. század első harmadáig a dohányzást nem tartották veszélyes, az egészségre különösebben ártalmas szokásnak, legfeljebb heveny vagy idült mérgezések jelezték, hogy valaki mértéktelenül a rabjává vált. Úgy vélték, hogy a dohányzás megnyugtatóan hat és fokozza a munkaképességet. A British Medical Journalban 1950-ben jelent meg az a tanulmány, amely először közzétette a felismerést: a dohányzás az egyik legjelentősebb oka a tüdőrák kialakulásának. A dohányzással kapcsolatos mai statisztikák ijesztőek. A világon jelenleg mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik, naponta több tízezer újabb ember veszi kezébe cigarettát. A dohányzás évente 4 millió embert öl meg. Minden tizedik halálesetnek a dohányzás az oka, és 2030-ra az áldozatok száma évenként 10 millióra emelkedik.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag