Fejenként 60000-rel költhetnénk többet...

Kétféle ember él országunkban. A füstölők, akik többsége valójában szívesen leszokna, és a "füstölgők", akik legfeljebb passzív dohányosok, de sokszor mérgelődnek a kellemetlenségek miatt. Mindkét félnek van jó hírünk.

Busásan megtérülő vállalkozás

2005. szeptember elseje kisebbfajta fordulópont a régóta pénzügyi gondoktól sújtott magyar egészségügyben: finanszírozottá válnak a dohányzásleszokást segítő rendelések. Miután a Népegészségügyi Program is kiemelt fontosságú feladataként kezeli a dohányzás visszaszorítását, végre sor került arra, hogy a nemzetközi összehasonlításban is jól kiépített tüdőgondozói hálózat százhatvanhárom rendelőjéből több mint százban, mintegy azok újrahasznosításaként hathatós segítséget kapjanak a leszokni vágyók. A rendelet -26/2005.(VII.13.)EüM - szükséges módosítása már megjelent.

A leszokást segítő készítmények továbbra sem lesznek támogatottak, - csak a szakemberek munkájának megfizetése vált lehetővé, - ez azonban nem is volna etikus és szükséges. A függőség ugyanis a dohányzó hibájából alakult ki. Másrészt röviddel a leszokás után a volt dohányos szenvedélye helyett nem kicsi megspórolt pénzösszeghez jut.

Füstfelhő helyett karibi üdülés

2000-ben készült statisztika szerint a 14 évesnél idősebb lakosság körülbelül harmada dohányzik, melynek köszönhetően országos átlagban fejenként 2654, összesen több mint 20 milliárd szál cigarettát füstölünk el évente. Fejenkénti fogyasztásban országunk a lassan csökkenő tendencia ellenére még mindig nyolcadik.

Nos, ez bizony - a nem dohányzó lakosságot is beszámítva - 60 000 forintos éves kiadás. Az erős dohányosok ennek három-négyszeresét is félretehetik (link http://www.hazipatika.com/topics/nikotinstop), amiből akár egész családjukat befizethetik egy mediterrán "last minute" nyaralásra.

"Tuti" tippek a leszokáshoz

Tény, hogy az anyagiak nagyon sokakat hozzásegítenek a cél eléréséhez. A hangzatos számok mellett azért mindenki tudja, hogy az igazán nagy nyereség az egészség megőrzése. A probléma csak az, hogy ez a tudás nem ad elég erőt és ösztönzést a leszokáshoz, csak akkor, amikor már halállal fenyegető súlyos betegség ütötte föl a fejét. Akkor viszont - csodák csodája - a többség képes a győzelemre. A leszokást segítő rendelés létjogosultsága bizonyított. A sikeres leszokók többsége orvosi tanácsra tette.

Miután a szakemberek is tisztában vannak vele, hogy a dohányzás csaknem mindig biokémiai-élettani és pszichés függőséget jelent, minden lehetséges támogatást szeretnének megadni az érintetteknek.

A kampányok sem hiábavalók. Úgy tűnik, a leszokással kacérkodók jó része kampány-felhívások kapcsán jut el a sikeres tettig. A tény, hogy a leszokást követő egy évben 40%-kal csökken az igencsak megemelkedett szív- és érrendszeri kockázat, ezen belül a dohányosoknál tízszer gyakoribb hirtelen halál esélye, a nemzetközi statisztikákon is meglátszik.

Miután a tüdőrákos Peter Jennings, híres amerikai televíziós kommentátor halála előtt a tévéképernyőn is elbúcsúzott nézőitől, azonnal négyszeresére ugrott a különböző leszokást segítő szervezeteknél a segítséget kérők számra. Jó volna, ha a példaképek kevésbé súlyos állapotban is hatással lehetnének dohányos sorstársaikra.

Kék szám és példamutató Parlament

Szeptembertől további lépések várhatók a dohányzás elleni küzdelemben. Dr. Kökény Mihály, népegészségügyi kormánymegbízott elmondta azt is, hogy az Országgyűlés irodaházában is fog működni leszokást segítő rendelés, amelynek köszönhetően remélhetőleg további képviselők hagyják el véglegesen a dohányzást. A dohányosok tábora nyáron is fogyott egy olyan képviselővel, aki korábban nem kis összegű egészségügyi bírságot fizetett tiltott helyen való rágyújtásért. E bírság is várhatóan szigorodni fog.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös felhívása felkéri az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a betegeknek átadott zárójelentéseken és más alkalmas dokumentumok mindegyikén tüntessenek föl egy általuk hathatósnak ítélt dohányzás-ellenes mondatot és a leszokáshoz segítséget adó, ingyenesen hívható 06-40-200-493-as kék számot.

Ezen tudhatjuk meg a lakóhelyhez legközelebb eső leszokást segítő rendelés címét, és kaphatunk választ kérdéseinkre. A telefonálók általában azt szeretnék tudni, milyen nikotin-megvonási tünetekkel és mennyi ideig kell számolniuk, miként lehet ezeken enyhíteni, hogyan táplálkozzanak.

Teljesen füstmentes iskolák és kórházak

Az őszi országgyűlési ülésszakban várható az egészségügyi törvény módosításával egy csomagban beadott úgynevezett null-tolerancia javaslat tárgyalása. A javaslat a 2005. tavaszán végzett felmérés alapján a magyar lakosság véleményére támaszkodva azt kezdeményezi, hogy 2006. január 1.-től az oktatási és egészségügyi intézmények területén egyáltalán ne lehessen rágyújtani, azaz kijelölt helyiségek se adhassanak módot dohányzásra. A példamutatás ugyanis a legnagyobb nevelő erő. Az egészségügyi törvény körüli csatározások ismeretében drukkolnunk kell, hogy a javaslat önállóan vagy más rendelkezésekkel együtt, de valóban minél előbb valósággá válhasson. Már csak azért is, mert a passzív dohányzás káros következményei alig maradnak el az aktívétól.

Várható még - csatlakozva az európai uniós kezdeményezéshez - a vendéglátóipari és szórakozó intézmények füstmentessége is. Bár a tulajdonosok némi aggodalommal veszik ezt tudomásul, a nemzetközi tanulmányok azzal biztatnak, hogy nem kell forgalomcsökkenéssel számolniuk.

Mi tarthatja vissza a fiatalokat?

A kitartó felvilágosító munka nem eredménytelen, lassan csökkenni kezdett a középkorú és férfi dohányosok száma. Aggasztó viszont, hogy a kamaszok és a fiatal hölgyek még mindig egyre nagyobb számban kezdenek hódolni a szenvedélynek. Nyilván ez a korosztály nem gondolkozik 20-30 év távlatában, erős szervezetük egyelőre jól állja a sarat. A felnőtt korosztálynál bevált kampányok náluk nem vezetnek eredményre, az igazi kulcsot még nem találtuk meg a rászokás megelőzésére.

Dr. Gábor Edina, pszichológus az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy a fiataloknál nem a testi, hanem a pszichés függőség kialakulása dominál. őket ezért a feszültségek kezelésére kell megtanítani. Abban szorulnak segítségre, hogy nemet tudjanak mondani társaik rábeszélésére, és dohányzás nélkül is magabiztos, kiegyensúlyozott tagjai lehessenek baráti társaságuknak. Elsőre talán nem gondolnánk, de az egyik legnagyobb segítség, ha megtanítjuk őket, miként osszák be és kezeljék zsebpénzüket, keresetüket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő